Δελτίο τύπου: Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα τέκνων; Reviewed by Momizat on . 17/5/2016 Δελτίο τύπου Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα τέκνων; Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, οι δικαιούχοι του ενιαίου επιδ 17/5/2016 Δελτίο τύπου Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα τέκνων; Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, οι δικαιούχοι του ενιαίου επιδ Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » Δελτίο τύπου: Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα τέκνων;

Δελτίο τύπου: Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα τέκνων;

fdf943c6e0f9341606751e82ea36f672_L

17/5/2016

Δελτίο τύπου

Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα τέκνων;

Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, οι δικαιούχοι του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών περιμένουν ακόμα να λάβουν το υπόλοιπο 50% της α’ δόσης του επιδόματος από τις 22 Απριλίου, όπως αναφέρουν σε ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο αρμόδιος ΟΓΑ, επικαλούμενος την αποχή των φοροτεχνικών και την μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS, κατέβαλε το μισό ποσό των επιδομάτων αυτών αλλά σε όλους τους δικαιούχους της περασμένης χρονιάς. Αφού, λοιπόν, οι οικογένειες με παιδιά πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα χωρίς το βοήθημα αυτό και περίμεναν την καταβολή και του υπολοίπου της α’ δόσης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο ΟΓΑ σχεδιάζει να το καταβάλει μαζί με τη β’ δόση, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

Εντύπωση προξενεί και η δικαιολογία του ΟΓΑ ότι, τα προηγούμενα δύο χρόνια, καταβλήθηκε σε μη δικαιούχους προκαταβολή 8 εκατομ. ευρώ, μεταθέτοντας στους νόμιμούς δικαιούχους τις συνέπειες της δικής του αδυναμίας να αναζητήσει και να εισπράξει το ποσό αυτό, καταβάλοντας βέβαια με τη σειρά του, έστω και το 50%, σε πιθανούς μη δικαιούχους στη λογική, προφανώς, της «εξίσωσης προς τα κάτω».

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες οικογένειες με λιγότερα από τρία παιδιά που έλαβαν «κουτσουρεμένο» το οικογενειακό επίδομα, επιβαρύνονται και με την πρόσφατη μείωση του αφορολόγητου ορίου ενώ ετοιμάζεται και ο περίφημος «κόφτης» δαπανών, που θα συμπεριλαμβάνει και τα κοινωνικά επιδόματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι βουλευτές ρωτούν πότε πρόκειται να καταβληθεί το υπόλοιπο της α’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων, αν τα οικογενειακά επιδόματα θα συμπεριληφθούν στις δαπάνες που θα υπόκεινται στον αυτόματο μηχανισμό περικοπής και αν έχουν εισπραχθεί τα 8 εκατομμύρια ευρώ ενώ ζητούν να μάθουν ποιες άλλες ενέργειες και δράσεις συνθέτουν την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εκπλήρωση της συνταγματικής υποχρέωσης στήριξης της οικογένειας, εκτός από περικοπές και καθυστερήσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Καταβολή υπολοίπου α’ δόσης οικογενειακών επιδομάτων

Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, οι δικαιούχοι του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών περιμένουν ακόμα να λάβουν το υπόλοιπο 50% της α’ τριμηνιαίας δόσης του επιδόματος από τις 22 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, ο ΟΓΑ, επικαλούμενος την αποχή των φοροτεχνικών και την μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS που είχαν ως αποτέλεσμα να υποβληθεί μικρός αριθμός αιτήσεων Α21, λόγοι που προφανώς δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των οικογενειών, κατέβαλε το μισό ποσό των επιδομάτων αυτών αλλά σε όλους τους δικαιούχους της περασμένης χρονιάς.

Αφού, λοιπόν, οι οικογένειες με παιδιά πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα χωρίς το βοήθημα αυτό (που ανέρχεται στα 13 – 160 ευρώ το μήνα για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και στα 125 – 327 ευρώ το μήνα για το τριτεκνικό/πολυτεκνικό) και περίμεναν την καταβολή και του υπολοίπου της α’ δόσης, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο ΟΓΑ σχεδιάζει να το καταβάλει μαζί με τη β’ δόση δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

Εντύπωση προξενεί και η δικαιολογία του ΟΓΑ ότι, τα προηγούμενα δύο χρόνια καταβλήθηκε σε μη δικαιούχους προκαταβολή 8 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, ο ΟΓΑ μεταθέτει τις συνέπειες της δικής του αδυναμίας να αναζητήσει και να εισπράξει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στους νόμιμους δικαιούχους του επιδόματος, καταβάλοντας βέβαια με τη σειρά του έστω και το 50% της α’ δόσης σε πιθανούς μη δικαιούχους στη λογική, προφανώς, της «εξίσωσης προς τα κάτω».

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες οικογένειες με λιγότερα από τρία παιδιά που έλαβαν «κουτσουρεμένο» το οικογενειακό επίδομα, επιβαρύνονται και με την προσφάτως ψηφισθείσα μείωση του αφορολόγητου ορίου και της αντίστοιχης έκπτωσης φόρου ενώ ετοιμάζεται και ο περίφημος «κόφτης» δαπανών, που θα συμπεριλαμβάνει και τα κοινωνικά επιδόματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πότε πρόκειται να καταβληθεί το υπόλοιπο της α’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων; Αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι η καταβολή θα γίνει μαζί με τη δεύτερη δόση δηλαδή στα τέλη Ιουλίου;

2) Έχουν δεσμευθεί οι σχετικοί πόροι που απαιτούνται για την ολοσχερή καταβολή του υπολοίπου ποσού των οικογενειακών επιδομάτων; Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τα οικογενειακά επιδόματα στις δαπάνες που θα υπόκεινται στον αυτόματο μηχανισμό περικοπής;

3) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την είσπραξη των 8 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως σε μη δικαιούχους, τι ποσό έχει ανακτηθεί και που αναμένεται να διατεθεί αυτό;

4) Πέρα από καθυστερήσεις και περικοπές, ποιες άλλες ενέργειες και δράσεις συνθέτουν την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εκπλήρωση της συνταγματικής υποχρέωσης στήριξης της οικογένειας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Ιλχάν Αχμέτ – Ροδόπης

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top