You Are Here: Home » Συνέντευξη Ιλχάν Αχμέτ στην Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ στις 16-11-2016

Συνέντευξη Ιλχάν Αχμέτ στην Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ στις 16-11-2016

15094849_10154936849109238_4089952411389927532_n

Συνέντευξη Ιλχάν Αχμέτ στην Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ στις 16-11-2016

«Οι θεματοφύλακες της δημοκρατίας και της ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή είναι οι ίδιοι οι πολίτες της Θράκης»

«Διχαστική, φοβική και ζημιογόνα για την περιοχή η πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Ευριπίδη Στυλιανίδη»

«Η ηγεσία του Ποταμιού προσανατολίζεται σε μια αυτόνομη πορεία, η οποία εμένα προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο»

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» και τη Νατάσσα Βαφειάδου ο βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού κ. Ιλχάν Αχμέτ. Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε τοπικό, πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο απασχόλησαν τη συζήτηση. Παράλληλα ο κ. Ιλχάν δεν παρέλειψε να δώσει και τη δική του απάντηση στον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και στα όσα περί δίκαιης και ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο σύνοικων στοιχείων στη βουλή ανέφερε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής τύπου που παραχώρησε αλλά και τις φήμες των ήθελαν να αποχωρεί από το «Ποτάμι».

Ιλχάν Αχμέτ όμως εφ όλης της ύλης…

ΠτΘ: Είστε ο μοναδικός πολιτικός της περιοχής ο οποίος ανέδειξε στη βουλή ένα ζήτημα το οποίο έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Μιλάω για τις αυτοκτονίες στην περιοχή μας, θέμα που μας απασχόλησε τις προηγούμενες εβδομάδες. Εσείς με σχετική ερώτηση που καταθέσατε ζητήσατε από πλευράς του υπουργείου τη στελέχωση και των αντίστοιχων δομών υγείας στην περιοχή.

Ι.Α.: Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο, οι αυτοκτονίες. Επιστημονικά οι αυτοκτονίες μετρώνται σε ποσοστό επί του πληθυσμού. Από τις επαφές που έκανα με επιστήμονες του χώρου, μου είπαν ότι το ποσοστό της Ροδόπης είναι αρκετά αυξημένο, σε σχέση με το πανελλήνιο ποσοστό. Αυτό βέβαια έχει διάφορους κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.

Δεν μπορούσα λοιπόν να μείνω αδιάφορος σε ένα τόσο μεγάλο θέμα, ιδίως όταν αυτοκτονούν νέα παιδιά. Βέβαια η προσέγγιση του ζητήματος αυτή πρέπει να είναι κατ’ αρχήν ιατρική και πρέπει η πολιτεία να δράσει ενεργά, να συμπαρασταθεί στο δύσκολο αγώνα αυτών των ανθρώπων και να στελεχώσει τις υπηρεσίες που προστρέχουν οι πολίτες για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Επειδή δεν υπάρχουν λεφτά, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε σε ιδιώτες γιατρούς, σε ψυχιάτρους. Υπάρχει και αυτή η φοβία, κυρίως στη μειονότητα που είναι μια κλειστή κοινωνία, και ορισμένοι από τους πολίτες δεν ξέρουν καλά τα ελληνικά, οπότε ζητήσαμε με ερώτησή μας να ενεργοποιηθεί το υπουργείο, να στελεχώσει περισσότερο την περιοχή μας και με ψυχιάτρους και με ψυχολόγους από το χώρο της μειονότητας, με τις διατάξεις του νόμου για την ειδική ποσόστωση προσλήψεων που υπάρχει, αλλά και χριστιανούς επιστήμονες, αρκεί να ξέρουν και την τουρκική γλώσσα, και σε κάθε περίπτωση να βοηθήσουν,  να γίνει και μια έρευνα από τα αρμόδια όργανα από το πανεπιστήμιο, να δούμε τι φταίει τελικά για αυτό το κοινωνικό πρόβλημα.

«Το τέταρτο μνημόνιο, δυστυχώς το λέω αυτό, αν γίνει, θα γίνει με τη δραχμή»

ΠτΘ: Είδαμε στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ότι δεν εμπεριέχει κάποιον εκπρόσωπο από πλευράς της Θράκης. Πώς βλέπετε εσείς τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το εγχώριο πολιτικό σύστημα, σε κεντρικό επίπεδο;

Ι.Α.: Ο λόγος που οδήγησε τον κ. Τσίπρα να κάνει ανασχηματισμό είναι ότι έβλεπε πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να βρει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Όμως, δυστυχώς, στην πολιτική τα πρόσωπα δεν φέρνουν τις αλλαγές. Βεβαίως τα πρόσωπα είναι σημαντικά, αλλά από μόνα τους τα πρόσωπα δεν φέρνουν τις μεγάλες αλλαγές. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της να κλείσει δυο μεγάλα ζητήματα. Το πρώτο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, και έπειτα το να μπορέσει να προχωρήσει χωρίς να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, που είναι τον Μάρτιο.

Το τέταρτο μνημόνιο, δυστυχώς, αν γίνει, θα γίνει με τη δραχμή. Αυτό το είπε και ένας βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό είναι ένα κοινό μυστικό, είναι αυτό που λέμε όλοι στη Βουλή και απευχόμαστε βέβαια να γίνει, ενόψει όλων αυτών των τραγικών συνεπειών. Η υποτιθέμενη ελάφρυνση χρέους, θα ήταν μια σημαντική βοήθεια για τη χώρα. Αυτό επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Η επίσκεψη του Ομπάμα προς αυτό τείνει. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες προσδοκίες, χωρίς η ίδια να καταβάλει καμία προσπάθεια προκειμένου στην πράξη με μεταρρυθμιστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες να συμβάλει στην έξοδο από τα μνημόνια και την ανάπτυξη στη χώρα.

Αν δεν γίνει αυτό η χώρα θα πάει σε εκλογές. Ο κ. Τσίπρας είπε στο συνέδριο, ότι αν δεν τα καταφέρει το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο, η χώρα θέλει αλλαγή κυβερνήσεως. Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές, πρέπει να κυβερνηθεί από άλλα σχήματα, από άλλες κυβερνήσεις που θα έχουν ευρείες συναινέσεις και ίσως και πρόθεση να υλοποιήσουν όλα αυτά.

«Η κοινωνία δεν αντέχει αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης»

ΠτΘ: Δεν θεωρείτε σε ένα ήδη τεταμένο πολιτικό γίγνεσθαι, μια νέα εκλογική αναμέτρηση ότι θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στον κοινωνικό ιστό;

Ι.Α.: Οι εκλογές φέρνουν μια μικρή αναστάτωση, έχουν κάποιο κόστος, αλλά το γενικό κόστος και η δαπάνη αυτή τη στιγμή είναι τόσο μεγάλη για τη χώρα από αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης, που είναι δυσανάλογο με τις εκλογές. Έγινε ένας ανασχηματισμός, αυξήθηκαν τα υπουργεία, αυξήθηκαν οι ειδικοί γενικοί γραμματείς, αυξήθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός. Στην Ισπανία και σε άλλες χώρες που έχουν λιγότερο πληθυσμό έχουν 10-15 υπουργεία, εμείς φτάσαμε να έχουμε 48 υπουργεία μαζί με τα υφυπουργεία. Η κοινωνία δεν αντέχει αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης. Άρα το επιχείρημα ότι οι εκλογές έχουν ένα κόστος, είναι εντελώς αμελητέο.

ΠτΘ: Ο πολιτικός χώρος τον οποίο εκπροσωπείτε αυτή τη στιγμή, το Ποτάμι, υπάρχει περίπτωση να κατέλθει στις εκλογές σε έναν ευρύτερο πολιτικό σχηματισμό; Είδαμε πρόσφατα ότι συμμετέχει στο διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς…

Ι.Α.: Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημά σας πάντα ως Ιλχάν Αχμέτ ήμουν υπέρμαχος των προοδευτικών δυνάμεων και μάλιστα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού είμαι από αυτούς που εισηγήθηκε να γίνει η σύγκλιση με τη σοσιαλδημοκρατία, να γίνει η σύγκλιση με την κεντροαριστερά. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία αυτή έχει σταματήσει. Το Ποτάμι και η ηγεσία του φαίνεται να προσανατολίζεται σε μια αυτόνομη πορεία, η οποία εμένα προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ το είχα πει και στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος στη χώρα, προκειμένου αυτός ο τρίτος πόλος με προοδευτικό πρόσημο, με εκσυγχρονιστές,  με ανθρώπους της διανόησης και της σκέψης, χωρίς να αποκλείσουμε κανέναν, να παίξουμε ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, την επόμενη μέρα.

ΠτΘ: Εκφράζεται μία διαφωνία με την κεντρική γραμμή του κόμματος στο οποίο ανήκετε που θα μπορούσε να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως…

Ι.Α.: Αυτή είναι η άποψή μου και δεν είμαι ο μοναδικός στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού που έχει αυτή την άποψη. Την ίδια άποψή έχει και η Κατερίνα Μάρκου, ο Σπύρος Λικούδης -βέβαια με κάποιες διαφοροποιήσεις ο καθένας-. Κάποιοι άλλοι λένε να ενωθούμε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάποιοι άλλοι λένε να κάνουμε έναν άλλο χώρο και να εκλέξουμε τον πρόεδρο από τη βάση. Η ουσία είναι μία, ο χώρος αυτός έτσι όπως είναι, είναι τεμαχισμένος, δεν οδηγεί πουθενά. Όμως αυτή τη στιγμή ο διάλογος αυτός τελείωσε. Δεν θέλω να πω ποιος έχει ευθύνη και ποιος όχι. Η πρωτοβουλία κινήσεων υπήρχε. Εγώ ήμουν και είμαι υπέρμαχος ότι πρέπει να πορευτούμε σε κάτι που να μας ενώνει και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας.

«Έμαθα να υπηρετώ τις αξίες μου, τις αρχές μου και την ιδεολογία μου, χωρίς να είμαι προσκολλημένος κάπου»

ΠτΘ: Υπάρχει περίπτωση, αν το Ποτάμι εξακολουθήσει σε μια γραμμή που δεν σας βρίσκει σύμφωνους, τόσο εσάς, όσο και άλλα στελέχη, να δούμε από πλευράς σας κάποια αποχώρηση; Υπήρχαν φήμες πριν κάποιο χρονικό διάστημα για προσχώρησή σας ξανά στο χώρο της ΝΔ.

Ι.Α.: Υπάρχουν κάποια επίσημα όργανα του κόμματος. Η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του προέδρου μας ήταν αυτή και είναι απολύτως σεβαστή. Υπάρχει η κεντρική επιτροπή του κόμματος, στην οποία θα παρθούν κάποιες αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του κόμματος. Αφού δούμε τις αποφάσεις, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μέσα στα αρμόδια όργανα του κόμματος, να «επικρατήσει» η άποψή μας αυτή, και αναλόγως θα δούμε. Εγώ έμαθα να υπηρετώ τις αξίες μου, τις αρχές μου και την ιδεολογία μου, χωρίς να είμαι προσκολλημένος κάπου. Όταν πιστεύω ότι δεν εξυπηρετεί ένα σχήμα ή μια κατεύθυνση, έχω όλο το πολιτικό θάρρος, χωρίς να υπολογίζω το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, και να πω την άποψή μου, και να διαφοροποιηθώ και να πράξω αναλόγως.

Όσο για τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας νέος ηγέτης, είναι ένας άνθρωπος που είναι απολύτως καταρτισμένος, αλλά η Ν.Δ. δεν παύει να είναι μια συντηρητική παράταξη, η οποία έχει μέσα όλα αυτά τα στοιχεία που είχε κατά καιρούς. Θα φανεί στην πράξη κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να εφαρμόσει τη δικιά του φιλελεύθερη πολιτική μέσα σε αυτή την Νέα Δημοκρατία. Μην ξεχνάτε ότι εγώ προέρχομαι από αυτή την παράταξη, ανήκω στους κεντρώους -στη Νέα Δημοκρατία δεν ήμουν ποτέ από τους δεξιούς- και σαν χαρακτήρας, αλλά και σαν φυσιογνωμία της μειονότητας, ανήκα πάντα στους προοδευτικούς. Μου αρέσει ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Σε κάποια του σημεία είναι ορθός και μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, σε αντίθεση με τον άγριο φιλελευθερισμό και την παλιά δεξιά αντίληψη του συντηρητισμού.

Ο κόσμος απογοητεύτηκε από την αριστερά. Είπαμε ότι πρώτη φορά θα κυβερνήσει η αριστερά και θα είναι διαφορετικά, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια τόσο νεοφιλελεύθερη, χωρίς κοινωνικό πρόσημο, πολιτική που είναι πέρα από κάθε λογική.

«Το να διακρίνουμε τους πολιτικούς ή την προσφορά βάσει της θρησκείας κι όχι βάσει των ικανοτήτων, είναι μια λογική, εκτός από διχαστική, εντελώς ξεπερασμένη»

ΠτΘ: Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο κ. Στυλιανίδης μίλησε με αφορμή τον «παραλογισμό» όπως τον χαρακτήρισε για πολλοστή φορά του εκλογικού νόμου, για καταστροφή της ισόρροπης και δίκαιης εκπροσώπησης της Θράκης και στα κεντρικά όργανα και στην κεντρική διοίκηση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εκπροσώπηση των χριστιανών συμπολιτών μας. Μια ρητορική βέβαια την οποία ο κ. Στυλιανίδης ανέκαθεν στην πολιτική του πορεία έως τώρα και ειδικότερα προεκλογικά, χρησιμοποιούσε…

Ι.Α.: Προσωπικά μιλώντας, με έχει απογοητεύσει η πρόσφατη συνέντευξη του, κατά τα άλλα, αγαπητού Ευριπίδη Στυλιανίδη, την οποία βρήκα διχαστική, φοβική και ζημιογόνα για την περιοχή. Πιστεύω ότι αυτή η νοοτροπία δεν θα μας βοηθήσει καθόλου. Πλέον ο θρακικός λαός είναι ώριμος και μας καταλαβαίνει και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το να διακρίνουμε τους πολιτικούς ή την προσφορά βάσει της θρησκείας κι όχι βάσει των ικανοτήτων, είναι μια λογική, εκτός από διχαστική, εντελώς ξεπερασμένη. Δεν υπάρχουν  βουλευτές χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Υπάρχουν καλοί και κακοί βουλευτές, υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες. Αν είναι να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους βάσει της θρησκείας και θεωρώντας ότι οι μουσουλμάνοι είναι κακοί βουλευτές, μόνο κατά θρησκεία, εκτός του ότι είναι άκρως προσβλητικό για όλους τους μουσουλμάνους της περιοχής, και για όλους τους Θρακιώτες, είναι προσβλητικό και για μένα προσωπικά.

Αν όντως υπάρχει πρόβλημα σε αυτή την εκπροσώπηση, όπως λέει ο ίδιος, ας δούμε το θέμα τυπικά και ουσιαστικά. Στην Περιφέρεια ΑΜΘ, οι μειονοτικοί βουλευτές είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους μας. Εμείς όταν εκλεγόμαστε βάσει του συντάγματος, και ως συνταγματολόγος ο κ. Στυλιανίδης έπρεπε να το ξέρει αυτό, δεν εκπροσωπούμε μόνο μια μικρή ομάδα, αλλά εκπροσωπούμε όλο το έθνος και όλη την Ελλάδα. Είμαστε εκλεγμένοι βουλευτές με τη βούληση του λαού, έχουμε ορκιστεί, και δουλεύουμε αυτό τον ένα χρόνο υπέρ της περιοχής μας. Υπάρχει ένας νόμος. Με αυτό τον νόμο, πόσες φορές ο κ. Στυλιανίδης εκλέχτηκε; Αν σήμερα εκλέχτηκαν τρεις μειονοτικοί βουλευτές και η κατανομή των εδρών έγινε κατά αυτό τον τρόπο, έγινε βάσει του ίδιου νόμου. Εδώ δεν υπάρχει καμία αντισυνταγματικότητα, ούτε και τυπικά στο νόμο, αλλά ούτε και ουσιαστικά.

Να θυμίσω ότι ο κ. Στυλιανίδης ήταν δεκαέξι χρόνια βουλευτής, και έχει περάσει από τέσσερα μεγάλα, παραγωγικά, υπουργεία, είχε δηλαδή όλη τη δυνατότητα να προσφέρει στη Θράκη. Δεν λέω ότι ο κ. Στυλιανίδης είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για όλα τα άσχημα στην περιοχή, αλλά έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι επειδή στη Ροδόπη σήμερα υπάρχουν τρεις μειονοτικοί βουλευτές, η περιοχή πάει κατά διαόλου. Στη συνέντευξή του, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό εννοεί. Μιλάει για οπισθοδρόμηση και κακή ποιότητα εκπροσώπησης. Εμείς φταίμε που έγιναν όλα αυτά; Αυτό δεν είναι εμπαιγμός στη νοημοσύνη του θρακικού λαού; Δεν λέω ότι δεν έγινε τίποτα κατά την περίοδο που ήταν βουλευτής ή υπουργός. Δεν μηδενίζω, αλλά από την άλλη είναι τόσο άδικο και τόσο διχαστικό. Δημιουργεί και προσθέτει προβλήματα αυτή η ρητορική. Ένας άνθρωπος που φημολογούταν ότι ήθελε να γίνει υποψήφιος πρόεδρος ενός κόμματος και ένας άνθρωπος που ήταν δεκάξι χρόνια βουλευτής, να υιοθετεί μια τέτοια λογική , νομίζω ότι είναι άκρως προσβλητική και επίσης νομίζω ότι δεν βοηθάει τον ίδιο του τον εαυτό.

«Εμείς δεν θα επιβιώσουμε χτίζοντας πάνω στις στάχτες της περιοχής»

ΠτΘ: Ωστόσο ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει την «επαναδραστηριοποίηση» του στη Ροδόπη…

Ι.Α.: Έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος και εύχομαι να έχει επιτυχία. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Ουδείς αναντικατάστατος. Το θέμα είναι τι θα γίνει με την περιοχή μας. Εμείς δεν θα επιβιώσουμε χτίζοντας πάνω στις στάχτες της περιοχής. Δεν υπήρχαν περίοδοι όπου η μειονότητα δεν είχε καθόλου εκπροσώπους; Εγώ δεν έχασα βάσει του εκλογικού νόμου πολύ περισσότερες φορές παίρνοντας περισσότερες ψήφους από τον κ. Στυλιανίδη ή από άλλους εκπροσώπους; Η δημοκρατία, οι πολιτικές μάχες, ο εκλογικός νόμος, όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Στην πολιτική δεν μπορεί κανείς να πάει με αυτή τη λογική και να στηρίξει όλη την πολιτική του δραστηριότητα, προσπαθώντας να αποκρύψει τη δικιά του δράση. Στα τοπικά ζητήματα αυτή η ορολογία, αυτές οι σκέψεις μας απογοητεύουν και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στην περιοχή. Είναι ακραία συντηρητική δεξιά άποψη. Εγώ δεν την αποδέχομαι. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι πολίτες που να τους αρέσει αυτός ο λόγος, όπου δημιουργείται ένας υποτιθέμενος πλασματικός ανύπαρκτος εχθρός, σαν τον Δον Κιχώτη που δημιουργούσε εχθρούς προκειμένου να πολεμήσει. Οι θεματοφύλακες της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή, δεν είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ή ο Ιλχάν Αχμέτ. Είναι οι ίδιοι οι πολίτες της Θράκης. Δεν έχει ανάγκη ο τόπος από τον Ιλχάν Αχμέτ, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη ή τον Μουσταφά Μουσταφά. Εμείς δεν «φυλάμε» τον τόπο, αλλά βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ δεν νοιώθω καμία ανησυχία σε σχέση με αυτό το θέμα.

«Η Περιφέρεια πρέπει να έχει περισσότερο ρόλο πάνω στα πράγματα κι εγώ όσο μπορώ θα βοηθήσω σε αυτή την κατεύθυνση»

ΠτΘ: Πριν δύο ημέρες είχατε συνάντηση με τον κ. Μέτιο κατά την οποία τον καλέσατε να εξακολουθήσει να αποτελεί τη φωνή της περιφέρειας και στην Αθήνα μέσω της συνεργίας μαζί σας και με τους άλλους βουλευτές της Θράκης. Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις και τις αλλαγές που είχαμε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Ι.Α.: Η τοπική αυτοδιοίκηση, ιδίως η περιφέρεια αλλά και οι δήμοι, είναι ένας πολύ χρήσιμος μοχλός. Η περιφέρεια, αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται μεγάλα κονδύλια και αρμοδιότητες που ήταν παλιά μόνο των υπουργείων και παράλληλα διαδραματίζει ένα ρόλο πολύ σημαντικό, προς την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών μας στην περιοχή. Έχοντας γνώση αυτό το πράγμα, είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον Γιώργο Παυλίδη σε διάφορα θέματα που αφορούσαν την περιοχή και είχαμε δώσει αγώνες και κατακτήσαμε κάποια πράγματα σε αυτό τον ένα χρόνο. Μπορέσαμε στον αναπτυξιακό νόμο να περάσουμε κάποια άρθρα με πρόταση της Περιφέρειας, με αγώνα όχι μόνο δικό μου αλλά και όλων των βουλευτών της περιοχής. Δεν εισακουστήκαμε, δυστυχώς, από την κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό, στις αναπτυξιακές προτάσεις μας, αλλά δώσαμε υγιείς αγώνες. Είχα καλέσει τον Γιώργο Παυλίδη στην επιτροπή περιφερειών της Βουλής, όπου είμαι μέλος της, και εκεί ακούστηκαν όλα τα προβλήματα της περιφέρειάς μας, από όλους τους βουλευτές, συντάχτηκε μια ειδική εισήγηση-μελέτη προς όλα τα υπουργεία της κυβέρνησης με τις προτάσεις της περιφέρειας, όπου είχε παραστεί ο ίδιος ο Γιώργος Παυλίδης, και μάλιστα στα θέματα του καπνού, που με ενδιαφέρουν πολύ, διότι αφορά την οικονομία της περιοχής, είχαμε συνεργαστεί με τον Γιώργο Παυλίδη.

Τόνισα λοιπόν στον κ. Μέτιο ότι αυτή την άψογη συνεργασία που είχαμε με τον Γιώργο Παυλίδη θα ήθελα να την συνεχίσουμε και με τον ίδιο. Η Περιφέρεια έχει αξιόλογους δημοσίους υπαλλήλους, συμβούλους, τεχνοκράτες και υπάρχει η βούληση από όλους να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι η Περιφέρεια πρέπει να έχει περισσότερο ρόλο πάνω στα πράγματα κι εγώ όσο μπορώ θα βοηθήσω σε αυτή την κατεύθυνση.

ΠΑΡΑΘΥΡΑ

Να θυμίσω ότι ο κ. Στυλιανίδης ήταν δεκαέξι χρόνια βουλευτής, και έχει περάσει από τέσσερα μεγάλα, παραγωγικά, υπουργεία, είχε δηλαδή όλη τη δυνατότητα να προσφέρει στη Θράκη. Δεν λέω ότι ο κ. Στυλιανίδης είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για όλα τα άσχημα στην περιοχή, αλλά έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι επειδή στη Ροδόπη σήμερα υπάρχουν τρεις μειονοτικοί βουλευτές, η περιοχή πάει κατά διαόλου. Στη συνέντευξή του, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό εννοεί. Μιλάει για οπισθοδρόμηση και κακή ποιότητα εκπροσώπησης. Εμείς φταίμε που έγιναν όλα αυτά; Αυτό δεν είναι εμπαιγμός στη νοημοσύνη του θρακικού λαού. Δεν λέω ότι δεν έγινε τίποτα κατά την περίοδο που ήταν βουλευτής ή υπουργός. Δεν μηδενίζω, αλλά από την άλλη είναι τόσο άδικο και τόσο διχαστικό. Δημιουργεί και προσθέτει προβλήματα αυτή η ρητορική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας νέος ηγέτης, είναι ένας άνθρωπος που είναι απολύτως καταρτισμένος, αλλά η Ν.Δ. δεν παύει να είναι μια συντηρητική παράταξη, η οποία έχει μέσα όλα αυτά τα στοιχεία που είχε κατά καιρούς. Θα φανεί στην πράξη κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να εφαρμόσει τη δικιά του φιλελεύθερη πολιτική μέσα σε αυτή την Νέα Δημοκρατία. Μην ξεχνάτε ότι εγώ προέρχομαι από αυτή την παράταξη, ανήκω στους κεντρώους -στη Νέα Δημοκρατία δεν ήμουν ποτέ από τους δεξιούς- και σαν χαρακτήρας, αλλά και σαν φυσιογνωμία της μειονότητας, ανήκα πάντα στους προοδευτικούς

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top