Τοποθέτηση του Ιλχάν Αχμέτ στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΠΑΜ-Θ από τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο Reviewed by Momizat on . https://www.youtube.com/watch?v=oYeEfTMvlA8&sns=em Αθήνα 21-11-2017 Η τοποθέτηση του Ιλχάν Αχμέτ στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής κατά την παρουσίαση το https://www.youtube.com/watch?v=oYeEfTMvlA8&sns=em Αθήνα 21-11-2017 Η τοποθέτηση του Ιλχάν Αχμέτ στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής κατά την παρουσίαση το Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » Τοποθέτηση του Ιλχάν Αχμέτ στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΠΑΜ-Θ από τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο

Τοποθέτηση του Ιλχάν Αχμέτ στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΠΑΜ-Θ από τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο

Αθήνα 21-11-2017

Η τοποθέτηση του Ιλχάν Αχμέτ στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΠΑΜ-Θ από τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο

  • Φράγμα Ιασίου, ενίσχυση καπνοπαραγωγών και ανάδειξη της πολυπολιτισμικής ιστορικής μας κληρονομιάς στο επίκεντρο της τοποθέτησης του βουλευτή Ροδόπης

 

Συνεδρίασε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 στην Αθήνα, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» του Μεγάρου της Βουλής, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, υπό την προεδρία του βουλευτή κ. Δημητρίου Γάκη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση για το Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παραθέτουμε, την τοποθέτηση του βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα του φράγματος Ιασίου που ανέδειξε ο ίδιος με αλλεπάλληλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις το καλοκαίρι όσο και το ζήτημα της ενίσχυσης ομάδων καπνοπαραγωγών αλλά και της ανάδειξης της πολυπολιτισμικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα και από την διάσωση οθωμανικών μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

«Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να καλωσορίσω τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σήμερα στην Επιτροπή.

Κύριε Περιφερειάρχη, εδώ θα ήθελα να σταθώ σε κάποιους τομείς του πρωτογενούς τομέα, συγκεκριμένα στην Ροδόπη. Θέλω να ενημερώσετε τη Βουλή, καθώς και την Επιτροπή, για κάποια συγκεκριμένα ζητήματα.

Καταρχήν, όπως γνωρίζετε, έχουμε το θέμα του φράγματος του Ιασίου, το οποίο είναι ένα έργο που εδώ και είκοσι πέντε χρόνια είναι όραμα όλων των Νομαρχών, Περιφερειαρχών και όλων των κυβερνήσεων. Έχει ως στόχο βέβαια, να γίνουν και κάποια αρδευτικά έργα εκεί πέρα, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε την παραγωγή στην περιοχή αυτή, ιδίως στους καπνοπαραγωγούς, αλλά και σε άλλους καλλιεργητές και η αύξηση της παραγωγής, αυτόματα θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο εισόδημα για αυτούς τους ανθρώπους. Ως γνωστόν, οι αναδασμοί στον νομό Ροδόπης ολοκληρώθηκαν στην προηγούμενη δεκαετία. Πρέπει, όμως, να γίνει οπωσδήποτε το φράγμα Ιασίου και βέβαια, να γίνουν τα κατάλληλα δίκτυα διανομής νερού, αφού ολοκληρωθεί το φράγμα προκειμένου να γίνει μια ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και έτσι να ανασηκωθεί η οικονομία της περιοχής.

Στο θέμα αυτό, κύριε Περιφερειάρχη, όπως ξέρετε και ξέρει και η ελληνική Βουλή, είχα κάνει δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις προς το Υπουργείο για να δω σε ποια φάση βρίσκεται το έργο αυτό τελικά. Η ερώτηση που έκανα τότε στην Βουλή και η οποία απαντήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι τελικά το έργο βρίσκεται κάτω από τη δική σας επίβλεψη και κάτω από τη δική σας προστασία – καθοδήγηση και ότι το Υπουργείο είναι ανά πάσα στιγμή, έτοιμο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

Θα ήθελα να ενημερώσετε εμάς τι γίνεται με αυτό το έργο. Το μπαλάκι είναι σε εσάς ή είναι στο Υπουργείο;

Βλέπω στο σημείωμα που μας μοιράσατε, κύριε Περιφερειάρχη, ότι αναφέρεστε ναι μεν στα δίκτυα διανομής του νερού, για το συγκεκριμένο φράγμα, χωρίς όμως να μιλήσετε για το ίδιο το φράγμα. Δεν αναφέρατε τίποτα στο σημείωμα που μας μοιράσατε.

Άρα, θέλω να ενημερωθούμε για το τι τελικά θα γίνει με αυτό το Φράγμα Ιασίου.

Ένα δεύτερο θέμα που είναι σε συνάρτηση, βέβαια, με τον πρωτογενή τομέα είναι η κατάσταση της περιοχής των καπνοπαραγωγών.

Θα ήθελα συγκεκριμένα, βάσει των δικών σας αρμοδιοτήτων, να μας απαντήσετε στο εξής: Όπως γνωρίζετε, οι καπνοπαραγωγοί υπέστησαν μεγάλη ζημιά, αφού οι άμεσες επιδοτήσεις διακόπηκαν με τη νέα ΚΑΠ και μειώνονται κάθε μέρα. Βέβαια, μετά από παρεμβάσεις μας στην Ευρωβουλή, με τον Ευρωβουλευτή, συνάδελφο, κ. Κύρκο, είχαμε μια απάντηση από τον Επίτροπο Γεωργικής Ανάπτυξης, κ. Χόγκαν, ο οποίος, βέβαια, είπε ότι σε ορεινές και μειονοτικές περιοχές, όπως οι δικές μας, μπορούν να γίνουν ειδικά προγράμματα, τόσο από τον Β΄ Πυλώνα του πρωτογενή τομέα όσο και από τις άμεσες επιδοτήσεις.

Τώρα, με τη νέα δυνατότητα των ομάδων παραγωγών, που έγινε και μία ημερίδα όπως ξέρετε στην Περιφέρεια μας, η περιφέρεια μπορεί, σε συνεργασία με τα κατάλληλα Υπουργεία, να είναι ο φορέας υλοποίησης διαφόρων προγραμμάτων στήριξης των καπνοπαραγωγών σε συνεργασία με την ομάδα παραγωγών, που είναι κοινοπραξία καπνοπαραγωγών.

Έχετε  εκπονήσει μελέτη γι’ αυτό το ζήτημα; Ποια είναι η θέση της Περιφέρειας, ώστε να γίνει συνεργασία με την ομάδα παραγωγών για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε κονδύλια από τον Β΄ Πυλώνα, τουλάχιστον από τις έμμεσες ενισχύσεις, για να βοηθήσουμε αυτούς ανθρώπους;

Κύριε Περιφερειάρχη, θα ήθελα να τονίσω ότι γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από εσάς να ολοκληρώσετε κάποια έργα που ήταν από το παρελθόν και ιδίως κάνατε μεγάλα βήματα στον τουρισμό και στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

Νομίζω, όμως, ότι στα θέματα ανάδειξης του πολυπολιτισμού της περιοχής μας, των πολιτισμών, των θρησκειών έχουμε να αναδείξουμε ακόμη πιο σημαντικά στοιχεία. Πρέπει η συνεργασία σας, είναι σε εξαιρετικό βαθμό βέβαια, να είναι βαθύτερη και πιο εντατική, ούτως ώστε να προσελκύσουμε τουρίστες ή ανθρώπους για να αναδείξουμε τον πλούτο αυτής περιοχής, όσον αφορά και αυτή την ειρηνική συνύπαρξη και τον εξαιρετικό πολυπολιτισμό που έχουμε στην περιοχή μας.

Εγώ θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και εύχομαι να πάρω ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις μου».

Οι απαντήσεις του Χ. Μέτιου προς τον Ιλχάν Αχμέτ

  • Εξασφαλίστηκαν 1,2 εκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την ολοκλήρωση του φράγματος Ιασίου
  • Εντάχθηκαν στην ΟΧΕ Πολιτισμού το τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου και άλλα μουσουλμανικά μνημεία της ΠΑΜ-Θ

Κύριε Ιλχάν, το φράγμα Ιασίου έχει κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του με ένα έργο που αυτό είναι στην ευθύνη της Περιφέρειάς μας. Εκείνο, όμως, που δεν είχε προβλεφθεί και τώρα με αυτή την ένταξη αυτό το πρόβλημα λύνουμε, είναι η κατασκευή δικτύων. Επομένως, πρέπει να μπουν αυτά τα χρήματα, εγκρίθηκε το ποσό, για να ξεκινήσει η μελέτη για την κατασκευή των δικτύων, έτσι ώστε αυτό το φράγμα να μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε.

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ (εκτός μικροφώνου): Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνει η ολοκλήρωση;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ (Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης): Εγώ αυτό το πρόβλημα, το βρήκα, εξασφαλίσαμε το ποσό τώρα το οποίο είναι 1,2 εκατ. € για να γίνει η μελέτη, προφανώς, θα υπάρχει ένα χρονικό όριο, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, για να προχωρήσει η μελέτη. Δυστυχώς, δεν είχε εξασφαλιστεί αυτό το ποσόν νωρίτερα.

Έχουμε μια τακτική συνεργασία και με τον Πρόεδρο και με το Διοικητικό Συμβούλιο των καπνοπαραγωγών στην περιοχή μας. Ο καπνός είναι ένα από τα σημαντικά προϊόντα που παράγουμε και πολύ περισσότερο στην Ροδόπη, αλλά και στην Ξάνθη. Έχουμε μια συνεργασία. Αυτά τα προγράμματα, το ξαναλέω και πάλι, υπάρχουν σχέδια και προθέσεις, αλλά δεν ήθελα να ανακοινώσω κάτι πριν αυτό ολοκληρωθεί, κ. Ιλχάν, γι’ αυτό και δεν το συμπεριέλαβα μέσα.

Είμαστε όμως σε επαφή και μαζί να δούμε πως αυτά μπορούν να υλοποιηθούν και προφανώς θα τα προχωρήσουμε.

Για τον καπνό το συζητήσαμε, όπως και για το αν υπάρχουν μουσουλμανικά μνημεία. Υπάρχουν μουσουλμανικά μνημεία στην ΟΧΕ, το Βαγιατζήτ του Διδυμοτείχου, το Αράπ Τζαμί της Δράμας, απλώς σας λέω, όμως, συμπεριέλαβα αυτά τα οποία ήδη χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα στην πρώτη φάση. Σαφώς, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδρομή, θα υπάρξουν και άλλα.

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Σχεδίαση και Hosting - Katastima NET

Scroll to top