11106/26-5-2005 Οικονομική Ενίσχυση του Αγροτικού Ιατρείου Οργάνης, Ανέγερση Αγροτικών Ιατρείων στους Οικισμούς Χαράδρας και Μοναστηρίου της Κοινότητα Κέχρου Reviewed by Momizat on . ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία                                                                Βουλή των Ελλήνων Αρ. Πρωτ. Ερ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία                                                                Βουλή των Ελλήνων Αρ. Πρωτ. Ερ Rating:
You Are Here: Home » Meclis Çalışmaları / Κοινοβουλευτικό Έργο » Ερωτήσεις Περιόδου 2004 - 2007 » 11106/26-5-2005 Οικονομική Ενίσχυση του Αγροτικού Ιατρείου Οργάνης, Ανέγερση Αγροτικών Ιατρείων στους Οικισμούς Χαράδρας και Μοναστηρίου της Κοινότητα Κέχρου

11106/26-5-2005 Οικονομική Ενίσχυση του Αγροτικού Ιατρείου Οργάνης, Ανέγερση Αγροτικών Ιατρείων στους Οικισμούς Χαράδρας και Μοναστηρίου της Κοινότητα Κέχρου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία

 

                                                             Βουλή των Ελλήνων Αρ. Πρωτ. Ερωτήσεων:11106/26-5-2005

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Οικονομική Ενίσχυση του Αγροτικού Ιατρείου Οργάνης, Ανέγερση Αγροτικών Ιατρείων στους Οικισμούς Χαράδρας και Μοναστηρίου της Κοινότητα Κέχρου

 

Οι κοινότητες Οργάνης και Κέχρου βρίσκονται στο Ν. Ροδόπης και απέχουν 45 και 75 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, από το πιο κοντινό αστικό κέντρο, την πόλη της Κομοτηνής. Αποτελούνται από 11 και 12 οικισμούς και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 αριθμούν 3500 και 2600 κατοίκους, αντίστοιχα. Πρόκειται ίσως για τις πιο παραμελημένες κοινότητες όλης της Ελλάδας, καθώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ακόμα και σήμερα είναι αντιμέτωποι με ουσιώδη βιοτικά προβλήματα, όπως έλλειψη δικτύου ύδρευσης, παροχή ηλεκτροδότησης, απουσία οδικού δικτύου κ.ά. Επί δεκαετίες οι κάτοικοι των προαναφερθέτων περιοχών δεν απολάμβαναν καμία απολύτως μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας,  ενώ αντίθετα επί δεκαετίες υπέστησαν τα δεινά σκληρών εθνικών πολιτικών, που τους κρατούσαν απομονωμένους και αποκλεισμένους από κάθε μορφής ανάπτυξης και ευνοϊκής μεταχείρισης, λόγω της ιδιαίτερης μειονοτικής τους ταυτότητας.

 

Οι παραπάνω πολιτικές θέλω να πιστεύω, ότι ανήκουν στο παρελθόν. Το κόμμα της Ν.Δ. εγκαινίασε την πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κ. Καραμανλής, σε προεκλογικές του εξαγγελίες μίλησε για δημιουργία υποδομών, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, κυρίως στα απομακρυσμένα χωριά. Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον τομέα της υγείας, συμπεριλήφθηκαν μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση αγροτικών ιατρείων.

 

Σήμερα στην Κοινότητα Οργάνης λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, το οποίο αντιμετωπίζει ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα, καθώς για την επισκευή του χρηματοδοτήθηκε αρχικά, από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με το ποσό των 50.000 Ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται συνολικά σε 80.402,33 Ευρώ, δηλαδή ξεπερνάει την αρχική χρηματοδοτηση κατά 30.402, 33 Ευρώ, ποσό, το οποίο η κοινότητα αδυνατεί να καλύψει, με αποτέλεσμα το έργο να μένει μέχρι και σήμερα ημιτελές. Επίσης, η επάνδρωση του συγκεκριμένου ιατρείου βάση της απόφασης 33(ΙΒ2/ 14-1-2005) του Δ.Σ. του ΠΕΣΥΠ, που κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ορίζει την μόνιμη τοποθέτηση ενός γενικού ιατρού, ενός παιδιάτρου, μιας ΤΕ μαίας, δύο νοσηλευτών και ενός οδηγού. Οι προσλήψεις αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

 

Στην Κοινότητα Κέχρου λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, στον οικισμό Κέχρου, ενώ άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη για ανέγερση αγροτικών ιατρείων στους οικισμούς Χαράδρα και Μοναστήρι, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 80.000 Ευρώ. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι οικισμοί των κοινοτήτων απέχουν αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ τους, ενώ η επικοινωνία, μεταξύ των διαφορετικών οικισμών, είναι σχεδόν αδύνατη, λόγω του ανύπαρκτου ή σε άλλα σημεία του πολύ άσχημου οδικού δικτύου. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών, κατά το παρελθόν, σημειώθηκαν ακόμα και θάνατοι κατοίκων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτραπούν αν οι ασθενείς είχαν πρόσβαση σε κάποιο κοντινό ιατρικό κέντρο.

Ύστερα από τα παραπάνω

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της επισκευής του Αγροτικού Ιατρείου της Κοινότητας Οργάνης και να συμπεριλάβει στις δαπάνες του Υπουργείου το ποσό των 30.402,33 Ευρώ που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου.
  2. Πότε θα προβεί σε προκήρυξη θέσεων εργασίας για την ομαλή λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου της Κοινότητας Οργάνης βάση και της απόφασης 33(ΙΒ2/ 14-1-2005)
  3. Αν προτίθεται και πότε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου τη ανέγερση αγροτικών ιατρείων στους οικισμούς Χαράδρα και Μοναστήρι της Κοινότητας Κέχρου

 

Ο ερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ

Επισυνάπτονται: Επιστολή Κοινοτάρχη Οργάνης,

Επιστολή Κοινοτάρχη Κέχρου

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top