11697 / 13-6-2005 Διαμόρφωση ειδικών χώρων θρησκευτικής λατρείας για τους Μουσουλμάνους της Αθήνας με στόχο την εκπλήρωση των λατρευτικών τους αναγκών. Reviewed by Momizat on . ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία                                                     Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων Βουλής:11697 / 13-6- ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία                                                     Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων Βουλής:11697 / 13-6- Rating:
You Are Here: Home » Meclis Çalışmaları / Κοινοβουλευτικό Έργο » Ερωτήσεις Περιόδου 2004 - 2007 » 11697 / 13-6-2005 Διαμόρφωση ειδικών χώρων θρησκευτικής λατρείας για τους Μουσουλμάνους της Αθήνας με στόχο την εκπλήρωση των λατρευτικών τους αναγκών.

11697 / 13-6-2005 Διαμόρφωση ειδικών χώρων θρησκευτικής λατρείας για τους Μουσουλμάνους της Αθήνας με στόχο την εκπλήρωση των λατρευτικών τους αναγκών.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία

 

                                                  Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων Βουλής:11697 / 13-6-2005

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:  ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ και  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΘΕΜΑ: Διαμόρφωση ειδικών χώρων θρησκευτικής λατρείας για τους Μουσουλμάνους της Αθήνας με στόχο την εκπλήρωση των λατρευτικών τους αναγκών.

 

Σήμερα στην πόλη της Αθήνας, βρίσκονται εγκατεστημένοι περίπου 200.000 Μουσουλμάνοι μετανάστες διαφορετικής εθνικότητας.  Επίσης, στην  Αθήνα, βρίσκονται μόνιμα εγκατεστημένοι περίπου 10.000 Μουσουλμάνοι μειονοτικοί της Θράκης, οι οποίοι, σε διαφορετικές  χρονικές περιόδους, μετανάστευσαν στην πρωτεύουσα με σκοπό να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

 

Το ζήτημα της κατασκευής ενός ιερού μουσουλμανικού τεμένους (τζαμί) στην Αθήνα παραμένει μέχρι σήμερα ανοιχτό, ενώ κάποιες υποσχέσεις, που δόθηκαν με αφορμή την ανάληψη και διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων από την Ελλάδα και κατέληξαν στην υιοθέτηση του ν. 2833/2000, παραμένουν ανεκπλήρωτες. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του Μουσουλμανικού θρησκεύματος και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την θρησκευτική πίστη και λατρευτική πρακτική του Ισλάμ, η ύπαρξη και η πρόσβαση σε ιερό τέμενος (τζαμί) θεωρείται υποχρεωτική τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, σήμερα στην Αθήνα λειτουργούν, με ιδιωτική πρωτοβουλία, 30 χώροι λατρείας, συνήθως σε ακατάλληλες τοποθεσίες (υπόγεια σπιτιών, διαμερίσματα).

 

Η πρόταση για κατασκευή τζαμιού χρηματοδοτούμενο από Σ. Αραβία, πέρα του ότι, μέχρι σήμερα,  δεν έχει αρχίσει καν να υλοποιείται, φαίνεται ότι δε θα έχει πρακτική σκοπιμότητα και δε θα δώσει λύση στο πρόβλημα της μη ύπαρξης ιερού τεμένους, καθώς η μέχρι σήμερα μελέτη ορίζει την κατασκευή του τζαμιού σε μακρινή περιοχή, όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη και κατά συνέπεια, δε θα εκπληρώνει το πρακτικό μέρος των υποχρεώσεων των πιστών. Επιπλέον, η άσκηση της θρησκευτικής πίστης και λατρείας του Ισλάμ από τους πιστούς Μουσουλμάνους δεν επιδέχεται άλλες αναβολές και μακροχρόνιες καθυστερήσεις, καθώς πρέπει να βρεθεί άμεση και αποτελεσματική λύση, γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντείνεται μέρα με τη μέρα.

 

Όπως σας είναι γνωστό, για την ανέγερση ενός ιερού λατρευτικού χώρου απαιτείται ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου ως ιερού χώρου. Στην Αθήνα υπάρχουν κάποιοι λατρευτικοί χώροι, οι οποίοι αποτελούν παλιά ιερά μουσουλμανικά τεμένη, όπως η περίπτωση ενός τέτοιου τεμένους στην περιοχή του Μοναστηρακίου, όπου βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμο. Η αξιοποίηση των παραπάνω υπαρχόντων λατρευτικών χώρων και η επαναλειτουργία τους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για τη μεγάλη και υποχρεωτική προσευχή των πιστών, κάθε Παρασκευή, θα μπορούσε να δώσει ανακούφιση στις χιλιάδες των Μουσουλμάνων πιστών που ζουν στην Αθήνα και επιπλέον, θα οδηγούσε στην εξάλειψη των παράνομων λατρευτικών χώρων που υπάρχουν σήμερα.

Ύστερα από τα  παραπάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κκ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1.Τι λύση προτίθενται να δώσουν στην παντελή απουσία ιερού μουσουλμανικού τεμένους, στην πόλη της Αθήνας, λαμβανομένου υπόψη, της μόνιμης παρουσίας σ’ αυτήν, περίπου 200.000 πιστών Μουσουλμάνων;

2.Αν θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, ούτως ώστε κάποιοι από τους υπάρχοντες λατρευτικούς χώρους να χρησιμοποιηθούν ως χώροι προσευχής για τους Μουσουλμάνους, τουλάχιστον κάθε Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της κύριας και υποχρεωτικής προσευχής των Μουσουλμάνων.

 

Ο ερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top