11698 / 13-06-2005 Μισθοδοσία και Ασφαλιστική Κάλυψη Θρησκευτικών Λειτουργών της Μουσουλμανικής Μειονότητας. Reviewed by Momizat on . ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                              Αριθ. Πρωτ. Ερωτήσεων Βουλής:11698 / 13-06-2005   ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΠΑΣΧΟΛ ΕΡΩΤΗΣΗ                                                                              Αριθ. Πρωτ. Ερωτήσεων Βουλής:11698 / 13-06-2005   ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΠΑΣΧΟΛ Rating:
You Are Here: Home » Meclis Çalışmaları / Κοινοβουλευτικό Έργο » Ερωτήσεις Περιόδου 2004 - 2007 » 11698 / 13-06-2005 Μισθοδοσία και Ασφαλιστική Κάλυψη Θρησκευτικών Λειτουργών της Μουσουλμανικής Μειονότητας.

11698 / 13-06-2005 Μισθοδοσία και Ασφαλιστική Κάλυψη Θρησκευτικών Λειτουργών της Μουσουλμανικής Μειονότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 

 

                                                                       Αριθ. Πρωτ. Ερωτήσεων Βουλής:11698 / 13-06-2005

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μισθοδοσία και Ασφαλιστική Κάλυψη Θρησκευτικών Λειτουργών της Μουσουλμανικής Μειονότητας.

 

Στην  παράγραφο  1, του άρθρου 5, του ν. 1920/91 «Κύρωση της από 24 Δεκεμβρίου 1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών (ΦΕΚ 182,τευχ. Α, 1991)», ορίζονται τα καθήκοντα του Μουφτή μέσα στα οποία αναφέρεται, ότι ο Μουφτής «Διορίζει, εποπτεύει και παύει τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς, τελεί ή επικυρώνει θρησκευτικούς γάμους μεταξύ μουσουλμάνων και γνωμοδοτεί σε θέματα που έχουν σχέση με τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο». Σύμφωνα με την νομοθεσία, ο Μουφτής διορίζει επίσημα τους θρησκευτικούς λειτουργούς της Μειονότητας στη Θράκη.

 

Σήμερα, στο Ν. Ροδόπης υπάρχουν θρησκευτικοί λειτουργοί της Μειονότητας, διορισμένοι επίσημα από τη Μουφτεία Κομοτηνής, οι οποίοι διακρίνονται σε 3 κατηγορίες, στους ιμάμηδες (130 τον αριθμό), τους μουεζίνηδες (30) και τους χατίπηδες (25).  Παρ’ όλο που οι εν λόγω θρησκευτικοί λειτουργοί είναι επίσημα διορισμένοι, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τη μισθοδοσία και την ασφαλιστική τους κάλυψη, με αποτέλεσμα, το εισόδημά τους να προέρχεται από εισφορές πιστών στα τεμένη της Θράκης. Η μεγάλη πλειοψηφία των θρησκευτικών λειτουργών, με προσωπική τους πρωτοβουλία, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ενώ μια μικρή μερίδα είναι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία, όπως ΙΚΑ και ΤΕΒΕ.

 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε επισκέψεις εκπροσώπων της στη Θράκη, εξήγγειλε την παροχή μέτρων για τη μισθοδοσία και συνταξιοδότηση των θρησκευτικών λειτουργών της Μειονότητας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να εφαρμοστεί καμία από τις εξαγγελίες. Συγκεκριμένα, ο Θόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Εξωτερικών, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 1998 στην Κομοτηνή, προήδρευσε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ανάμεσα σε άλλα ανέφερε και το ότι το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί την «αναβάθμιση των θρησκευτικών λειτουργών της μουσουλμανικής θρησκείας, στα πλαίσια της οποίας αναζητείται ρύθμιση, ώστε να υπάρξει μισθοδότηση και συνταξιοδότηση των Ιμάμηδων στα Τεμένη της Θράκης».

 

Οι θρησκευτικοί λειτουργοί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που είναι η επικρατούσα θρησκεία του ελληνικού κράτους,  κατοχυρωμένη και από το Σύνταγμα, απολαμβάνουν ορθά των παραπάνω προνομίων, που στερούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί άλλων θρησκειών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η ελληνική πολιτεία υποστηρίζει την ανεξιθρησκία, καθώς και τη θρησκευτική ελευθερία. Απόρροια των παραπάνω αποτελεί το ότι τα θρησκευτικά δικαιώματα πρέπει να παρέχονται σε όλους τους Έλληνες πολίτες ισότιμα, ανεξαρτήτου θρησκεύματος. Με βάση αυτή τη λογική, την οποία υιοθετεί και η ελληνική πολιτεία, είναι αδιανόητο να παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για τους θρησκευτικούς λειτουργούς της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να μην παρέχεται καμία μισθοδοσία και ασφαλιστική κάλυψη στους θρησκευτικούς λειτουργούς της Μουσουλμανικής Μειονότητας, καθώς το μόνο που διαχωρίζει τις δύο αυτές κατηγορίες των θρησκευτικών λειτουργών είναι το θρήσκευμά τους.

Ύστερα από  τα παραπάνω,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την μισθοδοσία και την ασφαλιστική κάλυψη των θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας,  προκειμένου να απαλλαγούν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

ΑΧΜΕΤ Ιλχάν

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top