4600/16.11.2005Επίλυση του προβλήματος των ανιθαγενών μελών της Μειονότητας στη Θράκη, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα εντός της ελληνικής επικράτειας Reviewed by Momizat on . ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία       ΕΡΩΤΗΣΗ   Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων: 4600/16.11.2005   ΠΡΟΣ TOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1)       ΕΣ ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία       ΕΡΩΤΗΣΗ   Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων: 4600/16.11.2005   ΠΡΟΣ TOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1)       ΕΣ Rating:
You Are Here: Home » Meclis Çalışmaları / Κοινοβουλευτικό Έργο » Ερωτήσεις Περιόδου 2004 - 2007 » 4600/16.11.2005Επίλυση του προβλήματος των ανιθαγενών μελών της Μειονότητας στη Θράκη, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα εντός της ελληνικής επικράτειας

4600/16.11.2005Επίλυση του προβλήματος των ανιθαγενών μελών της Μειονότητας στη Θράκη, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα εντός της ελληνικής επικράτειας

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων: 4600/16.11.2005

 

ΠΡΟΣ TOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1)       ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και

2)        ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

 

 

ΘΕΜΑ: Επίλυση του προβλήματος των ανιθαγενών μελών της Μειονότητας στη Θράκη, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα εντός της ελληνικής επικράτειας

 

Ύστερα από την ερώτηση, αριθ. 10097/20-04-05 που κατέθεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με την Απώλεια Ελληνικής Ιθαγένειας, για τους Μειονοτικούς της Θράκης, βάσει του καταργηθέντος άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και την διαδικασία επανάκτησής της, ο υφυπουργός, Χ. Μαρκογιαννάκης, με ενημέρωσε, ότι έχουν χορηγηθεί 115 δελτία ταυτότητας ανιθαγενών σε μουσουλμάνους  Μειονοτικούς.

 

Ο αριθμός των μουσουλμάνων, που έχουν παραλάβει δελτία ταυτότητας ανιθαγενών, είναι γνωστός. Ωστόσο, οφείλω να σας ενημερώσω, ότι υπάρχει και ένας αριθμός ανιθαγενών μουσουλμάνων, οι οποίοι για διάφορους λόγους, όπως έλλειψη ενημέρωσης κ.ά., δεν παρέλαβαν ποτέ μέχρι σήμερα δελτία ταυτότητας ανιθαγενούς. Οι άνθρωποι αυτοί συγκαταλέγονται αναμφισβήτητα στον κατάλογο των ανιθαγενών μουσουλμάνων, οι οποίοι διαβιούν μόνιμα στη Θράκη. Την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων, ακόμα κι αν δε δηλώνεται ρητά και επίσημα με δελτίο ταυτότητας ανιθαγενούς, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.

 

Από τις σχετικές εκθέσεις και αιτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, το διάστημα από το 1998 μέχρι το 2004, σαφώς προκύπτει, ότι σε πολλές από τις προσφυγές που έχουν υποβληθεί στο συγκεκριμένο θεσμό από μειονοτικούς ανιθαγενείς της Θράκης, για ανάκτηση ιθαγένειας, διαπιστώθηκε, ότι οι προσφυγέντες δεν είχαν παραλάβει ποτέ δελτίο ταυτότητας ανιθαγενούς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η χορήγηση δελτίου ταυτότητας ανιθαγενούς από τις αρμόδιες αρχές, καθυστέρησε ακόμα και δύο (2) χρόνια. Μάλιστα, είναι λυπηρό το γεγονός, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του 2004, ότι υπάρχει δυστοκία ως προς την πορεία χορήγησης ταυτότητας ιθαγενούς, σε δύο (2) δε περιπτώσεις άρνησης χορήγησης δελτίου ανιθαγενούς. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης του αρμοδιότητας, ο Συνήγορος του Πολίτη δεν είναι σε θέση να παρέχει πλήρεις πληροφορίες και ολοκληρωμένα στοιχεία, σχετικά με τον αριθμό των ανιθαγενών, καθώς πολλοί από τους ανιθαγενείς μειονοτικούς δεν απευθύνθηκαν ποτέ στον συγκεκριμένο φορέα. Σε ότι αφορά τη χορήγηση δελτίων ταυτότητας ανιθαγενούς, να σας υπενθυμίσω, ότι τα συγκεκριμένα δελτία άρχισαν να χορηγούνται μόλις μετά το 1997.

 

Όπως ανέφερα και στην πρώτη ερώτηση, ένα ποσοστό ανιθαγενών διαμένει πλέον μόνιμα στο εξωτερικό, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη ομάδα ανιθαγενών, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Ελλάδα και διαβιούν κατά κανόνα μόνιμα στη Θράκη. Η μη επαρκής γνώση, για τον ακριβή αριθμό αυτών των ανθρώπων, προκαλεί μια σειρά από ασάφειες και συγχύσεις, σχετικά με το θέμα των μειονοτικών ανιθαγενών, ενώ συγχρόνως δυσχεραίνει την καλή πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος.

 

Το πρόβλημα των ανιθαγενών δυσχεραίνεται και από την διαδικασία πολιτογράφησης στην οποία υποβάλλονται, βάσει του ν. 3284/04 (ΦΕΚ 217/τ.Α/2004) «Περί Κυρώσεως του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας». Είναι κατάφωρη αδικία, απέναντι σε πρώην Έλληνες υπηκόους, οι οποίοι απώλεσαν την ελληνική τους ιθαγένεια, βάσει ενός καταργηθέντα και αντισυνταγματικού νόμου, να θεωρούναι ως «αλλοδαποί» και να υποβάλλονται στη διαδικασία της πολιτογράφησης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, για διάφορους λόγους, οι ανιθαγενείς αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της πολιτογράφησης, λόγω αδυναμίας καταβολής του υπέρογκου ποσού των 1.500 ευρώ, που απαιτείται ως παράβολο από το νόμο.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ  κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ανιθαγενών της Μειονότητας, που διαβιούν μονίμως υπό το καθεστώς της ΑΝΟΧΗΣ στην Ελλάδα και είναι καταγεγραμμένοι στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου κατοικίας τους, ανεξαρτήτως με το αν έχουν παραλάβει ή όχι δελτίο ταυτότητας ανιθαγενούς.
  • Αν θα μεριμνήσουν οι αρμόδιοι φορείς, ούτως ώστε οι ανιθαγενείς, μέλη της Μειονότητας της Θράκης, οι οποίοι διαμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας, από την ημέρα που γεννήθηκαν έως σήμερα, να απαλλαγούν από τη διαδικασία πολιτογράφησης και να ακολουθήσουν τη διαδικασία ανάκτησης της ιθαγένειάς τους χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα.
  • Για ποιο λόγο τα κατά τόπους αστυνομικά τμήμα αρνούνται την έκδοση ταυτότητας ανιθαγενούς;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για τη χορήγηση δελτίου ταυτότητας ανιθαγενών σε όλους τους ανιθαγενείς της Μειονότητας που διαβιούν εντός της ελληνικής επικράτειας;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ

 

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top