ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΜΠΑΣΜΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Reviewed by Momizat on . ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                        27-05-2016 «ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                        27-05-2016 «ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΜΠΑΣΜΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΜΠΑΣΜΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

IMG_0897

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                       27-05-2016

«ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ

ΤΟΥ ΜΠΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»

 

Σειρά επαφών με  παράγοντες  του αγροτικού χώρου  που υπηρετούν στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε είχε στις Βρυξέλλες ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, συνοδευόμενος από κλιμάκιο εκπροσώπων του χώρου των καπνοπαραγωγών της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης. Τον κ. Ιλχάν Αχμέτ συνόδευσαν στις Βρυξέλλες οι Ερντινίτζ Χουσείν ως μέλος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, Καδίρ Χουσείν, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης, Νιαζί Γκατζαλί, καπνοπαραγωγός, Χουσείν Καπουσούζ, παραγωγός και συνδικαλιστής, Αμέτ Σαλί, παραγωγός, Ισμαίλ Μεμέτ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης και Μπουλέντ Σαλίχ, γεωπόνος, μέλος του Ινστιτούτου.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση των προοπτικών ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών της ποικιλίας του μπασμά στην Θράκη από τα διαθέσιμα του Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ που προορίζονται για την Ελλάδα. Οι επαφές περιελάμβαναν συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνο για θέματα Γεωργικής Πολιτικής Τάσο Χανιώτη, με στελέχη της γραμματείας της “Copa Cogeca”, αντιπροσωπευτικής  οργάνωσης των επαγγελματιών Ευρωπαίων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών στην Ε.Ε.,  καθώς και τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ισπανικής οργάνωσης “UPA”, που έχει την προεδρία της Ομάδας Εργασίας Καπνού της “Copa Cogeca”. Ο κύκλος επαφών ολοκληρώθηκε με την συνάντηση με την κυρία Ευφροσύνη Μπουσίου, επικεφαλής της Μονάδας Αγροτικού Τομέα της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε.

Από τις συναντήσεις προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα: Ο καπνός παρά το γεγονός ότι ως προϊόν βρίσκεται σε δύσκολη θέση στην Ε.Ε., δεν έχουν εκλείψει οι δυνατότητες ενίσχυσης του στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, τεχνογνωσία και επίγνωση των προτεραιοτήτων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως μας δηλώθηκε στο πλέον ανώτερο θεσμικό επίπεδο, η λήψη ενισχύσεων στην τιμή του καπνού, αποτελεί μία συνδυασμένη πολιτική που αφορά τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και την αξιοποίηση των αδιάθετων διαθέσιμων που έχουν θεσπιστεί με τη νέα ΚΑΠ σε ποσοστό 5% για κάθε χώρα – μέλος μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης τους από το κάθε μέλος στο τέλος της περιόδου, που προσδιορίζεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες το αργότερο.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε χωρίς κανένα κοινοτικό περιορισμό να επιλέξει τις περιφέρειες της που θα ήθελε να ενισχύσει, με προτεραιότητα στις ορεινές, μειονεκτικές, αποκλίνουσες από τον μέσο όρο του εθνικού ΑΕΠ και νησιωτικές περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνεται ασφαλώς χωρίς οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ιδιαίτερα η Θράκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής χρήση αυτής της κοινοτικής διάταξης της ΚΑΠ έχει κάνει μόνο η Δανία και αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία να γίνει και από την Ελλάδα, πράγμα που εναπόκειται πλέον στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, τονίζεται ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ελλάδας από τον Β’ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ ανέρχονται στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023, γεγονός που σημαίνει 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Ιλχάν Αχμέτ μέσω του ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου ο οποίος και φιλοξένησε την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, θα καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα παραπάνω θέματα, ενώ θα επανέλθει με επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για το μείζον θέμα της ενίσχυσης της βιωσιμότητας της καλλιέργειας του μπαμπά στην Θράκη.

Τα ψέματα τελείωσαν. Είναι ή ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Ή θα στηριχθεί ο παραγωγός του καπνού στην Θράκη ή θα προκληθεί ανεξέλεγκτη φτωχοποίηση του πληθυσμού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή της Θράκης. Ή λύση των προβλημάτων της Θράκης βρίσκεται στο πεδίο της παραγωγής εφαρμοσμένων πολιτικών και όχι σε παλαιές και θολές συνταγές που επενδύουν στην μίζερη λογική των εθνικών κινδύνων και την πλειοδοσία φοβικών συνδρόμων. Από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας τελικά θα κριθούμε όλοι από τους πολίτες και την κοινωνία.

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top