ΑΝΑΦΟΡΑ 1828: Κατάλογος αιτημάτων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Reviewed by Momizat on . ΑΝΑΦΟΡΑ Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1828 / 03-03-2021 Αθήνα 2-3-2021 ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ ΘΕΜΑ: Αιτήματα των Αστυνομικών Υπαλλήλων ΑΝΑΦΟΡΑ Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1828 / 03-03-2021 Αθήνα 2-3-2021 ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ ΘΕΜΑ: Αιτήματα των Αστυνομικών Υπαλλήλων Rating: 0
You Are Here: Home » Ερωτήσεις Περιόδου 2019 – » ΑΝΑΦΟΡΑ 1828: Κατάλογος αιτημάτων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

ΑΝΑΦΟΡΑ 1828: Κατάλογος αιτημάτων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

ΑΝΑΦΟΡΑ

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1828 / 03-03-2021

Αθήνα 2-3-2021

ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ

ΘΕΜΑ: Αιτήματα των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ροδόπης

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα αναφορά μου, σας διαβιβάζω κατάλογο αιτημάτων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και παρακαλώ για την άμεση επίλυση του ακανθώδους προβλήματος υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Ροδόπης, που προσλαμβάνει δραματικό πλέον χαρακτήρα. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που κατατίθεται ένα τέτοιου είδους αίτημα, χωρίς όμως να προκύπτει ορίζοντας επαρκών λύσεων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις 490 συνολικά οργανικές θέσεις της Δ.Α. Ροδόπης, οι 46 εξ΄ αυτών  είναι κενές (12 θέσεις θα καλυφθούν από τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2021). Εάν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν οι 47 οι οποίοι έχουν αποσπαστεί προς ενίσχυση Υπηρεσιών άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας, Σχολής Αστυφυλάκων – Τ.Δ.Α. Κομοτηνής, ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. κ.λ.π., τότε διαπιστώνεται ότι καλούνται να ανταπεξέλθουν στα αστυνομικά τους καθήκοντα με 93 Αστυνομικούς λιγότερους από αυτούς που το οργανόγραμμά τους προβλέπει ότι χρειάζονται για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές Υπηρεσίες και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης ποιοτική αστυνόμευση.

Παρακαλώ για τις ενέργειές σας.

Ο αναφέρων βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης

 

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1995

 

Ε.Α.Υ. ΡΟΔΟΠΗΣ

Λ.      Δημοκρατίας 3 – Κομοτηνή  – Τ.Κ. 691 00

Τηλέφωνο & Fax: 25310-70550

e-mail: eaynrod@otenet.gr

Αρθμ. Πρωτ:            42/2021                                    Κομοτηνή , 26  Φεβρουαρίου 2021

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Αξιότιμε κ .Βουλευτή ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, με το παρόν υπόμνημα επιθυμεί να σας ενημερώσει για τα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη μας και τα οποία ανακύπτουν από τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες της Δ.Α. Ροδόπης σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις αστυνομικού προσωπικού.

Σας γνωρίζουμε ότι από τις 490 συνολικά οργανικές θέσεις της Δ.Α. Ροδόπης, οι 46 εξ΄αυτών  είναι κενές (12 θέσεις θα καλυφθούν από τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2021). Εάν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν οι 47 συνάδελφοί μας οι οποίοι έχουν αποσπαστεί προς ενίσχυση Υπηρεσιών άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας, Σχολής Αστυφυλάκων – Τ.Δ.Α. Κομοτηνής, ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. κ.λ.π., τότε διαπιστώνεται ότι καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στα αστυνομικά μας καθήκοντα με 93 Αστυνομικούς λιγότερους από αυτούς που το οργανόγραμμά μας προβλέπει ότι χρειάζονται για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές μας Υπηρεσίες και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης ποιοτική αστυνόμευση.

Η Δ.Α. Ροδόπης καλείται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ήτοι :

Α) η διαχείριση του φαινομένου της ολοένα αυξανόμενης εισόδου – διακίνησης παράνομων μεταναστών στη Χώρα καθότι είμαστε όμοροι του Ν. Έβρου που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου αυτών ,

Β) η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας (κλοπές, διαρρήξεις κ.λ.π.)

Γ) η έξαρση της χρήσης – διακίνησης ναρκωτικών, η ύπαρξη ισχυρών πυρήνων – οργανώσεων του αναρχικού- αντεξουσιαστικού χώρου,

Δ) η ύπαρξη μεγάλης παραλιακής ζώνης η οποία κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα και εκ των πραγμάτων χρήζει αυξημένης ανάγκης αστυνόμευσης,

Ε) η πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού,

ΣΤ) η ύπαρξη πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας του γεγονότος πως η Κομοτηνή είναι η έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης- της Π.Ε. Ροδόπης – του Εφετείου Θράκης -του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο οποίο φοιτούν περίπου 12.500 φοιτητές – της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. – της Σχολής Αστυφυλάκων – του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής – των δύο Ταξιαρχιών ( ΧΧΙ Τ.Θ.Τ. και 29ης ΤΑΞ.ΠΖ.) – του Γενικού Τουρκικού Προξενείου – του Γενικού Καταστήματος Κράτησης

Ζ) η από 09-09-2013 λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, που αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα επτά σημεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και καλείται να ανταπεξέλθει στη διαχείριση αριθμού επισκεπτών πάνω από το 40% του συνόλου των αφιξοαναχωρήσεων που σημειώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας. Για την εν λόγω υπηρεσία ,σας ενημερώνουμε ότι είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό και η διάθεση των αστυνομικών για εκτέλεση υπηρεσίας γίνεται χωρίς υπηρεσιακό οπλισμό καθώς στεγάζεται εντός Βουλγαρικού εδάφους.

Σε όλα τα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί η ευθύνη ελέγχου τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας ,η οποία δυστυχώς εδώ και μήνες ανεβοκατεβάζει την περιοχή μας στο «κόκκινο», σημειώνοντας ιδιαίτερα μεγάλους αριθμούς νόσησης αλλά και απώλειας ζωής πολιτών και αστυνομικών.

Για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων μας , αιτούμαστε την συνδρομή σας με την εκ μέρους σας εκδήλωση των αναγκαίων ενεργειών , ώστε να τύχουν θετικής αντιμετώπισης τα ακόλουθα αιτήματα- προτάσεις μας

1.Με το άρθρο 127 του Ν.4472/2017 νομοθετήθηκε η καταβολή επιδόματος ύψους εκατό (100) ευρώ στο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν ή αποσπώνται στην Π.Ε. Έβρου, στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, με το αιτιολογικό της ανάγκης ύπαρξης κινήτρων λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών τους και των πρόσθετων καθηκόντων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με τα οποία έχουν επιφορτιστεί.

Στη συνέχεια και με τον Ν. 4553/2018 το δικαίωμα λήψης του ανωτέρω επιδόματος επεκτάθηκε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε Μονάδες Προκαλύψεως και Μεθορίου Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης, εξαιρώντας και αδικώντας κατάφορα το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί στις αντίστοιχες περιοχές και μεταξύ αυτών, τους Αστυνομικούς που υπηρετούν στο Νομό Ροδόπης.

Σας καλούμε σε άμεση παρέμβαση προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την επέκταση καταβολής του επιδόματος των 100 ευρώ και στους Αστυνομικούς που υπηρετούν ή αποσπώνται στον Νομό Ροδόπης, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούμε στη Ροδόπη έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε ιδιαίτερα μεγάλες και ολοένα αυξανόμενες ροές παρανόμως εισερχομένων στη Χώρα μας μεταναστών.

2.Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών είναι σε ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση και πρέπει άμεσα να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές ώστε η δομή , η στερεότητα ,η αντοχή και η ευστάθειά τους να είναι σύμφωνες με τον Κτιριακό Κανονισμό και τις λοιπές σχετικές διατάξεις που αφορούν στις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής που απαιτείται για το είδος χρήσης τους, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 16/96 «Ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654 ΕΟΚ».

  1. Αιτούμαστε την τοποθέτηση αλεξίσφαιρων υαλοπινάκων στο φυλάκιο της σκοπιάς που βρίσκεται έμπροσθεν του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, καθώς επίσης την τοποθέτηση ανάλογου αλεξίσφαιρου φυλακίου που να εξασφαλίζει ασφάλεια στους αστυνομικούς της 4μελούς Ομάδας Φύλαξης του Τουρκικού Προξενείου.
  2. Στην παρ. 2 του άρθρου 11 του Π.Δ. 45/2008 , αναφέρει ρητά ότι « Τα οχήματα με τα οποία γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές πολιτών φέρουν σταθερό και άθραυστο υαλοπίνακα για το διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων.»Πάρα ταύτα στη Δ.Α. Ροδόπης , κανένα από τα οχήματα με τα οποία γίνονται συλλήψεις ή προσαγωγές πολιτών δεν φέρει τον προβλεπόμενο διαχωριστικό υαλοπίνακα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να εκτίθενται σε όλους τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την ασφάλεια της μεταγωγής ή προσαγωγής, αλλά και των συναδέλφων μας που διατάσσονται να τις εκτελούν. Επιπλέον όμως στην εποχή της θανατηφόρου πανδημίας που βιώνουμε το τελευταίο έτος, η μη ύπαρξη διαχωριστικών υαλοπινάκων στα εν λόγω υπηρεσιακά οχήματα , αποτελεί παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στα μέτρα κατά της διασποράς του covid-19 και είναι αυτονόητο ότι εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των συναδέλφων μας , καθώς αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό και να νοσήσουν. Αίτημά μας είναι να εξοπλιστούν άμεσα όλα τα εν λόγω οχήματα της Δ.Α Ροδόπης με άθραυστο υαλοπίνακα για διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων.
  3. 5. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης και του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής προκειμένου για την εύρυθμη λειτουργία τους .

6.Με το Π.Δ. 25/11.04.2011 ιδρύθηκε το Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Κομοτηνής, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να λειτουργεί, κυρίως λόγω της μη εύρεσης κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Η λειτουργία όμως της εν λόγω Υπηρεσίας αποτελεί άμεση αναγκαιότητα δεδομένης της λειτουργίας του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής και του Εφετείου Θράκης.

Αιτούμαστε την επίσπευση των διαδικασιών εξεύρεσης κατάλληλων χώρων στέγασης του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Κομοτηνής , προκειμένου για την άμεση λειτουργία του και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεών του με αστυνομικό προσωπικό που θα προέρχεται από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη στελέχωση των Νεοϊδρυθέντων Υπηρεσιών .

  1. 7. Δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος  Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας σε Ελληνικό έδαφος, με προσδιορισμό τουλάχιστον 35 οργανικών θέσεων χαμηλόβαθμου προσωπικού, με παράλληλη ισάριθμη αύξηση των οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεών ,του με αστυνομικό προσωπικό που θα προέρχεται από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την στελέχωση των Νεοϊδρυθέντων Υπηρεσιών .
  2. Άμεσος εφοδιασμός της Δ.Α. Ροδόπης με ικανό αριθμό λειτουργικών αλεξίσφαιρων γιλέκων , προκειμένου για την αντικατάσταση των υπαρχόντων ληγμένων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των συναδέλφων μας.

Όμως πέραν των τοπικών προβλημάτων, υπάρχουν καυτά κλαδικά ζητήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες αστυνομικούς και ενώ θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί <<χθες>>, δυστυχώς ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα με διαχρονική ευθύνη των Κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, οι οποίες όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων μας και δίνουν προεκλογικές δεσμεύσεις για άμεση επίλυση με ένα «μαγικό» τρόπο όταν αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση της Χώρας μας, παθαίνουν ένα ιδιότυπο αλτσχάιμερ και «οι δηλώσεις τους παραμένουν δηλώσεις»….

Ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας θρηνεί διαρκώς θύματα, χωρίς να εξαιρείται ούτε η περίοδος της φονικής επέλασης της πανδημίας του covid-19, εξακολουθεί να μην είναι αναγνωρισμένο ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό το λειτούργημα που επιτελεί αυτό, να μην έχει αυξηθεί το πλαφόν της νυχτερινής απασχόλησής του από 48 σε 64 ώρες, να μην έχει εκδοθεί το νέο Π.Δ. που αφορά την αποζημίωση των οδοιπορικών του εξόδων βάσει των διατάξεων του ν.4336/2015, να μην έχει διευρυνθεί το επίδομα παραμεθορίου σε όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν σε νομούς της πατρίδας μας που είναι κοντά σε σύνορα, καθώς και να μην έχουν υλοποιηθεί διαχρονικά και επίκαιρα οικονομικά αιτήματα του Κλάδου μας.

Σας καλούμε λοιπόν να αναλάβετε την ευθύνη που έχετε κι εσείς απέναντι στους Έλληνες αστυνομικούς και ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να μας γνωρίσετε ξεκάθαρα τη θέση σας επί των αιτημάτων μας ,καθώς και τις ενέργειες που προτίθεστε να εκδηλώσετε προς την Κυβέρνηση ώστε  πράττοντας το αυτονόητο χρέος σας, να στηρίξετε έμπρακτα την δικαίωσή τους.

Ελπίζουμε να σταθείτε αρωγοί μας στην επίλυση των ανωτέρω κλαδικών και τοπικών προβλημάτων μας, γεγονός που θα αναβαθμίσει τις συνθήκες εργασίας των μελών μας σε Πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και την ποιότητα της αστυνόμευσης στον Νομό Ροδόπης.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

Το υπ΄αριθ. 100/7/8 από 10-02-2021 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΤΡΑΝΙΔΗΣ Ευστάθιος

6978161047

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΜΑΝΙΔΗΣ Νικόλαος

6945021214

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top