ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Θέμα: «Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων κατά το έτος 2014» Reviewed by Momizat on . ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ  ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ   Θέμα: «Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Π.Ε. Ροδόπης πο ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ  ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ   Θέμα: «Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Π.Ε. Ροδόπης πο Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Θέμα: «Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων κατά το έτος 2014»

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Θέμα: «Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων κατά το έτος 2014»

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

 ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Θέμα: «Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων κατά το έτος 2014»

Συνεχίζουμε με την τέταρτη και τελευταία ερώτηση που θα απαντήσει ο Υπουργός. Είναι η δεύτερη με αριθμό 476/17-10-2017 ερώτηση του κύκλου των αναφορών και ερωτήσεων του Βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Αχμέτ Ιλχάν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων κατά το έτος 2014».

Τον λόγο έχει ο κ. Αχμέτ Ιλχάν για δύο λεπτά.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Οι αποζημιώσεις από ευλογιά δεν καταβάλλονται στους κτηνοτρόφους της Ροδόπης από το 2014 και εσείς δεν δίνετε καμία απάντηση

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ: Κύριε Υπουργέ, όπως είπε και ο Πρόεδρος, η ερώτησή μας αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Ροδόπης που επλήγησαν από ευλογιά των προβάτων το έτος 2014.

Κύριε Υπουργέ, σας είχαμε καταθέσει μία ερώτηση ακόμα στις 17/10/2017 η οποία βέβαια πάλι, όπως πολλές ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει, έχει μείνει χωρίς να απαντηθεί. Δυστυχώς, θέλω πριν αναπτύξω την ερώτησή μου να σας εκφράσω τη μεγάλη δυσαρέσκεια των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης κυρίως, στους οποίους δεν απαντάτε, κύριε Υπουργέ, και υποχρεούμαστε με επίκαιρη ερώτηση να επανέλθουμε στο θέμα αυτό.

Όσον αφορά την ερώτησή μας, στις 18/12/2014 η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας, κύριε Υπουργέ, απέστειλε στη Διεύθυνση Υγείας, δηλαδή σε εσάς, στο Υπουργείο, όλες τις επικαιροποιημένες καταστάσεις με τους δικαιούχους των αποζημιώσεων για την καταστροφική ζωονόσο της ευλογιάς των προβάτων στη Ροδόπη. Έκτοτε οι ενενήντα τέσσερις δικαιούχοι αποζημίωσης, που καταγράφονται στον αριθμό πρωτοκόλλου που έχετε επίσημα στο αρχείο σας, παραμένουν απλήρωτοι, κύριε Υπουργέ, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την τεράστια καταστροφή που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο -έχουν περάσει, κύριε Υπουργέ, πάνω από τρία χρόνια, συνολικά πάμε στα τέσσερα χρόνια- και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους. Έχουν πάει οι κτηνοτρόφοι αυτοί επανειλημμένες φορές στη Διεύθυνση στη Ροδόπη.

Πότε θα πληρωθούν και γιατί δεν πληρώνονται; Η απάντηση των υπηρεσιών είναι γνωστή: «Το θέμα βρίσκεται στο Υπουργείο, έχουμε στείλει εμείς αρμοδίως όλα τα έγγραφα και δυστυχώς περιμένουμε, περιμένουμε, περιμένουμε».

Σας καταθέτουμε ερώτηση στη Βουλή εγγράφως για να ενημερώσουμε και εμείς τους συμπολίτες μας ποια είναι η κατάσταση τελικά και γιατί δεν πληρώνονται και αν θα πληρωθούν και εσείς απαξιώνετε τον ρόλο του Βουλευτή, δεν απαντάτε.

Σας καλώ σήμερα εδώ να δώσετε μια απάντηση σε αυτό το θέμα, τι γίνεται με αυτούς τους κτηνοτρόφους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, παρ’ όλο που είναι ad hoc δεδομένο, η αποζημίωσή τους είναι δεδομένη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, παρά ταύτα δεν έχουν πληρωθεί στους κωδικούς τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.

Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για την πρωτολογία του, για τρία λεπτά.

 

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Οι δαπάνες που αφορούσαν σε αποζημιώσεις σε έγκλειστα ζώα δεν είναι επιλέξιμες γιατί δεν προβλέφτηκαν από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες  

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, πριν σας απαντήσω πώς θα λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, πράγματα που δείχνουν πόσο επιπόλαια χειρίστηκαν το συγκεκριμένο θέμα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα. Το βρήκαμε και κυρίως το βρήκαμε σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του κακού χειρισμού. Και θα σας αναφέρω μερικά.

Πρώτον, οι πληρωμές όλων των έγκλειστων ζώων από τα μέτρα της ευλογιάς για τα έτη 2013-2014 και 2015 αφορούσαν αποζημίωση των κτηνοτρόφων που κρατούσαν τα ζώα μέσα στις εγκαταστάσεις-εκμεταλλεύσεις τους, με αποφάσεις των κτηνιατρικών αρχών στη ζώνη προστασίας, δηλαδή στα τρία χιλιόμετρα. Αυτό ήταν απόφαση των κτηνιατρικών αρχών.

Δεύτερον, η δαπάνη δεν προβλέφθηκε από την τότε κυβέρνηση, γι’ αυτό και δεν προβλέπεται ως επιλέξιμη μέσα στην κοινή υπουργική απόφαση οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται λόγω λήψης μέτρων εξυγίανσης.

Τρίτον, παρ’ όλα αυτά, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλησε να αποζημιώσει κατά κάποιον τρόπο τους κτηνοτρόφους στη βάση κάποιων προτάσεων που είχαν γίνει από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς, κίνητρο για να κρατούν τα ζώα μέσα και παράλληλα ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών.

Τέταρτον, το ποσό αποζημίωσης κυμάνθηκε για άλλους στα 10 ευρώ για άλλους στα 5,5 έως 6,5, ανάλογα με τις πιστώσεις που εξασφάλιζε κάθε φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπήρχε μια σταθερότητα. Μπορούσε να εξασφαλίσει πιστώσεις; Έδινε.

Η προέλευση των πιστώσεων ήταν από διαφορετικές πηγές, από το De Minimis ή από άλλες πιστώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης, οι πληρωμές γίνονταν απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από το Υπουργείο, χωρίς να συντάσσονται καταστάσεις πληρωμών από την κτηνιατρική υπηρεσία, με βάση τα αρχεία που στέλνονταν συγκεντρωτικά από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην υπηρεσία δεν ερχόταν κοινοποίηση πληρωμών και σύμφωνα με ενημέρωση από την κτηνιατρική υπηρεσία αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μόνο μερικές φορές από την εν λόγω περιφερειακή υπηρεσία ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούσε πληροφορίες για να διορθωθούν κάποια λάθη που υπήρχαν στις καταστάσεις που στέλνονταν από τον Οργανισμό.

Ποιοι πληρώθηκαν, πότε πληρώθηκαν και ποια είναι τα ποσά πληρωμής, η Περιφερειακή Κεντρική Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δυστυχώς, το μάθαινε από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.

Επίσης, στις υπηρεσίες μας, λόγω της εμπλοκής τους, δεν έχουν καταρτιστεί ανάλογα αρχεία στους φακέλους μας, που να επιβεβαιώνουν ή μη τις εν λόγω πληρωμές.

Τι κάνουμε τώρα; Κύριε συνάδελφε, όντως υπάρχει ένα πρόβλημα. Άρα, όπως το αντιλαμβάνεστε, έχουμε και δυσκολίες να δώσουμε κρατικές ενισχύσεις χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γιατί, εάν κάνουμε κάτι τέτοιο, θα επαναφέρουμε καταστάσεις σαν και αυτές που είχαμε παλιότερα με τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς που έμπαιναν στη χώρα μας.

Εμείς, όμως, παρ’ όλα αυτά, διερευνούμε στο Υπουργείο τις δυνατότητες να χορηγηθεί κάποια στοχευμένη ενίσχυση. Το τονίζω, κάποια στοχευμένη ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματος, που όντως υπήρχε για τους κτηνοτρόφους. Όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, ότι σε μια ώρα που υπάρχουν και δημοσιονομικές δυσκολίες δεν γίνεται άμεσα. Πάντως, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και ειλικρινά σας λέω, θα βρούμε κάποιον τρόπο αντίστοιχα -γιατί δεν είναι μεγάλα τα ποσά- να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Ιλχάν, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Τελικά φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;  Τι είναι και πότε θα καταβληθεί η στοχευμένη ενίσχυση; 

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ: Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι κατ’ αρχάς που αναγνωρίζετε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχασαν ένα εισόδημα και ότι υπάρχει το πρόβλημα.

Περιγράψατε για τρία-τέσσερα λεπτά μια χαώδη κατάσταση, κύριε Υπουργέ, που επικρατεί στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσον αφορά τις υπηρεσίες. Είπατε ότι οι δαπάνες δεν προβλέφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, είπατε ότι δεν υπάρχει συντονισμός, είπατε ότι το ποια ποσά πληρώθηκαν τα έμαθε το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του Δημοσίου από τους κτηνοτρόφους.

Μα, κύριε Υπουργέ, είναι κατάσταση αυτή εδώ πέρα; Εσείς τρία χρόνια είστε Υπουργός, είστε Κυβέρνηση. Ωραία, εγώ αναγνωρίζω ότι μπορεί να μην προβλέφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση δαπάνες και κακώς δεν αναγνωρίστηκαν. Όντως, υπάρχουν προβλήματα στη διοίκηση και διαχείριση των κονδυλίων ή στον συντονισμό των υπηρεσιών, όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ ή άλλες υπηρεσίες και την Κτηνιατρική. Όμως, εσείς δεν έπρεπε να έχετε έναν σχεδιασμό, ένα χρονοδιάγραμμα, ένα όραμα, ένα καθεστώς, ούτως ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες; Τι φταίνε δηλαδή σήμερα οι Έλληνες κτηνίατροι, οι πολίτες, απ’ αυτή τη χαώδη κατάσταση που περιγράψατε; Δηλαδή, όπως λέμε στο χωριό μου, τη νύφη ποιος θα την πληρώσει; Ποιος ευθύνεται εδώ πέρα για όλη αυτή την κατάσταση;

Τελικά, εσείς ο ίδιος αποδεχθήκατε και παραδεχθήκατε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις πλήρωναν από διάφορες πιστώσεις του Υπουργείου. Δεν μπορούσε να προβλεφθεί μια πίστωση; Έπρεπε δηλαδή εμείς να φέρουμε το θέμα εδώ με επίκαιρη ερώτηση, για να μεριμνήσετε;

Κύριε Υπουργέ, εδώ ο ελληνικός λαός μάς ακούει. Ρίξατε την ευθύνη στο Δημόσιο και στη διοίκηση, στην οποία προΐστασθε -σας το ξαναλέω- για όλο αυτό το κακό που συμβαίνει και για τη μη πληρωμή τους. Θα ήθελα μια πιο πειστική απάντηση, γιατί αυτή η κατάσταση, όχι μόνο δεν θα πείσει τους κτηνοτρόφους επάνω, αλλά θα τους εξαγριώσει ακόμη περισσότερο, θα τρελαθούν, όπως λέμε και θα πουν, καλά εμείς φταίμε για όλη αυτή την κατάσταση;

Οπότε, κύριε Υπουργέ, περιμένουμε μια πιο πειστική απάντηση και χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή εσείς είπατε για μια στοχευμένη ενίσχυση, το καταλαβαίνω, αλλά αυτή η στοχευμένη ενίσχυση τι είναι και πότε θα γίνει;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο και για την συνέπειά του στον χρόνο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσετε.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δώστε μας την δυνατότητα να δούμε το θέμα και να κλείσουμε τις εκκρεμότητες 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, είτε δεν θέλετε να με καταλάβετε είτε θέλετε για επικοινωνιακούς λόγους να δημιουργήσετε μια εικόνα ότι εμείς δεν κάναμε τίποτα.

Εγώ σας λέω ένα πράγμα, ότι όλο αυτό το μπάχαλο που συζητήσαμε προηγουμένως είναι ένα ζήτημα που αφορά λειτουργίες άλλων εποχών. Εμείς, ιδιαίτερα στα θέματα των κοινοτικών ενισχύσεων, βρήκαμε εκκρεμότητες από το 2008. Συνεπώς, δεν είναι εύκολο, πόσω μάλλον όταν για να πληρώσεις, ιδιαίτερα εκτός των πόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει και να στοιχειοθετήσεις το συγκεκριμένο θέμα και ταυτόχρονα να ζητήσεις την άδεια. Διότι, εάν δεν έχουμε την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επαναλαμβάνω ότι τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί θα μας πέφτουν στο κεφάλι.

Άρα, δώστε μας τη δυνατότητα να δούμε το θέμα. Ήδη έχουμε φθάσει μέχρι την εποχή 2014-2015, που έχουμε κλείσει όλες αυτές τις εκκρεμότητες και βάζουμε μια τάξη.

Επιτέλους, τώρα ξέρει ο Έλληνας αγρότης και ο κτηνοτρόφος πότε θα πληρωθεί και πόσα θα πληρωθεί. Άρα, τώρα μόνο ένα μπράβο έπρεπε να μας πείτε για το ότι όλες αυτές τις εκκρεμότητες, που έρχονται από παλιά, προσπαθούμε σιγά, σιγά να τις λύνουμε. Τα υπόλοιπα που αφορούν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, άλλες ώρες.

 

ΠΡΟΣ

ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Δια της παρούσης επιθυμώ, σύμφωνα με το άρθρο 130 παρ.5 του Κανονισμού της Βουλής, να συμπεριληφθεί για συζήτηση η υπ’ αριθμ. από 476 / 17/10/2017 περί Αποζημιώσεων κτηνοτρόφων Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από την ευλογιά των προβάτων κατά το έτος 2014 Ερώτησή μου, στην οποία δεν έλαβα απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αθήνα,                13-3- 2018

 

Παρελήφθη στις

———————-

Ο Βουλευτής                                Ιλχάν Αχμέτ

και ώρα ————-

Από τον Υπάλληλο

(Ονοματεπώνυμο)

————————-

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η προθεσμία υποβολής λήγει κάθε Τρίτη στις 10:00 π.μ.

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top