“Αποτελεσματικότητα μέτρων πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης με ημερομηνία έναρξης εκδήλωσης των περιστατικών την 21η Αυγούστου 2023” Reviewed by Momizat on . Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, με θέμα “Αποτελεσματικότητα μέτρων πρόληψης και καταστολής των δασικών Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, με θέμα “Αποτελεσματικότητα μέτρων πρόληψης και καταστολής των δασικών Rating: 0
You Are Here: Home » Genel » “Αποτελεσματικότητα μέτρων πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης με ημερομηνία έναρξης εκδήλωσης των περιστατικών την 21η Αυγούστου 2023”

“Αποτελεσματικότητα μέτρων πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης με ημερομηνία έναρξης εκδήλωσης των περιστατικών την 21η Αυγούστου 2023”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, με θέμα “Αποτελεσματικότητα μέτρων πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Π.Ε. Ροδόπης με ημερομηνία έναρξης εκδήλωσης των περιστατικών την 21η Αυγούστου 2023” κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Αχμέτ Ιλχάν.

Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν καταγραφεί και έχουμε στην διάθεσή μας, στην Π.Ε. Ροδόπης την 21η Αυγούστου 2023 εκδηλώθηκαν με διαφορά μιας ώρας στις 12 και 1 το μεσημέρι ( 9 UTC και 10.03 UTC) δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς, η πρώτη μεταξύ των οικισμών Άρδειας και Γρατινής του Δήμου Κομοτηνής και η δεύτερη πλησίον οικισμών της Δημοτική Ενότητας Σώστη του Δήμου Ιάσμου.

Οι φωτιές αυτές κατέκαψαν 3.500 περίπου στρέμματα στην περιοχή Άρδειας- Γρατινής και σχεδόν 25.000 στρέμματα στην Δημοτική Ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, το δάσος, αγροτικές καλλιέργειες, απειλώντας παράλληλα άμεσα οικισμούς και κατοικημένες περιοχές, ενώ δόθηκαν επανειλημμένες εντολές εκκένωσης τόσο για τον οικισμό της Γρατινής όσο και για οικισμούς της δημοτικής Ενότητας Σώστου, όπως είναι ο Μίσχος, το Μ. Πιστό, ο Σώστης, ο Λινός και ο Πολύανθος.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές εντοπίζονται δεκάδες αποτεφρωμένες κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κυρίως σε παρυφές οικισμών με άμεση γειτνίαση με το δάσος, όπως συνέβη στον Σώστη, στον Λινό και τον Πολύανθο.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε επισήμως από την Πολιτική Προστασία, για την κατάσβεση των πυρκαγιών αυτών στην Π.Ε. Ροδόπης τις συγκεκριμένες ημερομηνίες διατέθηκαν συνολικά 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 23 πυροσβεστικά οχήματα.

Όμως, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για καθυστερημένη άφιξη πτητικών μέσων, που διήρκησε για πολλές ώρες από την ώρα εντοπισμού των πρώτων εστιών, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις αγωνιώδεις εκκλήσεις που έφτασαν να γίνονται στα κοινωνικά δίκτυα (!) από αιρετούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης της περιοχής, καθώς και εθελοντικές ομάδες πολιτών που από τη πρώτη στιγμή ρίχθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης.

Η καθυστερημένη αυτή άφιξη των πτητικών μέσων φαίνεται να οδήγησε στην ανεξέλεγκτη επέκταση της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα την σοβαρή διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών, την αναστάτωση, τον φόβο και την ψυχολογική πίεση που ένιωσαν χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς και στην απώλεια περιουσίων, πέρα από την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που υπέστησαν για μια ακόμη φορά οι φυσικοί πνεύμονες και πόροι της Ροδόπης.

Από την ανατολική πλευρά της Π.Ε Ροδόπης, στο μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνονταν στην περιοχή του Δήμου Μαρωνείας- Σαπών από τις 22 Αυγούστου και ειδικότερα σε Πετρωτά, Χαμηλό, Κασσιτερά και Κίζαρι, με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο οικείος Δήμαρχος μαθαίνουμε ότι απηύθυνε ύστατη έκκληση το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου προς τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο καθώς και τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, που επισκέφθηκαν την περιοχή, ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε να καταφτάσουν εναέρια μέσα, ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και έλευση επιπλέον μηχανημάτων για την κατάσβεση των πυρκαγιών, κάτι που δεν συνέβη τελικά την συγκεκριμένη μέρα, με αποτέλεσμα αφενός μεν να εκκενωθούν οι παραπάνω οικισμοί, αφετέρου δε, να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να υπάρξουν απώλειες σε περιουσίες και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, ενώ η φωτιά συνέχισε να κατακαίει επί μέρες τεράστιες εκτάσεις μεταξύ Σαπών, Κασσιτερών, Συκοράχης, Αύρας, Κίρκης, στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης.

Με βάση τα παραπάνω εκτεθέντα περιστατικά, ερωτάσθε:

Α) Σε τι οφείλεται η καθυστερημένη άφιξη πτητικών μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ροδόπης την 21η Αυγούστου στα μέτωπα της Άρδειας και της Γρατινής του Δήμου Κομοτηνής αλλά και στην Δημοτική Ενότητα Σώστη του Δήμου Ιάσμου;

Β) Γιατί δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των παραγόντων της αυτοδιοίκησης και των ομάδων εθελοντών για την αποστολή πτητικών μέσων στις προαναφερθείσες εστίες, καθώς και στην επίσημη τοποθέτηση του δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών ο οποίος με ανακοίνωσή του στις 23 Αυγούστου απηύθυνε ύστατη έκκληση για πτητικά μέσα κατάσβεσης, ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και έλευση επιπλέον μηχανημάτων, παρουσία, μάλιστα, των συναρμοδίων υπουργών στη έδρα του Δήμου του;

Γ) Θα υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση των συνθηκών,  καταλογισμός ευθυνών και δημόσια λογοδοσία για πιθανές επιχειρησιακές πλημμέλειες που κατέστησαν ανεξέλεγκτα τα μέτωπα των πυρκαγιών στην Π.Ε. Ροδόπης την επίδικη χρονική περίοδο με τις τραγικές τους συνέπειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες αιρετών, εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, ώστε να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα;

Ο ερωτών βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top