Επιστολή στην Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων για την απαγόρευση χρήσης μεγαφώνων για το εζάν. Reviewed by Momizat on . Επιστολή Προς Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως Κοιν: Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαϊτζή Κομοτηνή 10-4-2020 Αξιότιμη κ. Υπουργέ, Με νεότερη Πράξη Νομ Επιστολή Προς Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως Κοιν: Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαϊτζή Κομοτηνή 10-4-2020 Αξιότιμη κ. Υπουργέ, Με νεότερη Πράξη Νομ Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » Επιστολή στην Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων για την απαγόρευση χρήσης μεγαφώνων για το εζάν.

Επιστολή στην Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων για την απαγόρευση χρήσης μεγαφώνων για το εζάν.

Επιστολή

Προς Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως

Κοιν: Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαϊτζή

Κομοτηνή 10-4-2020

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Με νεότερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των Υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/06.04.2020 – ΦΕΚ Β’1178) προβλέφθηκε ότι «για το διάστημα από 12.04.2020 έως 20.04.2020 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ρητώς η χρήση μεγαφώνων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση κάθε είδους ιεροπραξιών και θρησκευτικών τελετών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας».

Εξ αυτού και εκ παραδρομής θεωρώ, στην Θράκη επιβλήθηκε απαγόρευση από τα μεγάφωνα για το Εζάνι ( κρατάει 1 λεπτό ). Το Εζάνι δεν είναι προσευχή αλλά ούτε είναι και ψαλμός. Πρόκειται απλά για ένα κάλεσμα σε προσευχή.

Όπως και η καμπάνα χτυπά ελεύθερα σε ώρες προσευχής -και το να χτυπά η καμπάνα της εκκλησίας είναι κάλεσμα σε προσευχή προς τους πιστούς της Ορθοδοξίας και δεν απαγορεύτηκε ορθώς η κωδωνοκρουσία – έτσι και το Εζάνι δια μεγάφωνου δεν πρέπει να απαγορευτεί.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους μουσουλμάνους συμπολίτες και ομόθρησκους μου στην Θράκη οι οποίοι επιδεικνύουν μια υποδειγματική τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ προς αποτροπή κινδύνων που προκύπτουν από συναθροίσεις σε χώρους λατρείας. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι το σύνολο των Τεμενών στην Θράκη παραμένουν κλειστά και δεν διεξάγονται ούτε εντός αλλά ούτε και εκτός αυτών οι καθιερωμένες ημερήσιες θρησκευτικές τελετές με την παρουσία πιστών.

Προφανώς και το Εζάνι δια μεγάφωνου αφορά σε κάλεσμα προς ατομική προσευχή αφού οι τόποι λατρείας παραμένουν κλειστοί και το γεγονός αυτό τελεί σε γνώση και αποδοχή όλων των πιστών.

Για τους λόγους αυτούς κ. Υπουργέ σας παρακαλώ να εξαιρεθεί το Εζάνι από τις προβλέψεις της οικείας ΠΝΠ ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς την θρησκευτική ελευθερία στον τόπο μας, εντός του πλαισίου πάντοτε των υφιστάμενων συνθηκών.

Με εκτίμηση Ιλχάν Αχμέτ

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top