ΕΡΩΤΗΣΗ 5035: 5 εκ. ευρώ από τον κ. Πατούλη… για απολυμάνσεις! Reviewed by Momizat on . Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών προχώρησαν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εσωτερικών Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών προχώρησαν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εσωτερικών Rating: 0
You Are Here: Home » Ερωτήσεις Περιόδου 2019 – » ΕΡΩΤΗΣΗ 5035: 5 εκ. ευρώ από τον κ. Πατούλη… για απολυμάνσεις!

ΕΡΩΤΗΣΗ 5035: 5 εκ. ευρώ από τον κ. Πατούλη… για απολυμάνσεις!

Σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών προχώρησαν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη, μετά από νέα καταγγελία της περιφερειακής παράταξης του κ. Σγουρού, σε σχέση με τις – για ακόμη μία φορά – τουλάχιστον «περίεργες» συνάψεις συμβάσεων από την Περιφερειακή διοίκηση του κ. Πατούλη.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του Κινήματος:

«‘’Σερί – κορδόνι’’ πάει το πράγμα, κατά τα φαινόμενα, στην Περιφέρεια Αττικής, υπό την διοίκηση του κ. Πατούλη, του οποίου ‘’το αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει’’, παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής είτε με τη μορφή απλών, είτε με τη μορφή επίκαιρων ερωτήσεων, για ‘’περίεργες’’ αναθέσεις υγειονομικού υλικού και κατά παρέκκλιση ‘’επί παρεκκλίσεων’’ επέκτασης συμβάσεων εργασίας, με πρόσχημα την πανδημία του covid-19, αφού μάλλον θεωρεί την τόσο νευραλγική Περιφέρεια της χώρας, περίπου ως ‘’φέουδό’’ του.

Αυτή τη φορά, ο λόγος της παρέμβασής μας γίνεται, επ’ αφορμή των 5.000.000 ευρώ που η Περιφέρεια Αττικής δίνει για… απολυμάνσεις, με απευθείας ως συνήθως αναθέσεις, κατόπιν εισήγησης του διορισμένου από τον Γ. Πατούλη προέδρου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του αρμόδιου δηλαδή φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Συγκεκριμένα, όπως η Περιφερειακή Παράταξη του κ. Σγουρού καταγγέλλει, σε απευθείας αναθέσεις, χωρίς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για απολυμάνσεις έχει προβεί, από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, η Εκτελεστική Επιτροπή Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με αναθέσεις αμφιβόλου νομιμότητας, η οποία συνεδριάζει ‘’τηλεφωνικώς’’ κι ούτε καν μέσω τηλεδιάσκεψης (!).

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αναθέσεις φτάνουν μέχρι σήμερα στο ιλιγγιώδες ποσό των 5.000.000 ευρώ, συνολικά, δίχως την τήρηση οποιαδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας και δίχως τη δημοσίευση σχετικής  προκήρυξης, πάντοτε, με την επίκληση της πανδημίας.

Μάλιστα, οι αναθέσεις έγιναν σε μια προσωπική ομόρρυθμη εταιρεία, που δραστηριοποιείται μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια στο χώρο των μυοκτονιών και απεντομώσεων, λαμβάνοντας από δημόσιους φορείς -πλην ΕΔΣΝΑ- ποσά της τάξεως των λίγων εκατοντάδων ή μερικών χιλιάδων ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ανωτέρω εταιρία διαθέτει κεφάλαιο …μόλις 5.000 ευρώ (!), ωστόσο έλαβε επαναλαμβανόμενες αναθέσεις από τον ΕΔΣΝΑ συνολικού ύψους 3.200.000 ευρώ, τον Μάρτιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και  Νοέμβριο του 2020 καθώς και τον Φεβρουάριο του 2021 (!)».

Δεδομένου ότι οι διαδικασίες ανάθεσης που ακολουθήθηκαν αποτελούν τον ορισμό της αδιαφάνειας με πρόσχημα τις ειδικές διατάξεις λόγω πανδημίας, κι επειδή ο ΕΔΣΝΑ μετά την πρώτη ανάθεση στην εταιρεία, τον Μάρτιο του 2020, με «express» διαδικασία, θα έπρεπε πλέον να προβαίνει σε δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς για την ανάδειξη μειοδότη, ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες απολύμανσης, αφού η κατάσταση της πανδημίας πλέον δεν είναι καθόλου έκτακτη, αλλά έχει παγιοποιηθεί, ρωτούμε τον αρμόδιο κ. Υπουργό:

1.  Πως δικαιολογεί ο ίδιος και κατά την άποψή του, το γεγονός ότι ο ΕΔΣΝΑ διέθεσε το τεράστιο ποσό των 5.000.000 ευρώ για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 18 μήνες για απολυμάνσεις κάδων, μηχανημάτων καθώς και των εγκαταστάσεών του;

2.  Τι είδους απολυμάνσεις είναι αναγκαίο να γίνονται σε καθημερινή βάση που δικαιολογούν τέτοιου ύψους δαπάνες;

3.  Γιατί για τις δαπάνες αυτές ή έστω για μέρος αυτών ο ΕΔΣΝΑ επίμονα αρνείται να κάνει δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, δεδομένου ότι η νομοθεσία δεν απαγορεύει λόγω covid να διεξάγονται ανοιχτές διαδικασίες;

4.  Γιατί ο ΕΔΣΝΑ καλεί κάθε φορά μόνο μία εταιρεία να δώσει προσφορά και καμία άλλη;

5.  Γιατί ο ΕΔΣΝΑ αφού «διαπραγματεύεται» δεν λαμβάνει καμία έκπτωση από τον εκάστοτε ανάδοχο ή αν λάβει (όπως έγινε σε δύο αναθέσεις) η έκπτωση αυτή είναι της τάξεως του 1.8% ;

6.  Γιατί υπάρχει κατάτμηση των ποσών των αναθέσεων, ενώ αυτές αφορούν στο ίδιο αντικείμενο με αποτέλεσμα οι συμβάσεις να μην αποστέλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο;

7.  Γνωρίζουν οι Δήμαρχοι της Αττικής που μετέχουν στον ΕΔΣΝΑ για τον τρόπο διαχείρισης των εισφορών των Δήμων τους και για τον τρόπο των αναθέσεων που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο ελεγχόμενος από τον κ. Πατούλη Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου;

8.  Είναι διατεθειμένος ως αρμόδια και εποπτεύουσα αρχή να προβεί σε έλεγχο όλων των συμβάσεων ανάθεσης που έχουν γίνει στον ΕΔΣΝΑ το 2020 και το 2021 με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με πρόσχημα τον Covid -19;

9.  Ή σκοπεύει να διατηρήσει «σιγή ιχθύος» σε μία κατάσταση, η οποία κατά τα φαινόμενα έχει κυριολεκτικά «ξεφύγει», αφού επιτρέπει στην πανδημία να καταστεί άλλοθι για την καταστρατήγηση της νομοθεσίας και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε βάρος των πολιτών;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Ο «χορός» των απευθείας αναθέσεων από την Περιφέρεια Αττικής, ελέω covid, κορυφώνεται για πολλοστή φορά!»

«Σερί – κορδόνι» πάει το πράγμα, κατά τα φαινόμενα, στην Περιφέρεια Αττικής, υπό την διοίκηση του κ. Πατούλη, του οποίου «το αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει», παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής είτε με τη μορφή απλών, είτε με τη μορφή επίκαιρων ερωτήσεων, για «περίεργες» αναθέσεις υγειονομικού υλικού και κατά παρέκκλιση «επί παρεκκλίσεων» επέκτασης συμβάσεων εργασίας, με πρόσχημα την πανδημία του covid-19, αφού μάλλον θεωρεί την τόσο νευραλγική Περιφέρεια της χώρας, περίπου ως «φέουδό» του.

Αυτή τη φορά, ο λόγος της παρέμβασής μας γίνεται, επ’ αφορμή των 5.000.000 ευρώ που η Περιφέρεια Αττικής δίνει για… απολυμάνσεις, με απευθείας ως συνήθως αναθέσεις, κατόπιν εισήγησης του διορισμένου από τον Γ. Πατούλη προέδρου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του αρμόδιου δηλαδή φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Συγκεκριμένα, όπως η Περιφερειακή Παράταξη του κ. Σγουρού καταγγέλλει, σε απευθείας αναθέσεις, χωρίς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για απολυμάνσεις έχει προβεί, από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, η Εκτελεστική Επιτροπή Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με αναθέσεις αμφιβόλου νομιμότητας, η οποία συνεδριάζει «τηλεφωνικώς» κι ούτε καν μέσω τηλεδιάσκεψης (!).

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αναθέσεις φτάνουν μέχρι σήμερα στο ιλιγγιώδες ποσό των 5.000.000 ευρώ, συνολικά, δίχως την τήρηση οποιαδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας και δίχως τη δημοσίευση σχετικής  προκήρυξης, πάντοτε, με την επίκληση της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΔΣΝΑ έχει προβεί στην ίδια εταιρεία σε έξι απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 2.700.000 ευρώ για την απολύμανση των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων του, για διάστημα 18 μηνών, και σε δύο απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 500.000 ευρώ για την απολύμανση κάδων ανακύκλωσης χαρτιού…

Μάλιστα, οι αναθέσεις έγιναν σε μια προσωπική ομόρρυθμη εταιρεία, που δραστηριοποιείται μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια στο χώρο των μυοκτονιών και απεντομώσεων, λαμβάνοντας από δημόσιους φορείς -πλην ΕΔΣΝΑ- ποσά της τάξεως των λίγων εκατοντάδων ή μερικών χιλιάδων ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η ανωτέρω εταιρία διαθέτει κεφάλαιο … μόλις 5.000 ευρώ (!), ωστόσο έλαβε επαναλαμβανόμενες αναθέσεις από τον ΕΔΣΝΑ συνολικού ύψους 3.200.000 ευρώ, τον Μάρτιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και  Νοέμβριο του 2020 καθώς και τον Φεβρουάριο του 2021 (!).

Επιπλέον, ο ΕΔΣΝΑ προέβη, επιπλέον, σε τέσσερις απευθείας αναθέσεις, συνολικού ύψους περίπου 1.850.000 ευρώ, με τον ίδιο τρόπο, για να απολυμανθούν από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα μερικές χιλιάδες κάδοι απορριμμάτων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Ωστόσο, οι δύο πρώτες αναθέσεις έγιναν σε μία προσωπική ετερόρρυθμη εταιρεία τον Απρίλιο  και τον Αύγουστο του 2020, συνολικού ύψους 850.000 ευρώ περίπου, ενώ οι υπόλοιπες δύο σε άλλη εταιρεία για χρονικό διάστημα τριών μηνών (Ιανουάριος-Μάρτιος 2021) με συνολικό ύψος περίπου 1.000.000 ευρώ (!).Το κερασάκι στην τούρτα ωστόσο είναι η απευθείας ανάθεση σε εταιρεία αντί ποσού 244.528 ευρώ για την προμήθεια συσκευών που θα απολυμαίνουν τον….αέρα (!).

Δεδομένου ότι οι διαδικασίες ανάθεσης που ακολουθήθηκαν αποτελούν τον ορισμό της αδιαφάνειας με πρόσχημα τις ειδικές διατάξεις λόγω πανδημίας.

Δεδομένου ότι ο ΕΔΣΝΑ μετά την πρώτη ανάθεση στην εταιρεία, τον Μάρτιο του 2020, με «express» διαδικασία, θα έπρεπε πλέον να προβαίνει σε δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς για την ανάδειξη μειοδότη, ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες απολύμανσης, αφού η κατάσταση της πανδημίας πλέον δεν είναι καθόλου έκτακτη, αλλά έχει παγιοποιηθεί.

Δεδομένου ότι ο ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των διαδικασιών από το Ελεγκτικό Συνέδριο φρόντισε να προβαίνει σε κατάτμηση της δαπάνης, ώστε κάθε ανάθεση να είναι κάτω του ποσού των 900.000 ευρώ που αποτελεί και το όριο ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δεδομένου ότι την εποχή της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας με «κλειστή» την οικονομία και χειμαζόμενους τους πολίτες οι παραπάνω αναθέσεις δεν είναι απλώς προκλητικές αλλά σκανδαλώδεις, και φυσικά εγείρουν σειρά ερωτημάτων,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Πως δικαιολογεί ο ίδιος και κατά την άποψή του, το γεγονός ότι ο ΕΔΣΝΑ διέθεσε το τεράστιο ποσό των 5.000.000 ευρώ για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 18 μήνες για απολυμάνσεις κάδων, μηχανημάτων καθώς και των εγκαταστάσεών του;
  2. Τι είδους απολυμάνσεις είναι αναγκαίο να γίνονται σε καθημερινή βάση που δικαιολογούν τέτοιου ύψους δαπάνες;
  3. Γιατί για τις δαπάνες αυτές ή έστω για μέρος αυτών ο ΕΔΣΝΑ επίμονα αρνείται να κάνει δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, δεδομένου ότι η νομοθεσία δεν απαγορεύει λόγω covid να διεξάγονται ανοιχτές διαδικασίες;
  4. Γιατί ο ΕΔΣΝΑ καλεί κάθε φορά μόνο μία εταιρεία να δώσει προσφορά και καμία άλλη;
  5. Γιατί ο ΕΔΣΝΑ αφού «διαπραγματεύεται» δεν λαμβάνει καμία έκπτωση από τον εκάστοτε ανάδοχο ή αν λάβει (όπως έγινε σε δύο αναθέσεις) η έκπτωση αυτή είναι της τάξεως του 1.8% ;
  6. Γιατί υπάρχει κατάτμηση των ποσών των αναθέσεων, ενώ αυτές αφορούν στο ίδιο αντικείμενο με αποτέλεσμα οι συμβάσεις να μην αποστέλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο;
  7. Γνωρίζουν οι Δήμαρχοι της Αττικής που μετέχουν στον ΕΔΣΝΑ για τον τρόπο διαχείρισης των εισφορών των Δήμων τους και για τον τρόπο των αναθέσεων που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο ελεγχόμενος από τον κ. Πατούλη Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου;
  8. Είναι διατεθειμένος ως αρμόδια και εποπτεύουσα αρχή να προβεί σε έλεγχο όλων των συμβάσεων ανάθεσης που έχουν γίνει στον ΕΔΣΝΑ το 2020 και το 2021 με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με πρόσχημα τον Covid -19;
  9. Ή σκοπεύει να διατηρήσει «σιγή ιχθύος» σε μία κατάσταση, η οποία κατά τα φαινόμενα έχει κυριολεκτικά «ξεφύγει», αφού επιτρέπει στην πανδημία να καταστεί άλλοθι για την καταστρατήγηση της νομοθεσίας και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε βάρος των πολιτών;

                                                             Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Βασίλης Κεγκέρογλου

Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου

Αχμέτ Ιλχάν

Ανδρέας Λοβέρδος

Δημήτρης Μπιάγκης

Γιώργος Μουλκιώτης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

5035 – 12.3.21 Ο χορός των απευθείας αναθέσεων από την Περιφέρεια Αττικής, ελέω covid, κορυφώνεται για πολλοστή φορά

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top