Καθυστέρηση παραδόσεων καπνών εσοδείας έτους 2004. Reviewed by Momizat on . ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία     ΕΡΩΤΗΣΗ Βουλή Των Ελλήνων Αρ.Πρωτ.Ερωτήσεων:9482/5-4-05 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία     ΕΡΩΤΗΣΗ Βουλή Των Ελλήνων Αρ.Πρωτ.Ερωτήσεων:9482/5-4-05 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤ Rating:
You Are Here: Home » Meclis Çalışmaları / Κοινοβουλευτικό Έργο » Ερωτήσεις Περιόδου 2004 - 2007 » Καθυστέρηση παραδόσεων καπνών εσοδείας έτους 2004.

Καθυστέρηση παραδόσεων καπνών εσοδείας έτους 2004.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Βουλή Των Ελλήνων Αρ.Πρωτ.Ερωτήσεων:9482/5-4-05

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση παραδόσεων καπνών εσοδείας έτους 2004.

 

 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις, τις συμβατικές υποχρεώσεις των μεταποιητών, καθώς και των Συμβολαίων που υπεγράφησαν για την περίοδο που διανύουμε, η τελική προθεσμία παραλαβής καπνών ποικιλίας Μπασμά, για την υλοποίηση των συμβολαίων, έχει ορισθεί η 30η Απριλίου 2005. Ωστόσο, στο νομό Ροδόπης, διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και δεν έχουν υποβληθεί προγράμματα παραλαβής καπνών για την υλοποίηση των συμβολαίων. Παρατηρείται η γνωστή και από τις προηγούμενες χρονιές και σκόπιμη καθυστέρηση των επιχειρήσεων, που οδηγεί μεθοδευμένα στην υποβολή των προγραμμάτων υλοποίησης των συμβολαίων τις τελευταίες μέρες,  δηλαδή όταν οι αρμόδιες ελεγκτικές Υπηρεσίες Καπνού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, λόγω του περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων, δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο έργο τους, όπως για παράδειγμα στην εξέταση όλων των υποβληθέντων ενστάσεων.

 

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν μεριμνήσει, μέσω επιστολών, για την αδράνεια που παρατηρείται από την πλευρά των εμπόρων. Συγκεκριμένα, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ενώσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης-Έβρου και το Τμήμα Καπνού της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Ροδόπης, έστειλαν επιστολές, προς τις καπνεμπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες εφιστούν την προσοχή τους και συνιστούν να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής των καπνών. Ωστόσο, φαίνεται ότι και οι παραπάνω θεσμοί, παρόλο που κινητοποιήθηκαν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα, δεν είναι σε θέση να εξαναγκάσουν τις επιχειρήσεις να κινητοποιηθούν. Η δυσάρεστη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής μας, πλήττει μια σειρά δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα εξέτασης της άσκησης ενστάσεως, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκμετάλλευση των καπνοπαραγωγών από τις επιχειρήσεις.

 

Όπως διαπιστώνετε κι εσείς από την περιγραφή της κατάστασης, σε ότι αφορά την υλοποίηση των συμβολαίων, οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να επέμβουν, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η παραλαβή των καπνών, σε εύλογο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστή παρακολούθηση και εκτέλεση των συμβολαίων και οι καπνοπαραγωγοί να μένουν τελείως απροστάτευτοι, στο έλεος των επιχειρήσεων και των εμπόρων. Παρόλο που ρητά στο συμβόλαιο αναφέρεται, ότι η παραλαβή των καπνών πρέπει να γίνεται σε εύλογο διάστημα, δεν αναφέρεται πουθενά ποιο είναι το χρονικό περιθώριο αυτού του εύλογου χρονικού διαστήματος με αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να το ερμηνεύει βάσει των συμφερόντων της. Διαπιστώνουμε, ότι παρόλο που υπάρχουν συμβόλαια, το ισοζύγιο βαραίνει εις βάρος των καπνοπαραγωγών. Μελετώντας προσεκτικά στοιχεία, που προέρχονται και από άλλους νομούς, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς, ότι το φαινόμενο αυτό δεν πλήττει μόνο τα συμφέροντα των καπνοπαραγωγών του νομού Ροδόπης, αλλά των καπνοπαραγωγών ολόκληρης της Ελλάδας.

 

Ύστερα από τα παραπάνω,

 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

 

1) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο, ούτως ώστε η παρακολούθηση υλοποίησης των συμβολαίων καπνού και η σωστή εκτέλεση των συμβολαίων να τεθεί υπό την προστασία του Υπουργείου, με στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων των αγροτών και την αποτροπή δυσάρεστων φαινομένων, όπως η μη εκδίκαση όλων των ενστάσεων.

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

ΑΧΜΕΤ Ιλχάν

Επισυνάπτονται:

Σύμβαση Καλλιέργειας Εσοδείας 2004

Επιστολή Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ενώσεων

Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης – Έβρου

Επιστολή Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Επιστολή Τμήμα Καπνού Διεύθυνσης Αγροτικής

Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης

 

 

 

 

 

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top