ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ73 Reviewed by Momizat on . ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ73 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ73 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ73

ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ73

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ73

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Θ΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΖ΄

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

 

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, η ερώτησή μου αφορά την άδικη και μπορώ να πω και παράνομη εξαίρεση ή τον αποκλεισμό μειονοτικών εκπαιδευτικών από την προκήρυξη που στοχεύει στη δημοτική εκπαίδευση.

Όπως γνωρίζετε, κυρία Υπουργέ, οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί με τον ν.4310/2014 έχουν το εξής δικαίωμα: Αφού αποφοιτήσουν και ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της εξομοίωσης, το πτυχίο τους έχει διττή φύση, δηλαδή έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται και στις δύο λίστες και στον κλάδο ΠΕ73 και στον κλάδο ΠΕ70.

 

Μάλιστα, το άρθρο 15 του ν.4282, καθώς και το άρθρο 68 του ν.4310 δίνουν σαφέστατα αυτήν τη δυνατότητα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την απάντηση του προκατόχου σας, του τότε Υπουργού, του κ. Γαβρόγλου, όπου είχα κάνει μια γραπτή ερώτηση και είχε απαντήσει ως προς το σύννομο αυτό, του οποίου την απάντηση θα την καταθέσω και στα Πρακτικά της Βουλής.

Τώρα ποιο είναι το ζητούμενο; Παρόλο ότι νομικά οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί είχαν αυτό το δικαίωμα, δυστυχώς όμως για κάποιο λόγο αν και αρχικώς το συγκεκριμένο πτυχίο τους, που είχαν δηλαδή ολοκληρώσει την εξομοίωση, είχε περαστεί στο ΟΠΣΥΔ εκ μέρους των Τοπικών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είδαμε όμως εκ των υστέρων άδικα να αφαιρείται από το ΟΠΣΥΔ αυτό το πτυχίο και δόθηκε μια απάντηση εντελώς προσχηματική, με τη δικαιολογία ότι επειδή στην προκήρυξη ΑΣΕΠ δεν προβλέπεται μέσα σε παρένθεση ότι έκαναν εξομοίωση, άρα νομικώς είναι ισοδύναμα και ισότιμα, γι’ αυτό δεν «σας περάσαμε», άρα τους αποκλείστηκε αυτή η εξαίρεση.

Και εμείς σας ρωτάμε σήμερα, παρά την ύπαρξη και το γράμμα του νόμου, παρά τη γραπτή διαβεβαίωση του προκατόχου σας ότι όντως είναι έτσι, γιατί αφαιρέθηκε από το ΟΠΣΥΔ αυθαίρετα αυτό το πτυχίο; Γιατί εξαιρέθηκαν αυτοί οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί;

Και σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση που δικαιωθούν, τι μέλλει γενέσθαι; Τι θα κάνετε; Θα προβείτε σε μια έκδοση καινούργιας υπουργικής απόφασης ούτως ώστε αυτοί να συμπεριληφθούν στους νέους πίνακες ή θα τους οδηγήσετε στην οδό των δικαστηρίων πολυδάπανα να πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Θα δικαιωθούν φυσικά για μη εφαρμογή του νόμου και εκ των υστέρων θα αναζητήσουν δικαίωση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αχμέτ.

Θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κυρία Νίκη Κεραμέως.

Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Όπως γνωρίζετε το νομοθετικό πλαίσιο των μόνιμων διορισμών και προσλήψεων των προσωρινών αναπληρωτών, τόσο για τη γενική εκπαίδευση όσο και για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, καθορίστηκε με τον νόμο 4589/19 της 29ης Ιανουαρίου 2019. Ο νόμος αυτός ορίζει ότι ως πτυχίο ΑΕΙ εννοείται το πτυχίο Ιδρύματος Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στην 1ΓΕ προκήρυξη περιλαμβάνεται και η κατηγορία ΠΕ73 Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης, για την ένταξη στην οποία η προκήρυξη απαιτεί πτυχίο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης ή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας που έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 έως και 2016-2017, εφόσον κατά τη διάρκεια των σπουδών τους έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε επτά τουλάχιστον διδακτικά αντικείμενα-μαθήματα συγκεκριμένων γνωστικών περιοχών ή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, για μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που εισήλθαν στο πλαίσιο των επιπλέον εισακτέων και έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς.

Ειδικότερα, αφορά τους αποφοίτους της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία εξομοίωσης του πτυχίου τους προς αυτό των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ ή κατέχουν πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοκριτείου, επομένως και τα τυπικά προσόντα ένταξης στον κλάδο ΠΕ70.

Τώρα οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είχαν επωμισθεί τον έλεγχο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών και την καταχώριση των προσόντων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αρμόδιος φορέας υλοποίησης της διαδικασίας σύνταξης των αξιολογικών πινάκων, όπως ξέρετε, με σειρά προτεραιότητας κατά κλάδο και ειδικότητα των υποψηφίων είναι η Ανεξάρτητη Αρχή του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, η οποία και προέβη στη σχετική έκδοση της 1ΓΕ σχετικής προκήρυξης και την υλοποίησε εν συνεχεία.

Πράγματι έχουν ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ οι προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων, μεταξύ αυτών και του κλάδου ΠΕ70, έχουν υποβληθεί ενστάσεις επ’ αυτών από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και αναμένεται η εξέταση των ενστάσεων αυτών και η έκδοση των οριστικών αξιολογικών πινάκων κατάταξης.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε.

Κύριε Αχμέτ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κυρία Υπουργέ, τώρα μας λέτε δηλαδή στην απάντησή σας ένα θετικό και ένα σημείο το οποίο το αφήνετε στο μέλλον. Το θετικό είναι ότι όντως επαναλαμβάνετε το γράμμα του νόμου, συμφωνείτε δηλαδή με την ερώτησή μας και λέτε ότι όταν κάποιος υποψήφιος διαθέτει τα τυπικά προσόντα ένταξης του κλάδου ΠΕ70, κατατάσσεται ταυτόχρονα και στους δύο πίνακες επιτυχόντων.

Άρα, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι και οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον τελείωσαν την εξομοίωση, είχαν το δικαίωμα τυπικώς κι έπρεπε από τα αρμόδια όργανα της πρωτοβάθμιας διεύθυνσης, από το ΟΠΣΥΔ, τα πτυχία τους να είχαν περαστεί. Δηλαδή, αν είχε εφαρμοστεί ο νόμος και είχαν περαστεί στο ΟΠΣΥΔ, σήμερα δεν θα βρισκόμασταν εδώ, δεν θα είχαν κάνει οι εκπαιδευτικοί ερώτημα στο ΑΣΕΠ, το οποίο ακόμα δεν απαντήθηκε, ούτε θα είχαν κάνει ένσταση όπως είπατε στην πρωτολογία σας.

Τώρα όμως που ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες και αυτοί οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αγωνία και ζητούν την εφαρμογή του νόμου, τι θα γίνει; Μας λέτε ότι θα εκδοθεί μία απάντηση στην ένσταση. Εάν είναι θετική -και ελπίζουμε να είναι θετική και πρέπει να είναι θετική βάσει του νόμου- πρέπει να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς πίνακες, τάχιστα όμως για να τελειώσει αυτή η διαδικασία. Ή εάν σε κάθε περίπτωση είναι αρνητική -όπως η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που φάσκει κι αντιφάσκει και το πήγε αρνητικά- τότε τι θα γίνει; Θα υποχρεωθούμε να πάμε στα δικαστήρια;

Δηλαδή η αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, θα εφαρμοστεί, κυρία Υπουργέ; Η φιλοσοφία –σας ξαναρωτάω- του νόμου 4310 θα εφαρμοστεί ή όχι; Κι εσείς με τη δήλωσή σας στην πρωτολογία σας δεν το αμφισβητείτε αυτό. Γιατί να υφίσταται ο μειονοτικός εκπαιδευτικός αυτήν την ταλαιπωρία; Γιατί μπήκε στο ΟΠΣΥΔ και ξαναβγήκε; Δεν μπορεί με μία απόφαση απλή, διοικητική, με μία υπουργική απόφαση εκ μέρους σας να λυθεί το θέμα τώρα και πρέπει να περιμένουμε να εκδοθεί η ένσταση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ.

Τον λόγο έχει η κ. Κεραμέως για τρία λεπτά για τη δευτερολογία της.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, καταλαβαίνω πλήρως το ερώτημά σας και θέλω να σας δηλώσω και τη δική μου θετική πρόθεση να εξεταστεί αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι πολύπλοκο, με απόλυτο αίσθημα δικαίου και ισότητας προς όλους.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία βάσει της οποίας υλοποιείται η προκήρυξη. Αυτή ακριβώς τρέχει από το ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ έχει εκδώσει προσωρινούς πίνακες όπως προβλέπεται, και υπάρχει μια ενδελεχής διαδικασία ενστάσεων, που προβλέπεται και πάλι από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Και πρέπει να σας πω -από τη συνεργασία που έχω με το ΑΣΕΠ- ότι πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά υπό αντίξοες συνθήκες και για να διεκπεραιώσουν έως τώρα και να ολοκληρώσουν προσωρινούς πίνακες, αλλά και στη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του νόμου και της διαδικασίας που προβλέπεται από το ΑΣΕΠ, προφανώς θα εξεταστούν κι αυτές οι ενστάσεις κι εμείς είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στη διαδικασία.

Ευχαριστώ πολύ.

https://www.youtube.com/watch?v=IfOpW1rIc1Y&feature=youtu.be

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top