ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ Reviewed by Momizat on . ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ   ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ   ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστώ.

Θα συζητηθεί η δεύτερη με αριθμό 93/14-10-2019 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα: «Κάλυψη επιτακτικών αναγκών σε τεχνικό προσωπικό του Δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης».

Θα απαντήσει ο κύριος Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε, ο καλλικρατικός και αμιγώς μειονοτικός Δήμος των Αρριανών με πληθυσμό γύρω στα δεκαεννέα χιλιάδες άτομα, είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό και ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος. Ο Δήμος αυτός έχει πενήντα επτά οικισμούς. Κατά συνέπεια, οι ανάγκες του Δήμου σε έργα υποδομής, όπως δρόμοι, αποχετεύσεις, αντιπλημμυρικά, αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης κ.λπ. είναι αυξημένες. Όλα αυτά υπολειτουργούν.

Παρόλα αυτά, ο Δήμος Αρριανών παραμένει έως και σήμερα ο μοναδικός δήμος της περιφέρειας που δεν διαθέτει στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία. Να ξέρετε ότι στον Νομό Ροδόπης είναι ο μόνος δήμος που δεν έχει τεχνική υπηρεσία.

Η εξαίρεση βέβαια αυτή οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα: αδυναμία σύστασης επιτροπών για την παραλαβή αφανών εργασιών, αδυναμία σχεδιασμού και εκπόνησης μελετών, αδυναμία εκτέλεσης ακόμη και εκείνων των έργων τα οποία ο Δήμος με το υφιστάμενο τεχνικό προσωπικό έχει ήδη προβεί στη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών και έχουν ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Μετά από ερωτήσεις που κατέθεσα, κύριε Υπουργέ, στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι υπάρχει η δυνατότητα, με τον ν.3852/2010, ο όμορος Δήμος του Δήμου Κομοτηνής να βοηθήσει προς τη στελέχωση. Έγινε μία σχετική αλληλογραφία και ο Δήμος Κομοτηνής απάντησε ότι δεν έχει τεχνική υπηρεσία. Είχε είκοσι οκτώ άτομα και τώρα έχει έναν. Άρα, δεν μπορεί να βοηθήσει στη σύμπραξη και στη συμφωνία αυτή.

Απάντησε και η αποκεντρωμένη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είπε τα ίδια ακριβώς με έγγραφό της, το οποίο θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής. Απάντησαν ότι έχουν σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού και για τον λόγο αυτό αδυνατούν να συνδράμουν το έργο. Έτσι απάντησε η Περιφέρεια.

Από τότε δεν έχει λυθεί το πρόβλημα.  Έχει μείνει στο έλεος του Θεού όλος ο Δήμος, δεν εκτελείται κανένα έργο, κινδυνεύει η δημόσια υγεία και δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Κατά τη δευτερολογία μου, αφού ακούσω την πρώτη σας τοποθέτηση, θα δούμε ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν σε αυτό το πρόβλημα για το οποίο ο Δήμος εκπέμπει SOS.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ, κύριε Αχμέτ, θέτετε ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο τον Δήμο Αρριανών, αφορά σχεδόν όλους τους δήμους της χώρας με παρόμοιο μέγεθος με τον Δήμο Αρριανών. Είναι το θέμα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών το οποίο, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Δήμου και κυρίως στην αξιοποίηση διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων που υπάρχουν, είτε σε επίπεδο Υπουργείου, όπως είναι το Πρόγραμμα Φιλόδημος, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε επίπεδο περιφερειών.

Αυτό που θα κάνουμε και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να στελεχωθούν αυτές οι τεχνικές υπηρεσίες. Τα κανάλια που υπάρχουν είναι κυρίως: Το πρώτο κανάλι του Προγράμματος Κινητικότητας το οποίο σε λίγες μέρες θα ανοίξει. Μάλιστα, ο Δήμος Αρριανών έχει ζητήσει, ειδικά στο κομμάτι των μηχανικών, και μετατάξεις μέσω του Προγράμματος Κινητικότητας, αλλά και νέες προσλήψεις μέσω του προγραμματισμού προσλήψεων, σε ειδικότητες που είναι αρχιτέκτονες μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, τεχνολόγοι τοπογράφοι μηχανικοί, ειδικότητες οι οποίες χρειάζονται για να λειτουργήσει ομαλά.

Πράγματι, είχα τη χαρά να συναντήσω και δημάρχους της Ροδόπης, όπως ο Δήμαρχος Ιάσμου ή ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, έχουν ακριβώς τα ίδια και παρόμοια προβλήματα και ο Κεντρικός Δήμος Κομοτηνής δεν μπορεί να καλύψει σαν τεχνική υπηρεσία όλους αυτούς. Αυτό είναι το κυριότερο κανάλι που μελετάμε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Άμεσα ξεκινά η κινητικότητα. Θα ξεκινήσουν οι προκηρύξεις για να αρχίσουν να στελεχώνονται αυτοί οι δήμοι.

Σε δεύτερο χρόνο εξετάζουμε κάθε δυνατότητα για να μπορέσουν όλοι οι δήμοι να έχουν τεχνική υποστήριξη είτε αυτόνομα σαν δήμοι, είτε σε λίγο μεγαλύτερο επίπεδο. Το σίγουρο είναι, και επιτρέψτε μου να σας το πω, ότι δεν νοείται δήμος σήμερα χωρίς να μπορεί να έχει τους απαραίτητους μηχανικούς για να επιτελέσει το έργο του.

Ξέρετε, είναι κρίμα πραγματικά να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσουν κάποια επενδυτικά πράγματα σε δήμους και να μην μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν.

Ως εκ τούτου, εκτιμάμε ως Υπουργείο Εσωτερικών ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν, μέσω της κινητικότητας, κάποιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα μεταταγούν στον Δήμο Αρριανών, αλλά και με τακτικό προσωπικό, με νέες προσλήψεις οι οποίες θα γίνουν σε αυτούς συγκεκριμένους τομείς. Θα δοθεί έμφαση στην πρόσληψη επιστημόνων, κυρίως μηχανικών, γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, σε δεύτερο επίπεδο και οικονομολόγων, γιατί υπάρχουν και εκεί αρκετά προβλήματα σε διάφορους δήμους, αλλά ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα δοθεί λύση και ο Δήμος Αρριανών θα έχει μία υποστήριξη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, εσείς προτείνετε δύο λύσεις: την κινητικότητα και το τακτικό προσωπικό. Θέλω να πω σε αυτό το εξής: Καταρχήν, θέλω μία ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση σήμερα στην Ολομέλεια ότι και στην κινητικότητα και στην πρόσληψη τακτικού προσωπικού θα συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Αρριανών και άλλοι δήμοι του Νομού Ροδόπης, αλλά ιδίως ο Δήμος Αρριανών που αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα.

Άρα, το πρώτο ζητούμενο είναι μια ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση από εσάς.

Δεύτερον, ξέρετε πολύ καλά ότι μέχρι να προκηρυχθεί το τακτικό προσωπικό ή να γίνει η κινητικότητα μπορεί κάποιοι να μην θελήσουν να έρθουν στον Δήμο Αρριανών για χίλιους δυο λόγους. Τι θα γίνει με το πρόβλημα αυτό;

Έχουμε δύο λύσεις: Πρώτον, ή θα πάμε σε οκτάμηνες προσλήψεις, δηλαδή προσωπικό το οποίο έχει το δικαίωμα να εγκρίνει μελέτες, όπως ξέρετε, αλλά σχετικά με αυτό έχουμε μια επιφύλαξη γιατί μετά από οκτώ μήνες φεύγει ο μηχανικός και στην ουσία πάλι τα έργα λιμνάζουν και δεν λύνονται.

Δεύτερον, μία άλλη λύση που προτείνουν οι δήμοι είναι η εξής. Λένε: «Εφόσον εμείς δίνουμε τις μελέτες σε εξωτερικά γραφεία και γίνεται η μελέτη, η εκπόνηση από ειδικά μελετητικά γραφεία, αν μπορεί να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με ρύθμιση το δικαίωμα υπογραφής σε αυτούς που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία να τίθεται από αυτά τα μελετητικά γραφεία». Σαφέστατα ο έλεγχος όλης αυτής της διαδικασίας του έργου και μετά η παραλαβή, να γίνεται από δημόσια υπηρεσία, από την περιφέρεια.

Τουλάχιστον αν προτίθεστε με νομοθετική πρωτοβουλία να δοθεί η δυνατότητα στα έξω γραφεία να προχωρήσουν τα έργα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Διότι μέχρι να γίνουν τακτικές προσλήψεις, μέχρι να δούμε αν θα δουλέψει η κινητικότητα, η οποία δεν είναι υποχρεωτική, τι θα γίνει;

Εδώ και πέντε χρόνια το πρόβλημα δεν έχει λυθεί κι αν περιμένουμε άλλα δυο-τρία χρόνια, όχι ότι θα λήξει η θητεία του Δημάρχου, αλλά τα πράγματα θα είναι οδυνηρά με αποτελέσματα που ίσως θα είναι εις βάρος της ίδιας της πολιτικής όσον αφορά τα θέματα της δημόσιας υγείας και των συγκοινωνιών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Θα μου επιτρέψετε, κύριε Υπουργέ, να σας πω ότι είναι από τα σημαντικά θέματα που έχουν όλοι οι μικροί δήμοι και όχι μόνο ο Δήμος του κ. Ιλχάν Αχμέτ. Νομίζω, όμως, ότι πρέπει η πρόταση του Βουλευτή να φτιαχτεί ο ιδιωτικός τομέας με μια task force από το Υπουργείο, όπως είχε γίνει και που θα μπορούσε να συμμετέχει η ΕΕΤΑΑ ή οποιοσδήποτε άλλος, για να μπορέσουν να λύσουν άμεσα τα θέματα αυτά, θα είναι ένα σημαντικό βήμα και ανακούφιση για όλους.

Σας ευχαριστώ και έχετε τον λόγο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Έχετε δίκιο, το είπα και πριν. Πράγματι, πάρα πολλοί δήμοι έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ που αφορά μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και με το οποίο μπορεί ο δήμαρχος να επικοινωνήσει με την ΕΕΤΑΑ για να τους ενημερώσει αναλυτικά πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά.

Πράγματι, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, οκταμηνιτών, έχουν θέμα. Στους οκτώ μήνες ξαναγίνεται το ίδιο πρόβλημα. Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι πάνω που αρχίζουν να μπαίνουν στο κλίμα, να συνεχίσουν και να εργάζονται αποδοτικά τελειώνει η σύμβαση και φεύγουν, οπότε πάμε ξανά από την αρχή. Επίσης, υπάρχει κενό μεταξύ των διαφόρων συμβάσεων.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πράγματι είναι μία σκέψη, από αυτές που εξετάζουμε, να δούμε πώς μπορεί μελέτες οι οποίες εκπονούνται από εξωτερικά γραφεία να μπορέσουν να γίνονται και να εγκρίνονται ακόμη πιο εύκολα από τους δήμους, ώστε να γλιτώσουμε την παρουσία μηχανικού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Αρριανών αυτήν τη στιγμή υπηρετούν δύο μηχανικοί, ο ένας είναι με πολυετή άδεια άνευ αποδοχών και ο άλλος είναι ένας ΤΕ μηχανικός ο οποίος ουσιαστικά είναι ο μοναδικός.

Είναι κρίμα. Μπορώ να πω ότι στην προκήρυξη 10Κ του ΑΣΕΠ, η οποία αφορούσε μόνο μικρούς νησιωτικούς δήμους και γενικά νησιωτικούς δήμους, θα μπορούσε να μπει εκεί και ένα μεγάλο κομμάτι των ορεινών δήμων, όπως είναι ο Δήμος Αρριανών. Σε λίγες μέρες βγαίνουν και οι πίνακες για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Θα μπορούσε και εκεί διάφοροι δήμοι, όπως είναι τα Αρειανά, να έμπαιναν μέσα.

Πράγματι, προφανώς θα δώσουμε έμφαση στους μικρούς δήμους για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ένας μεγάλος δήμος αν έχει πενήντα μηχανικούς με πενήντα έναν ή με πενήντα δύο μηχανικούς δεν θα σωθεί, αλλά σε έναν μικρό δήμος αν ο ένας μηχανικός γίνει δύο ή τρεις προφανώς μπορεί να αποκτήσει περισσότερη αυτοτελή λειτουργία.

Βεβαίως, θα εξετάσουμε την πρόταση, όπως την είπα και την οποία επεξεργαζόμαστε, για να δούμε πώς μπορεί και ο ιδιωτικός τομέας να διευκολύνει είτε σε τοπικό επίπεδο δήμων, είτε σε περιφερειακό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top