Συνάντηση Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου-Ιλχάν Αχμέτ στην Αθήνα Reviewed by Momizat on . Αθήνα 4-11-2016 Επίσκεψη Ιλχάν Αχμέτ σε Βαγγέλη Αποστόλου Ενισχύσεις για τους παραγωγούς των νησιωτικών περιοχών προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλ Αθήνα 4-11-2016 Επίσκεψη Ιλχάν Αχμέτ σε Βαγγέλη Αποστόλου Ενισχύσεις για τους παραγωγούς των νησιωτικών περιοχών προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλ Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » Συνάντηση Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου-Ιλχάν Αχμέτ στην Αθήνα

Συνάντηση Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου-Ιλχάν Αχμέτ στην Αθήνα

image-0-02-05-0f329df6594fc1b83c66b6362b49383192cad9268ba96b9cdef9497daeac7cac-v

Αθήνα 4-11-2016

Επίσκεψη Ιλχάν Αχμέτ σε Βαγγέλη Αποστόλου

  • Ενισχύσεις για τους παραγωγούς των νησιωτικών περιοχών προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της ΚΑΠ
  • Να ενταχθούν άμεσα σε αυτές και οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης

 

Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε χθες στην Αθήνα ο βουλευτής Ροδόπης, Αχμέτ Ιλχάν.

Αφορμή για την επίσκεψη, η ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών της Θράκης που καλλιεργούν τον μπασμά η οποία κατατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και δεν έχει απαντηθεί ακόμη από το υπουργείο.

Κατά την συνάντηση προέκυψε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την περιοχή μας.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί στο πλαίσιο της αναθεωρημένης πρότασης για την ΚΑΠ που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, πρόσθετες ενισχύσεις στους παραγωγούς των νησιωτικών περιοχών.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, μετά τις επαφές που είχε στης Βρυξέλλες τον προηγούμενο Μάιο, «η πρόταση που έγινε στην προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, έδινε την δυνατότητα στις χώρες-μέλη να προσδιορίσουν τις ενισχύσεις που θέλουν αγρονομικά και οικονομικά. Και μάλιστα στην πρόταση είχε μπει και μία ιδέα για ένα 5% του συνολικού προϋπολογισμού που θα μπορούσε να δώσει η χώρα-μέλος σε εκείνες τις περιοχές που έκρινε ότι έχουν χάσει όταν έγινε ή ανισοκατανομή. Μόνο μία χώρα, έχει κάνει χρήση μέχρι τώρα αυτής της δυνατότητας και είναι η Δανία. Ή Ελλάδα χωρίστηκε σε τρεις ευρύτερες περιοχές με κριτήρια που είναι κάπως αντικειμενικά. Η Ελλάδα θα πρέπει λοιπόν ενόψει της νέας χρονιάς να στείλει τα στοιχεία από την εφαρμογή του πρώτου χρόνου της μεταρρύθμισης. Θα υπάρχει κάποιο υπόλοιπο αναδιανομής. Είναι ή μεγάλη ευκαιρία δύο -τρεις ελληνικές περιφέρειες μεταξύ των οποίων ξεκάθαρα είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τα νησιά, με βάση οικονομικά κριτήρια να πάρουν αυτό το πλεόνασμα στην αναδιανομή, ειδικά για την Θράκη για την ενίσχυση του καπνού».

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι εκτάσεις που προορίζονται για οποιοδήποτε είδος παραγωγής μπορεί να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης που καθορίζεται στον τίτλο III του κανονισμού (EΕ) αριθ. 1307/2013 , υπό τον όρο ότι ο γεωργός ενεργοποιεί τα δικαιώματα ενίσχυσης και συμμορφώνεται με τον ορισμό των «επιλέξιμων εκταρίων» (άρθρο 32 παράγραφος 2 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού). Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV – άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού.

Τέλος, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα».

Ο κ. Αποστόλου, απαντώντας στο αίτημα του βουλευτή Ροδόπης, τόνισε ότι, η επίσημη θέση για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών της Θράκης μέσα από τις αναθεωρημένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την τρέχουσα περίοδο, θα δοθεί με την απάντηση των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην κοινοβουλευτική ερώτηση που έχει κατατεθεί.  

Ο Ιλχάν Αχμέτ αμέσως μετά την συνάντησή του με τον κ. Αποστόλου δήλωσε: «Τώρα όλα πλέον είναι καθαρά. Η ενίσχυση των καπνοπαραγωγών της Θράκης είναι αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελεί προϊόν πολιτικής βούλησης ανεξαρτήτως των προσώπων που κατέχουν τις θέσεις, σήμερα ή αύριο, στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τελούμε εν αναμονή των απαντήσεων του υπουργείου και της κυβέρνησης, όχι για να δικαιωθεί πολιτικά κάποιος από αυτή την ιστορία αλλά για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να ανταμειφθεί ο μόχθος των αδικημένων καπνοπαραγωγών της περιοχής μας».

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top