ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ με θέμα ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Η ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής Reviewed by Momizat on . https://www.youtube.com/watch?v=kvR-8xlZnbA&feature=share   Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ   ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥ https://www.youtube.com/watch?v=kvR-8xlZnbA&feature=share   Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ   ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥ Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ με θέμα ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Η ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής

ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ με θέμα ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Η ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής

 

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Η ανυπαρξία Αγροτικής Πολιτικής και η έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και της ελληνικής υπαίθρου

11-01-2019

ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι της κυβέρνησης,

Αν αναζητούσατε ΜΙΑ κοινωνική ομάδα που ΔΕΝ θα στήριζε στις σημερινές συνθήκες τα ΘΟΛΑ πολιτικά σας αφηγήματα, αυτοί θα ήταν ΣΙΓΟΥΡΑ οι ΑΓΡΟΤΕΣ και οι ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ.

Επί 4 χρόνια υλοποιείτε μια ανερμάτιστη και αντι-αγροτική πολιτική, χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα, χωρίς όραμα ανασυγκρότησης της ελληνικής υπαίθρου.

ΔΕΝ εκμεταλλεύεστε καν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΕΝ διαπραγματεύεστε επί της ουσίας εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Αντιθέτως, περιορίζεστε σε μία μίζερη αναδιανομή της φτώχειας, γιατί πορεύεστε με γνώμονα τις επόμενες εκλογές έχοντας παραμελήσει στην πραγματικότητα τις προκλήσεις για τις επόμενες γενιές των αγροτών μας.

Επί 4 χρόνια προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε τις πόρτες της συνεννόησης και του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σε αυτιά που δεν ακούνε.

Όταν κομίζουμε προτάσεις από τις Βρυξέλλες για το εισόδημα των αγροτών που φθίνει, όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης, και δεν ασχολείται κανείς από στα γραφεία της πολιτικής εξουσίας…

Όταν παίρνουμε απαντήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα θέματά μας και εισπράττουμε ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ από την Ελληνική Κυβέρνηση, τότε τι μπορεί να περιμένει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος  των απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών από την κυβέρνηση σας;

 

ΚΑΠΝΑ

Κύριε Υπουργέ,

Όπως σας είναι γνωστό, υπάρχει η δυνατότητα της στήριξης του εισοδήματος  για αγρότες μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ακόμα και όταν καλλιέργειες όπως είναι τα καπνά έχουν τεθεί εκτός του πλαισίου ενισχύσεων από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ.

Ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Φιλ Χόγκαν μετά από σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη στο ευρωκοινοβούλιο κατέστησε σαφές ότι ο τρόπος της διανομής των ενισχύσεων από την ΚΑΠ για κάθε κράτος- μέλος είναι ευθύνη του κράτους-μέλους.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τη νέα ΚΑΠ ξεκάθαρα δίνει την δυνατότητα στην χώρα-μέλος να κάνει διανομή με μια σειρά κριτήρια.

Τονίζεται εδώ το γεγονός ότι χρειάζεται αναδιανομή προς τους μικρότερους παραγωγούς και μεγαλύτερη ενίσχυση στις περιοχές που η γεωργία έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνική συνοχή και στο εισόδημα.

Παράλληλα, η στρεμματική ενίσχυση θα πρέπει να είναι υψηλότερη στις φτωχότερες περιοχές.

Για να αντισταθμίζει τις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες που καταγράφονται σε επίπεδο ελληνικών περιφερειών και ανάλογα με την εκάστοτε καλλιέργεια.

Πέραν αυτών, στο νομό Ροδόπης περίπου 6.800 οικογένειες ασχολούνται αποκλειστικά από την καλλιέργεια του καπνού, διότι αυτή αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Μόνο για φέτος από την οικονομία της Ροδόπης υπολογίζεται ότι θα λείψουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ από τις ασθένειες που έπληξαν τα καπνά, τα οποία για 30.000 ανθρώπους αποτελούν μονοκαλλιέργεια και τον μοναδικό πόρο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Αντί λοιπόν να απαντήσετε στο αίτημα αυτών των παραγωγών

για αποζημιώσεις ΕΥΛΟΓΕΣ, ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ της ζημιάς που υπέστησαν,

ΕΣΕΙΣ επιλέξατε να μοιράσετε από τα DE MINIMIS, ένα ποσό της τάξης των 8 εκατομμύριων ευρώ σε όλη την Ελλάδα, ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ.

Με αυτόν τρόπο ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ το αίσθημα της αδικίας.

Γιατί επιδιώκετε την διανομή πολιτικής ελεημοσύνης και τίποτα παραπάνω.

Και αποζημιώνετε με 100 ευρώ ανά στρέμμα καπνοπαραγωγούς στη Ροδόπη

ή με 60 ευρώ ανά στρέμμα σε άλλες περιοχές της, καταδικάζοντας τελικά όλους αυτούς και τις οικογένειες τους στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

Σε ό,τι αφορά το ΒΑΜΒΑΚΙ ένα μεγάλο κομμάτι της φετινής αγροτικής παραγωγής σε Έβρο  και Ροδόπη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας των ασθενειών που έπληξαν την καλλιέργεια.

Υπολογίζεται ότι η συνολική μείωση της παραγωγής στην Ροδόπη σε σχέση με πέρυσι άγγιξε το 15% ενώ σχεδόν 33% ήταν οι απώλειες στον Έβρο.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Στον τομέα της ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ζητούμε να άρετε την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ, όσον αφορά στην κατανομή των πιστώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας.

Στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας, στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατανεμήθηκαν 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 4,9% των συνολικών διαθέσιμων πιστώσεων, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κλείνω την παρέμβασή μου με τους κτηνοτρόφους.

«Η ελληνική πολιτεία σκύβει το κεφάλι μπροστά στα οργανωμένα συμφέροντα, που εξευτελίζουν με τις αθέμιτες πρακτικές τους τον κρατικό μηχανισμό, τους κτηνοτρόφους και την ποιοτικότερη παραγωγή της Ευρώπης.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε σαν χώρα να πυροβολούμε τα πόδια μας.

Ξεκινήσατε με την άδικη διανομή της ΚΑΠ το 2015.

Ακολούθησε η ανισομερής διανομή μέσω της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων, που χώρισε τη χώρα σε ευνοούμενους και αδικημένους κτηνοτρόφους, ανάλογα με την περιφέρεια που εδρεύουν.

Συνεχίσατε αφήνοντας να δρουν ασύδοτα, οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες σε γάλα και κρέας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, αφού δεν επανδρώσατε τις ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου.

Δημιουργήσατε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα έκτρωμα, αντιαναπτυξιακό και άδικο, που αντί να επιβραβεύει την παραγωγή, την τιμωρεί. Επιβαρύνατε το κόστος παραγωγής με τα παραπάνω και με αυξήσεις σε εφόδια και ενέργεια.

Η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης διαιωνίζονται. Είμαστε όλοι εν δυνάμει κακοπληρωτές, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Δεσμεύετε τις κοινοτικές ενισχύσεις, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή πρακτική

και δεν προσαρμόζετε τον ακατάσχετο λογαριασμό στα δεδομένα του πρωτογενή τομέα.

Έτσι σφίγγετε ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας και ωθείτε  όσους από εμάς συνεχίζουμε να είμαστε ακόμη κτηνοτρόφοι, να εγκαταλείψουμε την εργασία μας.

Με τη μέχρι σήμερα πολιτική σας δεν μας έχετε δείξει την πρόθεσή σας  να βοηθήσετε τον πρωτογενή τομέα. Σας ζητάμε να μην μας δημιουργείτε ακόμη περισσότερα προβλήματα, από αυτά που έχουμε».

Δεν είναι δικά μου λόγια!

Είναι η κραυγή απόγνωσης και αγωνίας των ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σας καλώ να τους ακούσετε έστω για όσο ακόμα θα είστε στην κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου δεν είναι σύνθημα.

Είναι όρος επιβίωσης για την χώρα, είναι πολιτική παρακαταθήκη που οφείλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης που θέλουμε και οραματιζόμαστε !

Σας Ευχαριστώ

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top