7078-Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις καπνοπαραγωγών Π.Ε. Ροδόπης από καιρικά φαινόμενα εσοδείας 2018 Reviewed by Momizat on . ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ Βουλευτής Ροδόπης-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ   ΕΡΩΤΗΣΗ Αριθμός Πρωτοκόλλου:  7078 / 12-04-2019 Αθήνα 12-4-2018 ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ Βουλευτής Ροδόπης-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ   ΕΡΩΤΗΣΗ Αριθμός Πρωτοκόλλου:  7078 / 12-04-2019 Αθήνα 12-4-2018 ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » 7078-Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις καπνοπαραγωγών Π.Ε. Ροδόπης από καιρικά φαινόμενα εσοδείας 2018

7078-Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις καπνοπαραγωγών Π.Ε. Ροδόπης από καιρικά φαινόμενα εσοδείας 2018

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Βουλευτής Ροδόπης-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αριθμός Πρωτοκόλλου:  7078 / 12-04-2019

Αθήνα 12-4-2018

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση αδικιών για αποζημιώσεις καπνοπαραγωγών Π.Ε. Ροδόπης από καιρικά φαινόμενα εσοδείας 2018  

Το καλοκαίρι του έτους 2018 και πιο συγκεκριμένα από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου στην Π.Ε. Ροδόπης υπήρξαν καταστροφές στην καλλιέργεια του καπνού από έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή και συνοδεύτηκαν από χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες.

Στην εκτίμηση των ζημιών πριν την αναγγελία οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ανέφεραν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι και τις πλημμύρες είναι καταστροφικές.

Μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βγήκαν στα χωράφια και με επιτόπιες εκτιμήσεις υπολόγισαν ζημιές σε ποσοστό από 20% έως το100% της παραγωγής, αναφέροντας στο πόρισμά τους ότι «υπήρχαν ζιζάνια στα χωράφια».

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι καλλιέργειες του καπνού που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα τελούσαν υπό εγκατάλειψη από τους καπνοπαραγωγούς διότι πολύ απλά δεν υπήρχε παραγωγή για να συγκομίσουν.

Εφόσον η εκτίμηση γινόταν νωρίτερα αυτό δεν θα είχε συμβεί. Και είναι δυστύχημα το γεγονός ότι αυτού του είδους οι καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν στην Π.Ε. Ροδόπης.

Να σημειωθεί ότι οι καταστροφές της παραγωγής από τα έντομα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν ομοιόμορφες στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, την στιγμή που το ποσοστό ζημιάς στα περιφερειακά καπνοχώραφα  ανήλθε έως το 60%  ή και 70% της παραγωγής ενώ στο κέντρο έφτασε μόλις στο 20%.

Τέλος, κατά παράδοξο τρόπο, οι εκτιμητές υπολόγισαν ως μέσο όρο παραγωγής τα 80 κιλά ανά στρέμμα ενώ η πραγματικότητα είναι ότι ο μέσος όρος παραγωγής καπνού στην Π.Ε. Ροδόπης ανέρχεται στα 140 κιλά ανά στρέμμα.

Μετά τα παραπάνω, ερωτάσθε

Α) Ποιοι οι λόγοι που οδηγούν σε καθυστερημένες εκτιμήσεις ζημιών στο χωράφι εκ μέρους των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίες αλλοιώνουν εντέλει την πραγματική εικόνα της έκτασης της ζημίας την στιγμή που συντελείται, μπορεί να οδηγούν σε εσφαλμένα πορίσματα και αδικίες εις βάρος των παραγωγών και με ποιον τρόπο θα τις αντιμετωπίσετε;

Β) Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε και πότε τις αδικίες που συντελέσθηκαν από τα συγκεκριμένα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ και τον εσφαλμένο εκ μέρους τους υπολογισμό του μέσου όρου της παραγωγής σε ό,τι αφορά τις ζημίες της περιόδου από τα τέλη Ιουνίου έως και τις αρχές Αυγούστου του έτους 2018, που σημειώθηκαν στα καπνοχώραφα της Π.Ε. Ροδόπης;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ Ροδόπης

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top