«Αλλοιώνετε τη φυσιογνωμία της Δημοτικής Αστυνομίας» Reviewed by Momizat on . Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών Rating: 0
You Are Here: Home » Genel » «Αλλοιώνετε τη φυσιογνωμία της Δημοτικής Αστυνομίας»

«Αλλοιώνετε τη φυσιογνωμία της Δημοτικής Αστυνομίας»

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το συζητούμενο νομοσχέδιο «σκούπα» θα μπορούσε πραγματικά να έχει τίτλο «Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»

Ασύνδετες διατάξεις, χωρίς καμία συνοχή σε μια προσπάθεια να διευθετηθούν ζητήματα και εκκρεμότητες που σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του νομοθετικού αλαλούμ που σας χαρακτηρίζει.

Από το Άρθρο 51 έως 118 ρυθμίζεται κάθε πιθανό και απίθανο θέμα!

Μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης τώρα θυμηθήκατε να τα λύσετε όλα.

Τι έχουμε λοιπόν σήμερα;

Τροποποιήσεις, διορθώσεις διατάξεων που εσείς φέρατε!

Ράβε –ξήλωνε σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης γνωστών προβλημάτων που εσείς δημιουργήσατε.

Στο πρώτο θέμα που θα σταθώ είναι το αυτοδιοικητικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το Νομοσχέδιο.

Αλήθεια πως θα εφαρμοστούν πρακτικά όλες αυτές οι αυτοδιοικητικές μικροδιατάξεις στους Δήμους, όταν έχει τιναχθεί στον αέρα το μείζον, που είναι το σύστημα διακυβέρνησής τους;

Αναρωτιέμαι αν γνωρίζετε ποια είναι σήμερα η κατάσταση στους Δήμους της χώρας.

Αυτή τη στιγμή στους Δήμους επικρατεί τεράστια ανασφάλεια.

Έχουν έρθει τα πάνω – κάτω στη διακυβέρνηση και εσείς κάνετε πως δεν το βλέπετε.

Έχουμε 2 πανίσχυρες Επιτροπές ελεγχόμενες από τους Δημάρχους που μετά την απόφαση του ΣτΕ ανεξαρτήτως της νομικής διάστασης, υπάρχει μείζον θέμα πολιτικής νομιμοποίησης των Αποφάσεων που αυτές θα λαμβάνουν στο εξής.

Και εδώ δυστυχώς θα πρέπει να πω το εκνευριστικό «εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει» και μάλιστα από τον Αύγουστο του 2019!

Ήρθε λοιπόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και έκρινε αντισυνταγματικές για την τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία, τις γαλάζιες διατάξεις που ανέτρεψαν ριζικές παραμέτρους στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων, ενώ ήδη είχαν προηγηθεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Δικαιωνόμαστε αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα των Δήμων.

Δικαιωνόμαστε γιατί σταθήκαμε απέναντι σε κάθε Νομοσχέδιο, σε κάθε Τροπολογία που ήθελε τα Δημοτικά Συμβούλια σε έναν απαράδεκτο διακοσμητικό ρόλο.

Σας υπενθυμίζαμε πως το Σύνταγμα με αυτές τις ρυθμίσεις γίνετε κουρελόχαρτο, αλλά εσείς αλαζονικά επιμένατε.

Προφανώς δεν είναι μία δικαίωση που μας χαροποιεί.

Αλλά θα επιμένουμε να στηρίζουμε υπεύθυνα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Αιρετούς που βλέπουν μια ολόκληρη θητεία να “τινάζεται στον αέρα” και δεν έχουν ιδέα τι μέλλει γενέσθαι ως προς τη νομιμότητα στη λειτουργία των Δήμων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έρχομαι στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας όπου επιμένετε και πάλι επικοινωνιακά να διαφημίζετε πως πρόκειται να προσλάβετε με διαγωνισμό  1264 Δημοτικούς Αστυνομικούς.

Όμως γνωρίζουμε διαίρεση!

Γιατί αν διαιρέσουμε το 1264 με τους 332 Δήμους της χώρας αποκαλύπτεται πως δεν μπορείτε να μιλάτε για στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Είναι αστείο.

Και αν προσθέσουμε σε αυτό πως ο εν λόγω διαγωνισμός δεν έχει καν ξεκινήσει και μάλλον θα τον προλάβουν οι εθνικές και οι δημοτικές εκλογές προσλήψεις και ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας δε θα δούμε!

Επομένως, δεν κατανοώ τις μεταρρυθμιστικές κορώνες που συνοδεύουν τις υπό ψήφιση αλλαγές.

Βέβαια, θα ήμουν άδικος αν έλεγα πως δεν αναγνωρίζω τη συντηρητική λογική στις αλλαγές που φέρνετε.

Γιατί τελικά η Δημοτική Αστυνομία μετατρέπεται και αυτή σε ένα κατασταλτικό – ένοπλο σώμα.

Αποκτά χειροπέδες και γκλοπς και το δικαίωμα να κάνει συλλήψεις!!!

Ή με άλλα λόγια πιο απλά αλλοιώνεται εντελώς η μέχρι τώρα φύση της.

Πώς οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα προχωρούν σε προανακριτικές πράξεις, δεν απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση;

Το νέο πλαίσιο πιστεύουμε ότι πάσχει όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του.

Για παράδειγμα, δεν ορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθείται μετά τη σύλληψη (δεν υπάρχει καν έστω μια εξουσιοδοτική ή κάποια παραπομπή, για να είναι σαφές τι ακριβώς κάνει ο Δημοτικός  Αστυνομικός, πως πότε και με ποια έγγραφα τον παραδίδει, που ακριβώς, και λοιπές πρακτικές αναγκαίες λεπτομέρειες).

Είναι ακατανόητο πως είναι δυνατόν το υφιστάμενο προσωπικό, που δεν έχει εκπαιδευτεί στη χρήση των νέων μέσων και αρμοδιοτήτων, να μπορέσει να τις ασκήσει άμεσα από την επόμενη εβδομάδα, χωρίς χρονικό περιθώριο εκπαίδευσής του.

Σας το λέμε εγκαίρως: Κατασκευάζετε μια νέα “Χωροφυλακή”, που θα εμπλακεί σε παράλληλες αρμοδιότητες με την ΕΛΑΣ και την ίδια στιγμή θα συνεχίσει να ζητά την ενίσχυση της Αστυνομίας όπου απαιτείται.

Κλείνοντας, θα γίνω λίγο μονότονος.

Η Διαφάνεια και η αξιοκρατία κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης δεν είναι κενές λέξεις στα προεκλογικά φυλλάδια.

Το νόημα που έχουν για τον καθένα από μας επιβεβαιώνεται θεσμικά με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις με συγκεκριμένες επιλογές.

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ο ΑΣΕΠ αποδεικνύουν το πως το ΠΑΣΟΚ κάνει πράξη τη Διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Αντιθέτως εσείς ψάχνετε διαρκώς τρόπους να παρακάμπτετε τις διαδικασίες.

Απευθείας αναθέσεις, που έγιναν θεσμός στα 3,5 χρόνια τις διακυβέρνησής σας, προσλήψεις ή κρίσεις με  συνεντεύξεις που αξίζουν περισσότερο από τα όποια άλλα προσόντα και τόσα άλλα.

Διαφωνούμε με αυτές τις πρακτικές.

Στεκόμαστε και θα στεκόμαστε απέναντι γι’ αυτό και διαφωνούμε με τις διατάξεις περί επιλογής Προϊσταμένων, ιδίως με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η συνέντευξη συνδυαστικά με τα μόρια που λαμβάνουν όσοι ασκούν με ανάθεση καθήκοντα προϊσταμένου.

Σας ευχαριστώ.

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top