Διαδικασία Εκλογής για την Ανάδειξη Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχoλείων της Θράκης 5751 / 20-12-2005 Reviewed by Momizat on . ΕΡΩΤΗΣΗ Αριθ. Πρωτοκ. Ερωτήσεων: 5751 / 20-12-2005 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ: Διαδικασία Εκλογής για την Ανάδειξη Σχολικών Εφορει ΕΡΩΤΗΣΗ Αριθ. Πρωτοκ. Ερωτήσεων: 5751 / 20-12-2005 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ: Διαδικασία Εκλογής για την Ανάδειξη Σχολικών Εφορει Rating:
You Are Here: Home » Meclis Çalışmaları / Κοινοβουλευτικό Έργο » Ερωτήσεις Περιόδου 2004 - 2007 » Διαδικασία Εκλογής για την Ανάδειξη Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχoλείων της Θράκης 5751 / 20-12-2005

Διαδικασία Εκλογής για την Ανάδειξη Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχoλείων της Θράκης 5751 / 20-12-2005

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αριθ. Πρωτοκ. Ερωτήσεων: 5751 / 20-12-2005

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: Διαδικασία Εκλογής για την Ανάδειξη Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης

Η υπ’ αριθ. 62094/72 Υ.Α. (ΦΕΚ 825Β) καθορίζει τη διαδικασία εκλογής για την κατάρτιση πίνακα υποψηφίων μελών Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Θράκης. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4 του άρθρου 1 ορίζει «Με την προκήρυξη καλούνται όσοι θέλουν, μέσα σε 5 μέρες από την προκήρυξη, να υποβάλλουν, δια των Προϊσταμένων των αρμοδίων για τα μειονοτικά σχολεία Γραφείων ΙΙ, Ε και των Διευθυντών ή των Υποδιευθυντών των Μειονοτικών Σχολείων Β/θμιας Εκπαίδευσης, στο Συντονιστή Μειονοτικών Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θράκης, αίτηση υποψηφιότητας, καθώς και βεβαίωση της Δημοτικής ή Κοινοτικής ή Αστυνομικής Αρχής στην οποία να φαίνεται ο τόπος μονίμου κατοικίας του υποψηφίου».

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Σχολικών Εφορειών είναι ζωτικής σημασίας για την Μειονοτική Εκπαίδευση, καθώς τα μέλη της Σχολικής Εφορείας χειρίζονται τους οικονομικούς πόρους του σχολικού ταμείου, αντιμετωπίζουν τα έξοδα λειτουργίας του σχολείου, καταβάλλουν μισθούς στους επί συμβάσει δασκάλους κ.ά. Κατά συνέπεια, και η διαδικασία ανάδειξης των Σχολικών Εφορειών είναι ύψιστης σημασίας.

Ωστόσο, κάθε 3 χρόνια, που προκηρύσσονται εκλογές και αναδεικνύονται τα μέλη της Σχολικής Εφορείας, προκύπτει μία σειρά από κωλύματα, κυρίως λόγω του ότι το χρονικό διάστημα των πέντε (5) ημερών, που ορίζει ο νόμος για την υποβολή υποψηφιοτήτων, δεν αρκεί για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, από όσους γονείς και κηδεμόνες επιθυμούν να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία, λαμβανομένου υπόψη μάλιστα και του γεγονότος, ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει μία βεβαίωση της Δημοτικής ή Κοινοτικής ή Αστυνομικής Αρχής, που να φαίνεται ο τόπος μονίμου κατοικίας του και η οποία βεβαίωση καθυστερεί συνήθως να εκδοθεί κάποιες μέρες. Το αποτέλεσμα είναι η παραπάνω προθεσμία να λήγει, πριν την υποβολή υποψηφιοτήτων από όλους τους ενδιαφερόμενους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τυγχάνει να μην υποβάλλουν υποψηφιότητα ούτε πέντε υποψήφιοι, όπως ορίζει ο νόμος, για τη διενέργεια εκλογών, λόγω των παραπάνω χρονικών κωλυμάτων.
Βάση των παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, για την προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, για την ανάδειξη των μελών των Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχολείων της Θράκης, από πέντε (5) μέρες, όπως ισχύει σήμερα, σε ένα (1) μήνα, ούτως ώστε να διασφαλίσει το δικαίωμα σε κάθε ενδιαφερόμενο γονέα και κηδεμόνα, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή υποψηφιοτήτων και συμμετοχή στη διαδικασία των εκλογών.

Ο ερωτών βουλευτής
ΑΧΜΕΤ Ιλχάν

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top