Ομιλία στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή διακυβέρνηση Reviewed by Momizat on . Αθήνα 8-8-2019 https://www.youtube.com/watch?v=N8Tci28Bhgc&feature=share Ομιλία κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή διακυβέρνηση   "To 2010 η Αθήνα 8-8-2019 https://www.youtube.com/watch?v=N8Tci28Bhgc&feature=share Ομιλία κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή διακυβέρνηση   "To 2010 η Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » Ομιλία στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή διακυβέρνηση

Ομιλία στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή διακυβέρνηση

Αθήνα 8-8-2019

https://www.youtube.com/watch?v=N8Tci28Bhgc&feature=share

Ομιλία κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή διακυβέρνηση  

“To 2010 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε πραγματική τομή στην ψηφιακή διακυβέρνηση”

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ πολύ, Πρόεδρε.

Θα ήθελα καταρχήν να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Κυβέρνηση, στο έργο της, καθώς και σε όλες και σε όλους τους Βουλευτές σε αυτή την θητεία μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να αναφερθώ εδώ στο νομοσχέδιο, στα άρθρα ειδικά που αφορούν με την ψηφιακή μεταρρύθμιση, έτσι όπως αποκαλείται από τον Υπουργό.

Θα ήθελα μόνο να θυμίσω στο Σώμα ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 με 2011 ήταν αυτή που έφερε μια πρωτόγνωρη, αλλά και ουσιαστική τομή-πρόοδο στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της έλλειψης δημοκρατίας, δημιουργώντας τότε καινοτόμες υπηρεσίας, όπως:

Πρώτον, τη «Διαύγεια», όπως θυμόμαστε όλοι, με τεράστιο δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά ακόμη μεγαλύτερο στη διαφάνεια και στη δημοκρατία, εμπεδώνοντας την αντίληψη της χρηστής διοίκησης.

Δεύτερον, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με όφελος πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Τρίτον, το «Open-gov», την εισδοχή μας στο OGP, Open Government Partnership, σαν πλήρες μέλος.

Τέταρτον, την διακρατική συμφωνία με την Εσθονία που όλοι επικαλούνται, αλλά κανείς δεν την έχει εφαρμόσει ακόμα.

Πέμπτο, τις συμφωνίες με τον ΟΟΣΑ για την εξάλειψη των διοικητικών βαρών, αλλά και τη λειτουργία του ανταγωνισμού που ευτυχώς προχώρησε, αλλά όχι με την ταχύτητα βέβαια και το βάθος που απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Έκτο, τα γεωχωρικά δεδομένα, την πολεοδομία, το εθνικό σύστημα των δημοσίων συμβάσεων.

Έβδομο, επίσης, σχεδιάσαμε και χρηματοδοτήσαμε τα οριζόντια έργα για το ανθρώπινο δυναμικό, την κεντρική διαχείριση των οικονομικών πόρων και το τρικαναλικό σύστημα διαχείρισης «Εξυπηρέτηση του Πολίτη».

Όλα αυτά έγιναν το 2010 με 2011. Τέθηκαν οι βάσεις τότε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα όλης αυτής της συντονισμένης δουλειάς ήταν να φτάσουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts το 2014 με δεδομένα του 2012, της Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ. Και καταλήξαμε στην ίδια μελέτη πάλι το 2017, δηλαδή του Πανεπιστημίου Tufts, με δεδομένα του 2015 και Κυβέρνηση του Σαμαρά, να είμαστε ουραγοί παρέα με την Αίγυπτο και το Πακιστάν.

Είναι θετικό, κύριε Υπουργέ, σήμερα ότι γίνεται μια προσπάθεια για τη συνέχιση των προσπαθειών αυτών που η Κυβέρνηση Σαμαρά και Τσίπρα δεν προχώρησαν. Αλλά από την άλλη είμαστε αρκετά προβληματισμένοι για μια σειρά από αρρυθμίες που αν δεν εντοπιστούν άμεσα, θα αποβούν για άλλη μια φορά ολέθριες για τη χώρα.

Καταρχήν, είναι εύλογος ο φόβος μας ότι, αντί να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, τελικά ίσως καταλήξουμε να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα ή να φτιάξουμε μια νέα ψηφιακή γραφειοκρατία. Μόνο από το παρόν νομοσχέδιο μετράμε ενενήντα εννέα τμήματα, δεκαέξι διευθύνσεις, πέντε γενικές διευθύνσεις και δύο γενικές γραμματείες. Χρειάζονται όλες αυτές οι διοικητικές μονάδες, κύριε Υπουργέ; Είναι διαχειρίσιμες όλες μαζί ως σύστημα; Ή θα κινηθούμε προς ένα βαρύ και δαπανηρό σύστημα που δεν θα αποφέρει τελικά τίποτα πρακτικό στη ζωή των πολιτών;

Προσπερνώ τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης και επεξεργασίας που μας δόθηκε για να πω ότι εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πείραμα για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα.

Ένα άλλο θέμα τώρα σημαντικό είναι ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν περιορίζει την αρμοδιότητά του σε θέματα υποδομών και ψηφιακής πολιτικής, όπως αναμέναμε. Τι κάνει όμως; Αποσπά ήδη μεγάλες ψηφιακές υπηρεσίες με το Υπουργικό Διάταγμα 81 του Δημοσίου αδιακρίτως αντικειμένου. Έρχονται, δηλαδή, κάτω από την ίδια στέγη του Υπουργείου υπηρεσίες με κριτήριο την ψηφιακότητά τους και όχι με κριτήριο τη διοικητική, κοινωνική τους αποστολή. Συστεγάζεται η κοινωνική ασφάλιση, παραδείγματος χάριν, με τον Οργανισμό Διαστήματος. Αυτή η εργαλειακή τώρα συγκατοίκηση, γιατί στην ουσία πρόκειται για μια εργαλειακή συγκατοίκηση υπηρεσιών, ακόμα και αν δουλέψει, φέρνει σίγουρα σε δεύτερη μοίρα τη διοικητική τους αποστολή.

Αλήθεια, γιατί τα Υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης δεν φαίνεται να συμμετέχουν στο βιβλίο του ψηφιακού μετασχηματισμού; Πόσων ταχυτήτων θα είναι ο μετασχηματισμός;

Η προτεινόμενη ψηφιακή μεταρρύθμιση είναι αμφίβολο εάν έχει μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των πολιτών ή εάν απλώς συνεχίζεται η πρακτική μιας συγκεντρωτικής εξουσίας, όπως πράττει μέχρι σήμερα αυτή η Κυβέρνηση, εφ’ όσον δεν παρέχονται εξειδικεύσεις και εγγυήσεις ορθής λειτουργίας για τις εξουσίες που συγκεντρώνονται.

Προφανώς, ένα τέτοιο σχέδιο ψηφιακής αντιμετώπισης δεκάδων υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου δεν είναι δυνατόν να κριθεί εξ ολοκλήρου αυτή τη στιγμή, παρά μόνο στην πραγματική του διάσταση.

Εμείς, ωστόσο, εκφράζουμε τον φόβο μας μήπως, αντί να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, τελικά καταλήξουμε να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα ή να φτιάξουμε μια νέα ψηφιακή γραφειοκρατία.

Και τέλος, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω κάτι για μια τροπολογία.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου ένα λεπτό ακόμη.

Κατατέθηκε μία τροπολογία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –κατά την άποψή μου ορθή- που λέει ότι μπορούν να πάρουν εποχιακό προσωπικό για έναν χρόνο -μέχρι πενήντα άτομα- για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως για διάφορες αρρώστιες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.

Ξέρετε ότι κηρύχθηκαν εκτάκτου ανάγκης η Χαλκιδική, καθώς και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λόγω των πλημμυρών και των ιδιαίτερων καταστάσεων.

Δεν μπορεί να προστεθεί στην τροπολογία να προσληφθούν τριάντα, πενήντα γεωπόνοι ορισμένου χρόνου -όσοι χρειάζονται- γιατί παρατηρούνται καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και στις εξειδικεύσεις των αποζημιώσεων; Έρχεται ο γεωπόνος μετά από εννέα, δέκα μήνες στο χωράφι όπου δεν βρίσκει τίποτα, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να μην είναι δίκαιες και εύλογες.

Για αυτό τον λόγο εγώ προτείνω -και προτείνουμε- ότι πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα να προσληφθούν ορισμένου χρόνου, βέβαια, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές ανάγκες, γεωπόνοι στην υπηρεσία του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε οι μετρήσεις και οι αξιολογήσεις των αιτήσεων για αποζημίωση στη φυτική και στη ζωική παραγωγή να είναι τάχιστες. Αυτές οι περιοχές έχουν κηρυχθεί περιοχές εκτάκτου ανάγκης.

Υπάρχει προτεραιότητα, κύριε Υπουργέ, να δοθεί αυτή η δυνατότητα στην υπηρεσία του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε οι εκτιμήσεις να είναι γρήγορες και δίκαιες.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top