ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ-OMΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-Αποζημιώσεις στα καπνά Βιρτζίνια και αποκλεισμών των Μπασμά. Reviewed by Momizat on . ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΔ΄ Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Καλή εβδομάδα, κύριε Πρ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΔ΄ Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Καλή εβδομάδα, κύριε Πρ Rating: 0
You Are Here: Home » Görüşlerim / Η άποψή μου » Ομιλίες » ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ-OMΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-Αποζημιώσεις στα καπνά Βιρτζίνια και αποκλεισμών των Μπασμά.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ-OMΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ-Αποζημιώσεις στα καπνά Βιρτζίνια και αποκλεισμών των Μπασμά.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΔ΄

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Καλή εβδομάδα, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ερχόμαστε σε αυτήν την Ολομέλεια της Βουλής απευθυνόμενοι σε αυτήν την Κυβέρνηση για τρίτη φορά: Οι δύο φορές ήταν προς τον κ. Βορίδη για το ίδιο θέμα και αυτή είναι η τρίτη φορά με επίκαιρη ερώτηση.

Κύριε Υπουργέ, ξέρετε, η καπνοπαραγωγική ποικιλία του μπασμά καλλιεργείται μόνο και αποκλειστικά από τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη. Μόνο από αυτούς. Και γιατί το λέω αυτό; Έχει τη σημασία του.

Από το 2018 βλέπουμε ότι η απώλεια εισοδήματος αυτών των ανθρώπων είναι τραγική, κύριε Υπουργέ. Και μιλάμε με αριθμούς. Έχουν χάσει, είχαν απώλεια εισοδήματος περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ. Από 41,7 εκατομμύρια ευρώ πήγανε στα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2018 όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν για τις ζημιές τους που είχαν από τη νεκρωτική ίωση, όπου δόθηκε μια οριζόντια αποζημίωση «de minimis», χωρίς, όμως, να πληρωθεί πλήρως η ζημιά, αλλά ακολούθησε η απώλεια εισοδήματος από την πανδημία και ακολούθησε αυτή η απώλεια εισοδήματος μέχρι και σήμερα.

Και εσείς, κύριε Υπουργέ, ήρθατε στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από δεκαπέντε ημέρες και είπατε εδώ στο Σώμα σε έναν άλλο αξιόλογο συνάδελφο από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει «de minimis» αποζημίωση στα «Βιρτζίνια», ενώ στη δευτερολογία του συνάδελφου είπατε ότι για τον «μπασμά» δεν ισχύει αυτό.

Οπότε, η πρώτη ερώτηση -θα αναπτύξω στη δευτερολογία μου τα επιχειρήματα- είναι γιατί εξαιρείτε την ποικιλία του «μπασμά» από αυτήν την απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας. Δεν μιλάμε τώρα για δεκαοχτώ «de minimis» και μη μου δώσετε αυτήν την απάντηση και έχω απάντηση γι’ αυτό στη δευτερολογία μου. Γιατί εξαιρείτε από την απώλεια εισοδήματος λόγω πανδημίας τον τύπο «μπασμά»;

Δεύτερον, γιατί αυτή η ειδική επιστημονική επιτροπή, την οποία είχε δύο φορές υποσχεθεί ο κ. Βορίδης, ο προκάτοχός σας –εντάξει, εσείς μπορείτε να πείτε «εγώ δεν ξέρω τι έγινε», όμως υπάρχει μια συνέχεια στο κράτος- γιατί αυτή η ειδική επιστημονική επιτροπή δεν έγινε ποτέ, προκειμένου να δοθούν κρατικές ενισχύσεις τις οποίες δικαιούνται –και θα το αναπτύξω στη δευτερολογία μου- από εσάς;

Αυτά είναι τα ερωτήματα και περιμένω τις απαντήσεις σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπυρίδων-Παναγιώτης Λιβανός.

Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας! Δεν είχα την ευκαιρία άλλη φορά, να σας πω «σιδερένιος»! Έχετε τρία λεπτά για το ξεκίνημα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, σέβομαι απόλυτα την ευαισθησία σας και την προσπάθειά σας με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο να φέρνετε στη Βουλή το ζήτημα το οποίο απασχολεί την περιοχή σας και τους συμπολίτες σας.

Όπως ανέφερα και την προηγούμενη φορά που απάντησα για το ίδιο θέμα, για τα καπνά στον συνάδελφό σας, στον κ. Χαρίτου, η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχει απλώσει ένα συνεκτικό σχέδιο αξίας 24,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 και 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2021 μέχρι τώρα.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα ο Πρωθυπουργός, προσπαθούμε και δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν Έλληνα χωρίς την αναγκαία στήριξη.

Ειδικά δε για τα καπνά έχω προσωπική γνώση, προσωπική εμπειρία -το είπα και την προηγούμενη φορά- και προσωπική ευαισθησία λόγω της καταγωγής μου από μια παραδοσιακή περιοχή παραγωγών καπνών. Άρα, έχω τη γνώση του κόπου και του μόχθου που συνεπάγεται αυτή η καλλιέργεια. Είναι μια καλλιέργεια που στήριξε και διαμόρφωσε γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων, που στήριξε την εθνική μας οικονομία, μια καλλιέργεια που απαιτεί θυσίες και σήμερα, ιδιαίτερα στις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται.

Είμαστε μαζί, λοιπόν, με τους καπνοπαραγωγούς, όπου υπάρχουν, στη Ροδόπη, στο Αγρίνιο, στην Κεντρική Μακεδονία, σε κάθε περιοχή όπου φύεται ο καπνός. Με την ίδια έννοια και την ίδια ευαισθησία αντιμετωπίζουμε όλους τους βιοπαλαιστές καπνοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα.

Στο πνεύμα αυτό το Υπουργείο, εν αντιθέσει με αυτό που λέτε στη γραπτή ερώτησή σας -δεν το επαναλάβατε σήμερα- έχει στηρίξει την καλλιέργεια των καπνών «μπασμά».

Το 2018 δόθηκε -θα έρθω και στο σήμερα, απλά λέω για άλλη μία φορά το ιστορικό- «de minimis» ύψους 8,2 εκατομμυρίων στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια δόθηκαν στη Ροδόπη.

Το 2019 δόθηκαν «de minimis» ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ σε καλλιεργητές στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Συνολικά, δηλαδή, έχουν εκταμιευθεί 10,5 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ κάλυψε τις ζημιές που κρίνονται ως επιλέξιμες από τον κανονισμό του καταβάλλοντας 2,4 εκατομμύρια ευρώ στη Ροδόπη για αποζημιώσεις από τα καιρικά φαινόμενα.

Όσον αφορά στην ενίσχυση των καπνών ποικιλίας «Βιρτζίνια», την οποία ανακοίνωσα την προηγούμενη φορά από εδώ και στην οποία αναφερθήκατε σήμερα, ήταν απλά η υλοποίηση μιας δέσμευσής μας. Και η Κυβέρνησή μας, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του υλοποιεί τις υποσχέσεις της, αλλιώς δεν τις δίνει. Τηρεί τα όσα λέει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Έρχομαι τώρα στο γιατί έγινε αυτό, γιατί δόθηκαν αυτά τα χρήματα. Διότι σας θυμίζω ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι αυτής της ενίσχυσης είχαν εξαιρεθεί από τις αποζημιώσεις που δόθηκαν το 2018-2019 ακριβώς σ’ αυτή την ποικιλία των καπνών ανατολικού τύπου την οποία περιγράφετε. Αυτά τα χρήματα, δηλαδή, τα οποία υποσχεθήκαμε και δώσαμε, παρ’ όλες τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, στους παραγωγούς των «Βιρτζίνια» έρχονται για να ισοσκελίσουν τα χρήματα που είχαν δοθεί κυρίως στους δικούς σας παραγωγούς, οι οποίοι είχαν πάρει το αντίστοιχο βοήθημα το 2018-2019.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που όλοι γνωρίζετε. Έχω εδώ ένα δημοσίευμα από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, βάσει του οποίου 750 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει κάθε εβδομάδα του «lockdown». Σε αυτήν τη δύσκολη, λοιπόν, δημοσιονομική περίοδο η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για την πλήρη αλλαγή της εικόνας που υπάρχει και η χώρα μας καταφέρνει και δανείζεται με αυτά τα πολύ χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, ενώ έχουμε και την ευχέρεια να μπορούμε να κάνουμε αυτήν την πολιτική που κάνουμε.

Σ’ αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, σε αυτήν τη φάση, όπως και την προηγούμενη φορά που απάντησα εδώ, δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε καινούργια χρήματα, παρά το γεγονός ότι καταλαβαίνουμε αυτό το οποίο λέτε και αντιλαμβανόμαστε τη δυσχέρεια των καπνοπαραγωγών και δη των δικών σας καπνοπαραγωγών, οι οποίοι σε πολύ μικρές καλλιέργειες ζουν από τη δουλειά αυτή. Η θέλησή μας είναι ανάλογη με τη δική σας. Θέλουμε να στηρίξουμε τους καπνοπαραγωγούς και το προσπαθούμε. Όμως, δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή την ταμειακή ευχέρεια για να το υλοποιήσουμε.

Όσον αφορά στην επιτροπή στην οποία αναφέρεστε και την οποία σύστησε ο προκάτοχός μου τον Μάρτιο του 2020, όντως αυτή η επιτροπή συστάθηκε και είχε προθεσμία να παραδώσει το πόρισμά της μέσα σε τρεις μήνες, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε. Από την ώρα που πήγα και εγώ στο Υπουργείο και ήρθε το θέμα αυτό σε γνώση μου, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επανασύστασης αυτής της επιτροπής και ελπίζω ότι σύντομα θα παραδώσει αυτό το πόρισμα για τις αλλαγές αυτές που προέκυψαν στο εισόδημα και θα μπορέσουμε πιθανόν να δημιουργήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καλύψουμε τους συμπολίτες σας καπνοπαραγωγούς.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Ορίστε, κύριε Αχμέτ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά. Ελπίζω να μην τα κάνετε κι εσείς έξι!

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς και σήμερα απογοητεύσατε τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης. Είπατε ένα «όχι», μια δικαιολογία ότι δεν έχετε λεφτά. Είπατε ότι ο προϋπολογισμός των ταμείων μας για απώλεια εισοδήματος δεν έχει λεφτά. Ε, τι να πούμε; Όταν αυτή η Κυβέρνηση βρίσκει λεφτά για να πληρώσει την απώλεια εισοδήματος σε άλλους παραγωγούς -και δεν μπορώ να πω ότι δεν το δικαιούνται οι άνθρωποι, καλά έκαναν και τα πήραν- όσον αφορά το να μη δοθούν χρήματα στους καπνοπαραγωγούς «μπασμά» στη μειονότητα, εγώ δεν έχω να πω τίποτα.

Δεύτερον, είπατε μια δικαιολογία, ένα παραπλανητικό, κατά την άποψή μου, αφήγημα, ότι το 2018 πήραμε εμείς «de minimis» και άρα δεν δικαιούμαστε να πάρουμε δεύτερη φορά «de minimis». Μα, τι είναι αυτό που λέτε;

Η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε «de minimis» 100 ευρώ για απώλεια εισοδήματος, όταν η απώλεια εισοδήματος ήταν 80% για τον μπασμά. Έδωσε οριζόντια αποζημίωση για πελατειακούς λόγους και σε άλλους νομούς, χωρίς να καλυφθεί η ζημιά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ υπάρχει πόρισμα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ότι είναι πεντακάθαρο, ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για νεκρωτική ίωση και δικαιούνταν κρατική ενίσχυση, ήρθε ο Διοικητής του ΕΛΓΑ επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουρεμπές και είπε «το απορρίπτω» τον Οκτώβριο του 2019. Εκ των υστέρων, ο κ. Βορίδης –θα το καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής- στην πρώτη επίκαιρη ερώτηση είπε: «Όντως έχουμε την πολιτική βούληση να αποζημιώσουμε τους καπνοπαραγωγούς, διότι είχαν απώλεια εισοδήματος γι’ αυτή τη χρονιά».

Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιλχάν Αχμέτ καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Εφόσον, όμως, δεν εκπληρώθηκε αυτή η υπόσχεση της Κυβερνήσεως αυτής, επανήλθα με νέα επίκαιρη ερώτηση, στην οποία πάλι ο κ. Βορίδης λέει «επειδή θεωρώ ότι η Επιτροπή αφήνει ένα παράθυρο, η θέση μου ως προς αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή», η οποία ουδέποτε συστάθηκε. Σήμερα είπατε ότι θα συσταθεί επί δικής σας υπουργίας και θα γνωμοδοτήσει επί του θέματος, το οποίο σας λέω ότι είναι ξεκάθαρο.

Αντίθετα, για το βαμβάκι στη Ροδόπη στην ίδια επίκαιρη ερώτηση ο κ. Βορίδης –και το πόρισμα- είχε πει ότι δεν υφίσταται καμία απώλεια εισοδήματος λόγω της ίωσης. Παρά ταύτα, όμως, σήμερα μάθαμε ότι θα δοθεί η «de minimis» και γι’ αυτό είμαστε ευτυχισμένοι βέβαια. Δεν λέμε να μην πάρουν οι άνθρωποι, αλλά ας πούμε την αλήθεια σ’ αυτήν την Αίθουσα. Αυτοί δε που μας ακούν, βλέπουν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί που δεν είχαν απώλεια εισοδήματος θα πάρουν –και καλά θα κάνουν και θα πάρουν- αποζημίωση.

Βλέποντας, λοιπόν, ότι άλλες κοινωνικές ομάδες, παραγωγοί, στην Ελλάδα παίρνουν βοήθεια για απώλεια εισοδήματος από την πανδημία, εμείς σας ρωτάμε το αυτονόητο, κύριε Υπουργέ, το οποίο είναι το εξής: Τι γίνεται εδώ πέρα τελικά; Έχετε βούληση; Γιατί το κάνετε αυτό στους καπνοπαραγωγούς, τους «μπασμάδες»; Γιατί αυτές οι παλινωδίες; Γιατί τρία χρόνια ταλαιπωρείτε αυτούς τους ανθρώπους; Δεν είναι υπαρκτό ότι είχαν 18 εκατομμύρια ευρώ ζημιές; Και μετά μιλάμε για Διακομματική Επιτροπή. Ποια Διακομματική Επιτροπή; Συστήσαμε μια Διακομματική Επιτροπή για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Έτσι θα στηρίξετε τον πρωτογενή τομέα, στερώντας τους αυτό που δικαιούνται; Δεν ζητάμε εμείς ως καπνοπαραγωγοί ελεημοσύνη ή κάτι παραπάνω. Ζητάμε τη ζημιά μας την οποία δεν πήραμε το 2018 κι εξακολουθούμε να τη χάνουμε λόγω πανδημίας.

(Στο σημείο αυτό κτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα λίγο την ανοχή σας.

Έχουμε τα προβλήματά μας. Φεύγουν οι άνθρωποι στο εξωτερικό. Η μειονότητα ξεριζώνεται. Φεύγει στο εξωτερικό. Μήπως θέλετε αυτό; Σας το ρωτώ εντίμως. Μήπως η βούληση της Κυβερνήσεως είναι να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στο εξωτερικό και να μη μείνει κανείς εκεί πέρα;

Είστε ένας αξιόλογος άνθρωπος. Σας σέβομαι και ξέρω ότι είστε από μία περιοχή που καλλιεργούνται καπνά. Ξέρετε τι σημαίνει καπνός. Δέκα στρέμματα καλλιεργούν οι άνθρωποι! Δέκα στρέμματα! Δηλαδή, βγάζουν 10.000 ευρώ. Όταν έχουν χάσει το 80% του εισοδήματός τους, μπορούν να ζήσουν με 2.000 ευρώ; Και σήμερα ερχόμαστε εδώ δύο φορές, τρεις φορές και ακούμε ένα «δεν έχουμε λεφτά»;

Σε κανέναν να μην υπήρχε, σε αυτούς έπρεπε να υπάρξει! Το λέω τόσο ξεκάθαρα. Δεν το ζητάω απλώς, είναι το δικαίωμά τους! Είναι τόσο πασιφανής η αδικία που έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι.

Οπότε, κύριε Υπουργέ, θέλω στη δευτερολογία σας να δεσμευτείτε σήμερα εδώ πέρα για την ειδική επιστημονική επιτροπή για τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕΣ), για τις οποίες και μετεωρολογικά στοιχεία υπάρχουν και πληρούνται και οι πέντε προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος ή σε κάθε περίπτωση να δοθεί μία αποζημίωση «de minimis» για πραγματική απώλεια εισοδήματος και στους καπνοπαραγωγούς μπασμάδες της δυτικής Θράκης.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Αχμέτ.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, ξεκινάω από το τελευταίο. Είναι σαφές, για να μην υπάρχει και καμία παρερμηνεία, ότι εμείς πολεμάμε κάθε μέρα, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για το ακριβώς αντίθετο.

Δεν θέλουμε να φύγει κανένας συμπολίτης μας για να πάει στο εξωτερικό για δουλειά. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της διακυβέρνησης, η προσπάθειά μας είναι να φέρουμε πίσω αυτές τις περίπου πεντακόσιες χιλιάδες συμπολιτών μας οι οποίοι έφυγαν. Άρα ως προς το πλαίσιο αυτό και για να μην καταγραφεί κάποια παρερμηνεία σε όσα λέτε εσείς κυρίως ή σε όσα θα μπορούσα να πω εγώ, νομίζω ότι είναι σαφής η απάντηση.

Ως προς το κομμάτι αν λέμε την αλήθεια ή όχι, εμείς λέμε την αλήθεια και η αλήθεια δυστυχώς είναι πικρή. Τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας αυτήν τη στιγμή είναι πάρα πολύ στενά και προσπαθούμε με τα χρήματα τα οποία έχουμε, να μπορέσουμε να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες, όσο περισσότερους παραγωγούς.

Το είπα και πριν, το είπα και την προηγούμενη φορά που απάντησα στην αντίστοιχη ερώτηση, ότι σέβομαι απολύτως την αγωνία τη δική σας και την προσπάθεια και τη μείωση του εισοδήματος που έχουν υποστεί οι βιοπαλαιστές μικροί καπνοπαραγωγοί στον νομό σας. Εάν εσείς μπορείτε να μας βοηθήσετε και να μας υποδείξετε το πώς μπορούμε να βρούμε τα χρήματα άμεσα, χθες, για να τα δώσουμε, εμένα θα ήταν χαρά μου. Σας περιμένω και αύριο κιόλας στο γραφείο να το συζητήσουμε.

Από εκεί και πέρα είμαι βέβαιος ότι πάνω στο πάθος σας να υποστηρίξετε το αίτημα των συμπολιτών σας ξεφύγατε λίγο και ουσιαστικά μπήκατε σε μία προσπάθεια στροφής απέναντι σε άλλες κοινωνικές ομάδες και σε άλλους παραγωγούς. Νομίζω ότι αυτού του τύπου ο  κοινωνικός αυτοματισμός ούτε εσάς εκφράζει ούτε εμένα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε τέτοιους διχασμούς ανάμεσα στις παραγωγικές μας ομάδες. Θέλουμε με υπομονή, με σχέδιο, με προσπάθεια σκληρή να βρούμε όσο περισσότερα χρήματα μπορούμε για να στηρίξουμε σχεδόν το σύνολο, αν μπορέσουμε, των Ελλήνων παραγωγών. Και βέβαια μέσα σ’ αυτούς είναι και οι καπνοπαραγωγοί στον Νομό σας και όπου αλλού βρίσκονται και έχουν δεχθεί αυτό το πλήγμα. Μην έχετε καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι ούτε ψέματα λέμε ούτε καμία κακή διάθεση έχουμε. Προσπαθούμε να βρούμε τα χρήματα για να ικανοποιήσουμε τις ομάδες αυτές που έχουν ανάγκη.

Μια ακόμα παρατήρηση ως προς την επιτροπή. Η επιτροπή συστάθηκε. Δεν είπε κανείς ψέματα. Απλά δεν πρόλαβε στον χρόνο που είχε να ολοκληρώσει το πόρισμα για τα καπνά. Εμείς συστήνουμε ξανά αυτήν την επιτροπή για να μας δώσει αυτό το πόρισμα.

Αγαπητέ συνάδελφε, είμαστε από την ίδια μεριά του ποταμού και από την ίδια μεριά πολεμάμε να λύσουμε μαζί αυτό το πρόβλημα και εύχομαι να τα καταφέρουμε.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Αχμέτ, καλή συνέχεια σας εύχομαι.

https://www.youtube.com/watch?v=C0H9VqjA5qo

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top