ΠΡΑΚΤΙΚΑ – 2.6.2020 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Reviewed by Momizat on . ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» Αθήνα ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» Αθήνα Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » ΠΡΑΚΤΙΚΑ – 2.6.2020 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ – 2.6.2020 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

«Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα»

Αθήνα 2-6-2020

ΠΡΑΚΤΙΚΑ – 2.6.2020 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πανδημία του COVID        19 μας αποκάλυψε πόσο ευάλωτη είναι τελικά η ελληνική οικονομία όταν επιμένει «εμμονικά» στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, επειδή μιλάμε για αγροτικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, μας έδωσε μια μικρή γεύση για μελλοντικές κρίσεις που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κρίσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών με επιπτώσεις πολύ πιο εκτεταμένες και αισθητές σε βάθος πολλών ετών. Δεν είναι τυχαίο πρόσφατο δημοσίευμα του NATIONAL GEOGRAPHIC, στο οποίο επισημαίνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή έκτη θέση της λίστας με τις υδατικά δοκιμαζόμενες χώρες, γεγονός που, συνδυαστικά και με την κλιματική αλλαγή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ερημοποίησης για το 30% της χώρας μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο θα περίμενα ένα νομοσχέδιο έστω με κάποια στοιχεία αναπτυξιακής παρέμβασης στον πρωτογενή τομέα, που είναι σαφές πως τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στη θωράκισή της από μελλοντικές κρίσεις. Επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο, όμως, δυστυχώς, η πεποίθηση του αγροτικού κόσμου για την παντελή απουσία πολιτικής παρέμβασης στα προβλήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αναγκάζετε να επανέλθω σε ένα θέμα που σας είναι γνωστό και έχετε δεσμευτεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 σε αυτήν την Αίθουσα. Τι είναι αυτό; Το 2018 οι ξηροθερμικές συνθήκες στη Ροδόπη από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή όλης της παραγωγής σε καπνά σε ποσοστό ογδόντα 80% με 95%. Προς τούτο σας κατέθεσα και το πόρισμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ροδόπης που το πιστοποιεί και το νομιμοποιεί. Επειδή στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται η αποζημίωση για ιώσεις και ασθένειες, από την πρώτη στιγμή οι κρατικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ είπαν ότι πρέπει να αποζημιωθεί από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, από τον προϋπολογισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα γνωστά ΠΣΕΑ.

Τι έγινε, όμως; Τον Φεβρουάριο του 2020, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει ενώπιον σας, δεσμευτήκατε, εσείς ως πολιτική ηγεσία, το Υπουργείο, ο κ. Βορίδης συγκεκριμένα, ότι «η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης» -διαβάζω τα λόγια του κ. Βορίδη- «είναι ότι πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών μας σε όλες τις περιοχές και ειδικά στις ακριτικές μας περιοχές με ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία». Αναφέρατε ότι θα συσταθεί μια ειδική επιστημονική επιτροπή που να τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι η παραγωγή του έτους ζημιάς θα πρέπει να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος σε επίπεδο Νομού σε ποσοστό 30% και πάνω. Το αναφέρετε και εσείς, λέγοντας ότι συντρέχει και εκπληρούται αυτή η προϋπόθεση.

Οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, όμως, βρίσκονται σήμερα σε απόλυτη φτώχεια και απελπισία. Έχουν μπροστά τους μια πολιτική ηγεσία που αδυνατεί να καταλάβει τις ανάγκες των καιρών μας και να ενισχύσει το εισόδημά τους, αποζημιώνοντάς τους για την ολοκληρωτική καταστροφή του 2018 που αφορά τη Ροδόπη και τη Θράκη ειδικά και όχι τα καπνά σε όλη τη χώρα. Το τονίζω ιδιαίτερα αυτό το γεγονός. Το τονίζω, γιατί χάρη στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης που είχα ζημιά 80%, αποζημιώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα de minimis οι καπνοπαραγωγοί όλης της χώρας. Σήμερα εκείνοι που πραγματικά υπέστησαν την καταστροφή της παραγωγής τους, δηλαδή οι Ροδοπαίοι, μένουν κυριολεκτικά στον αέρα. Αδικήθηκαν, παρά την ύπαρξη όλων των προϋποθέσεων και της πραγματικής ζημιάς. Επαναλαμβάνω ότι είναι εθνική επιταγή και όρος επιβίωσης των καπνοπαραγωγών στη Θράκη η αποζημίωσή τους.

Το ίδιο ζητώ να συμβεί και για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης που παραμένουν εκτός αποζημιώσεων από το 2018, τη στιγμή που συνάδελφοί τους του Έβρου εντάχθηκαν σε αποζημιώσεις πριν από λίγες εβδομάδες. Στη Ροδόπη τίποτα.

Όπως γνωρίζετε, διανύουμε την περίοδο σποράς καπνών, αυτό που λέμε χασλαμάδες, σανίδες. Τι είναι αυτό; Βάζουμε λωρίδες και βάζουμε το φυτό πριν μεταφυτευτεί στο χωράφι. Εδώ και μία εβδομάδα έχουμε ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Οι χαλαζοπτώσεις έπληξαν και τους χασλαμάδες, δηλαδή τις σανίδες. Βέβαια, ο Οργανισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει, δυστυχώς, τους χασλαμάδες, τις σανίδες, τα φυτώρια και τελείωσε η καλλιεργητική περίοδος να βάλουμε σανίδες. Άρα, δηλαδή, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Άλλη καταστροφή! Καλούμε τώρα την Κυβέρνηση και το Υπουργείο να αποζημιώσει με άλλον τρόπο για απώλεια εισοδήματος με de minimis τις φετινές φυσικές καταστροφές.

Το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι κερασοπαραγωγοί στον Νομό μας εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων. Αναφέρθηκα στην αρχή της ομιλίας μου για τις καιρικές συνθήκες. Εκτός του ότι πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, πρέπει να βρεθεί και ένα πρόγραμμα πώς μπορεί να γίνει μια ουσιαστική καταπολέμηση για τις χαλαζοπτώσεις, προστασία δηλαδή με κάποιον τρόπο, με στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλα προγράμματα βέβαια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θέλω να κλείσω την ομιλία μου, κάνοντας μία αναφορά και στους κτηνοτρόφους. Απευθύνω έκκληση για μια ακόμη φορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων με έργα και όχι με λόγια. Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ τα εξής. Όλοι οι συνάδελφοι ζήτησαν. Ζητάμε κι εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, αλλά προσωπικά κι εγώ ως Βουλευτής του Νομού Ροδόπης.

Πρώτον, ζητώ ένταξη των κτηνοτρόφων στους ΚΑΔ που ενισχύονται με το ποσό των 800 ευρώ. Δεύτερον, επιδότηση με 2 ευρώ το κιλό των σφαγίων αμνοεριφίων το διάστημα προ του Πάσχα για την κάλυψη της ζημιάς. Τρίτον, επιστροφή των προστίμων των 279 εκατομμυρίων ευρώ που κερδήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στους κτηνοτρόφους. Δικά τους λεφτά είναι. Να επιστρέψετε στους κτηνοτρόφους τα 279 εκατομμύρια.

Ακόμη, ζητώ άμεση χορήγηση του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, τώρα, όχι τον Οκτώβριο. Αυτό δεν αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους, αλλά όλους τους γεωργούς. Οι άμεσες ενισχύσεις να καταβληθούν τώρα που έχουν ανάγκη να πάνε να σπείρουν, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για να καλλιεργήσουν οι άνθρωποι τα χωράφια τους.

Ζητάμε άμεση χορήγηση των εξισωτικών του 2013 και του 2014 και πάγωμα όλων των δόσεων δανείων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Κύριοι της Κυβέρνησης, εμείς το παρόν νομοσχέδιο που συζητάμε θα το υπερψηφίσουμε, διότι έχει όντως μέσα θετικά σημεία, τόσο για τους μελισσοκόμους, όσο και για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και για τους συνταξιούχους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι ελλείψεις δεν υπάρχουν ή ότι είναι τραγικές και πρέπει να εισακουστεί η φωνή των Ροδοπιτών αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής)

ttps://www.youtube.com/watch?v=Y9ehH6rymoo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2JbrgxhkzejilLaOg_hgb6kDuPJu170tu1umhsMWQ_hPpIVFLr0HNfrDo

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top