İLHAN AHMET’İN 2019 MECLİS BÜTÇE KONUŞMASI-ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019 Reviewed by Momizat on . httpswww.youtube.comwatchv=qJmIV9ZtJC8&feature=share https://www.youtube.com/watch?v=qJmIV9ZtJC8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0bvKuWfcZawMQue9xEzVxcX httpswww.youtube.comwatchv=qJmIV9ZtJC8&feature=share https://www.youtube.com/watch?v=qJmIV9ZtJC8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0bvKuWfcZawMQue9xEzVxcX Rating: 0
You Are Here: Home » Anasayfa / Αρχική » İLHAN AHMET’İN 2019 MECLİS BÜTÇE KONUŞMASI-ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019

İLHAN AHMET’İN 2019 MECLİS BÜTÇE KONUŞMASI-ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019

httpswww.youtube.comwatchv=qJmIV9ZtJC8&feature=share

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2019
ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2019 με προβλεπόμενο πλεόνασμα περίπου στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της υπερφορολόγησης και των περικοπών της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ενσωματώνει σωρευτικά όλα τα μέτρα, φόρους και περικοπές, οι οποίες αθροιζόμενες ανέρχονται στο ύψος των 29,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά το κυβερνητικό αφήγημα, κύριε Υπουργέ, για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, η βαριά κληρονομιά των αχρείαστων μνημονίων που αποτελούν δικό σας έργο ρίχνει βαριά σκιά σε αυτόν τον Προϋπολογισμό και θα βαρύνει και τους επόμενους, αν δεν αναιρεθούν οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη χώρα η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς μάλιστα καμία λαϊκή νομιμοποίηση αυτών.

Μιλάτε για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά φαίνεται να ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει πιο ακραία μορφή λιτότητας από τα υπερβολικά πλεονάσματα του 3,5% και τα υπερπλεονάσματα που βγαίνουν με αφαίρεση πόρων και εισοδημάτων από την πραγματική οικονομία και τους πολίτες, όταν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αυτή ακριβώς η αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή οικονομική σας πολιτική, κύριε Υπουργέ, αποτυπώνεται με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο σε φτωχές περιοχές της επικράτειας, όπως είναι η Θράκη και η Ροδόπη ειδικότερα, που θέλω να αναφερθώ.

Μόνο για φέτος από την οικονομία της Ροδόπης υπολογίζεται ότι θα λείψουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ από τις ασθένειες που έχουν πλήξει τα καπνά και τα βαμβάκια, τα οποία για τριάντα χιλιάδες ανθρώπους αποτελούν μονοκαλλιέργεια και τον μοναδικό πόρο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Αντί, λοιπόν, να απαντήσετε σ’ αυτό το αίτημα των παραγωγών για αποζημιώσεις εύλογες, δίκαιες και ανάλογες της ζημιάς που υπέστησαν, τι κάνετε; Εσείς επιλέξατε πριν από δυο ημέρες να μοιράσετε από τα «De minimis» ένα ποσό της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ σε καπνοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα -δεν λέμε να μην τα δώσετε, αλλά θα σας εξηγήσω τι γίνεται- και σε εκείνους που δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές ή έστω ζημιές ανάλογες με τη Ροδόπη.

Στη Ροδόπη οι ζημιές στους καπνοπαραγωγούς ανέρχονται περίπου στο ποσοστό του 80%, πέραν της επίσημης τοποθέτησης του ΕΛΓΑ. Εσείς αποζημιώνετε, με αυτόν τον τρόπο, με 100 ευρώ ανά στρέμμα καπνοπαραγωγούς με μικρές και πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, καταδικάζοντάς τους αυτούς και τις οικογένειές τους στην απόλυτη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Είναι ένα ακόμη κλασικό παράδειγμα της ανερμάτιστης πολιτικής σας, που υπακούει μόνο σε σκοπιμότητες, που υπηρετούν τα πρόσκαιρα πολιτικά και ψηφοθηρικά σας οφέλη και τίποτα παραπάνω. Ενώ η διανομή του ποσού των αποζημιώσεων έπρεπε να γίνει με κριτήριο τη δικαιοσύνη και το ποσοστό της ζημιάς, εσείς το μόνο κριτήριο που είχατε ήταν το πελατειακό κριτήριο, καθώς και το ψηφοθηρικό κριτήριο, αν και μπορούσατε να στηρίξετε ειδικά τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης, όχι μόνο με το «De minimis», αλλά και με τα ΠΣΕΑ σωρευτικά από εθνικούς πόρους, ούτως ώστε το ποσό των 100 ευρώ, που είναι ελεημοσύνη, τουλάχιστον να πάει στα 400 ευρώ, που θα ήταν και δίκαιη και εύλογη αποζημίωση.

Επισκέφθηκα, κύριε Υπουργέ, δύο φορές τις Βρυξέλλες μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα και είχα επαφές με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγροτικό τομέα. Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τη νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα στη χώρα-μέλος για να κάνει διανομή με μια σειρά από κριτήρια.

Τονίζεται εδώ το γεγονός ότι χρειάζεται αναδιανομή -αυτή είναι η πρότασή μας προς εσάς- προς τους μικρότερους παραγωγούς και μεγαλύτερη ενίσχυση στις περιοχές, όπου η γεωργία έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνική συνοχή και στο εισόδημα.

Παράλληλα, η στρεμματική ενίσχυση θα πρέπει να είναι υψηλότερη στις φτωχότερες περιοχές, όπως είπε και ο κ. Χόγκαν, στις μειονεκτικές περιοχές, ώστε να αντισταθμίζει τις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες που καταγράφονται σε επίπεδο ελληνικών περιφερειών και ανάλογα με την εκάστοτε καλλιέργεια, ενώ εσείς τη διανομή την κάνετε οριζόντια. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της πυραμίδας. Δηλαδή, εκεί που υπάρχουν μειονεκτικές περιοχές με ελάχιστα εισοδήματα και περιφερειακά κριτήρια, η διανομή ανά στρεμματική ενίσχυση πρέπει να είναι περισσότερη.

Εάν δεν ενισχυθούν γενναία ο καπνός, το βαμβάκι, η κτηνοτροφία στην ακριτική περιοχή της Θράκης, τι θα γίνει; Εδάφη άγονα και ξερικά. Δεν θα πρόκειται περί αφανισμού απλώς μίας καλλιέργειας ή μιας κοινωνικής ομάδας, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό το γεγονός να επιφέρει, αλλά θα οδηγήσει και σε κοινωνική ανισορροπία και θα επηρεάσει την ευημερία των κατοίκων των περιοχών.

Μετά από δεκάδες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μου τα τελευταία τρία χρόνια και γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά επιμένω στα αγροτικά, έχω χάσει πλέον κάθε ελπίδα ότι τώρα στο τέλος της θητείας σας θα ακούσετε τα αιτήματα της κοινωνίας μας, που δυστυχώς υποφέρει από την αλαζονεία και την αδιαφορία σας. Έχετε παρατήσει τη Θράκη, κύριε Υπουργέ, εντελώς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως εμβληματική πολιτική σας πρωτοβουλία, προβλήθηκε από την αρχή της θητείας σας η επαναλειτουργία μονάδων της πρώην Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Κομοτηνής και δώσατε ελπίδα σε τετρακόσιους ανέργους ότι θα ξαναβρούν εργασία στη Ροδόπη, με μεγαλύτερους δείκτες κλπ. Το μόνο που κατορθώσατε, δυστυχώς, και σ’ αυτόν τον τομέα, δηλαδή της βιομηχανικής ζώνης Θράκης, της Ροδόπης, τέσσερα χρόνια μετά, είναι να απαξιώνονται, να ρημάζουν και εκπλειστηριάζοντας τα εργοστάσια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, ενώ η ανεργία ειδικότερα σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες φτάνει ακόμη και στο 70%.

Έρχομαι στο Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό, βρίσκεται σε αναστολή. Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι, τα ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά κριτήρια, για να κάνετε τέταρτη Σχολή Νομικής στην Πάτρα; Καταλαβαίνετε ότι το Πανεπιστήμιο είναι πνεύμονας στη Θράκη; Ξέρετε για ποιον λόγο ιδρύθηκε; Ξέρετε ότι αυτό το Πανεπιστήμιο δίνει ζωή και πνοή στην περιοχή; Ποιοι ήταν οι λόγοι που έγινε η τέταρτη Νομική Σχολή;

Μειονοτικά. Θα ήθελα και σ’ αυτό το σημείο να πω κάποια πράγματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολίτες της μειονότητας αποζητούν πρόοδο και ευημερία, γιατί βιώνουν έντονα τα σημάδια της κρίσης, της φτώχειας και της υστέρησης. Θέλουν δουλειές για τα παιδιά τους, για τις οικογένειές τους, τα γνωστά. Θέλουν το ενδιαφέρον της πολιτείας να μην είναι ευκαιριακό, να μην είναι προσχηματικό και να μην είναι πρωτίστως ψηφοθηρικό, αλλά να είναι ενταγμένο σε μία μόνιμη λογική ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, θρησκείας ή κουλτούρας.

Η μειονότητα ζητά παράλληλα και να της αναγνωρίζετε το δικαίωμα να διεκδικεί και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο που διαθέτει την αναγνώριση των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Να μην ποινικοποιούνται το φρόνημα και οι αγωγές τους, να μη στιγματίζεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και διεκδίκηση, να μπορεί να διαθέτει ισχυρούς και νόμιμους συλλόγους, που λειτουργούν σύμφωνα με το ελληνικό αστικό δίκαιο και αναγνωρίζονται από τα διεθνή δικαστήρια, να μπορεί να έχει λόγο στη διαχείριση των βακούφικων, των περιουσιών και την επιλογή της θρησκευτικής της ηγεσίας. Ακόμη και σ’ αυτό το θέμα έχετε λαϊκίσει και προσπαθείτε για ψηφοθηρικούς λόγους πρόχειρα να φέρετε ρυθμίσεις. Να διαθέτει ένα εκπαιδευτικό σύστημα εφάμιλλο και ισότιμο με τη δημόσια εκπαίδευση, που θα δρα προωθητικά για τη μόρφωση των μαθητών και των μαθητριών, χωρίς πολιτικές και εθνικές σκοπιμότητες, που σε κάθε περίπτωση λειτουργούν ανασταλτικά.

Η μειονότητα αποζητά, επιδιώκει και διεκδικεί ισοτιμία και ισοπολιτεία και ταυτόχρονα και τις θετικές διακρίσεις, που θετικές διακρίσεις η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Παπανδρέου, το 1996 είχε θεσπίσει το 5‰ για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και ήταν μια θετική διάκριση. Τέτοιες θετικές διακρίσεις θέλουμε να μην εξαλείφονται, αλλά να ενισχυθούν.

Όλα τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, στα οποία απέτυχε η σημερινή Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είναι όλοι αυτοί οι λόγοι, για τους οποίους εμείς σαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και εγώ προσωπικά σαν Ιλχάν, σαν Βουλευτής Νομού Ροδόπης, καταψηφίζω τον τελευταίο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το βλέμμα στο μέλλον για μία καλύτερη και δίκαιη Ελλάδα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

 

 

 

 

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top