2468 / 22-9-05 Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για τους ανιθαγενείς, μέλη της Μειονότητας της Θράκης Reviewed by Momizat on . ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία Αρ. Πρωτ. Ερωτήσεων:2468 / 22-9-05   ΕΡΩΤΗΣΗ   ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ Α ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία Αρ. Πρωτ. Ερωτήσεων:2468 / 22-9-05   ΕΡΩΤΗΣΗ   ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ Α Rating:
You Are Here: Home » Meclis Çalışmaları / Κοινοβουλευτικό Έργο » Ερωτήσεις Περιόδου 2004 - 2007 » 2468 / 22-9-05 Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για τους ανιθαγενείς, μέλη της Μειονότητας της Θράκης

2468 / 22-9-05 Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για τους ανιθαγενείς, μέλη της Μειονότητας της Θράκης

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

Βουλευτής Ροδόπης – Νέα Δημοκρατία

Αρ. Πρωτ. Ερωτήσεων:2468 / 22-9-05

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για τους ανιθαγενείς, μέλη της Μειονότητας της Θράκης

 

Σήμερα στη Θράκη υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων, μέλη της Μειονότητας, οι οποίοι σε παλαιότερες περιόδους απώλεσαν την ελληνική τους ιθαγένειας βάση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς δεν έχουν ανακτήσει την ελληνική τους ιθαγένειας λόγω διαφόρων νομικών κυρίως προσκολλήσεων, με αποτέλεσμα το μοναδικό επίσημο κρατικό έγγραφο που τους έχει χορηγηθεί να είναι το δελτίο ταυτότητας ανιθαγενούς.

 

Για την ομάδα αυτή δεν υπάρχει καμία ειδική πρόβλεψη και μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας. Καθημερινά αντιμετωπίζουν βασικά βιοτικά προβλήματα στα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι και το ύψιστης σπουδαιότητας ζήτημα της υγείας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανιθαγενείς, με αποτέλεσμα όταν οι άνθρωποι αυτοί αρρωστήσουν και βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης λόγω της πολύ άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθαν μετά την απώλεια της ελληνικής τους ιθαγένειας.

 

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας δεν μπορούν να προβούν στην έκδοση βιβλιαρίου υγείας εξαιτίας της κατάστασης της απώλειας ιθαγένειας. Πρόσφατα η Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας έστειλε μία επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (αρ. πρωτ. 3363/18.07.2005) για την περίπτωση μιας γυναίκας ανιθαγενούς η οποία πρέπει να υποβληθεί σε εγχείριση και αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα.

 

Τα κατάλοιπα του άρθρου 19 του ΚΕΙ, μίας νομοθετικής διάταξης αντίθετης προς το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο, βαραίνουν ακόμα και σήμερα τις ζωές πολλών ανθρώπων και τους στερεί από θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση σε θέματα υγείας. Στην πλειονότητά τους οι ανιθαγενείς μειονοτικοί της Θράκης είναι μεσήλικες και υπερήλικες που σημαίνει ότι έχουν άμεση και τακτική ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους

 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • Τι λύση προτίθεται να δώσει στο πρόβλημα της έλλειψης οποιασδήποτε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανιθαγενείς, μέλη της Μειονότητας της Θράκης οι οποίοι απώλεσαν την ιθαγένειά τους βάση του άρθρου 19 του ΚΕΙ και παραμένουν μέχρι και σήμερα ανιθαγενείς;
  • Εάν προτίθεται να προβεί στη θέσπιση κάποιας ειδικής διάταξης ούτως ώστε οι κατά τόπους Διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας να έχουν τη δυνατότητα της έκδοσης βιβλιαρίου υγείας για τους ανιθαγενείς;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ

About The Author

Number of Entries : 1612

Copyright © 2024, ilhanahmet.gr , All Rights Reserved

Facebook
Scroll to top